Powered by

Στο ΔΝΤ Τσακαλώτος-Χουλιαράκης για τις εκθέσεις

Στη φωλιά του... λύκου, στην έδρα του ΔΝΤ, μεταβαίνουν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, προκειμένου να μετάσχουν στη Σύνοδο του Ταμείου που διεξάγεται από την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.

Οι συζητήσεις και οι συναντήσεις που θα έχουν (σχεδιάζονται συναντήσεις με Κρ. Λαγκάρντ, Τζακ Λιου, Β. Σόιμπλε, Γ. Ντάισελμπλουμ) είναι κρίσιμες, καθώς στο τραπέζι θα μπει η πορεία του προγράμματος, ο ρόλος του ΔΝΤ και φυσικά το χρέος. Αλλωστε πέρα από τις επαφές του οικονομικού επιτελείου, στις ΗΠΑ θα βρίσκονται όλοι οι κρίσιμοι «παίκτες» στην ελληνική υπόθεση, που θα κληθούν να λάβουν τις αποφάσεις.

Για τον υπουργό Οικονομικών είναι η αρχή ενός μίνι-μαραθώνιου καθώς αμέσως μετά θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, όπου η κυβέρνηση στοχεύει να πάρει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Γι' αυτό άλλωστε σήμερα ψηφίζει με διαδικασία κατεπείγοντος τον νόμο για τον διαχωρισμό της ΥΠΑ, χθες το ΤΑΙΠΕΔ εκκίνησε τη διαδικασία για την παραχώρηση της Εγνατίας (αμφότερα ήταν εκκρεμή προαπαιτούμενα) και γίνεται αγώνας δρόμου για να κλείσουν τα εναπομείναντα θέματα στην ενέργεια (τέλος ΑΠΕ).

Όλα αυτά με φόντο τις εκθέσεις που παρουσίασε το Ταμείο και στις οποίες χτυπά μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Από τη μια, «βλέπει» ισχυρή ανάκαμψη για την οικονομία και από την άλλη, επαναφέρει τον κίνδυνο του κόφτη, καθώς κατεβάζει τον πήχη για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος στο 0,1% του ΑΕΠ (έναντι στόχου για 0,5%).

Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών. Κύκλοι του ξεκαθάρισαν ότι πρόκειται για τη «μόνιμη διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο χρέος και στα πρωτογενή πλεονάσματα».

Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι «το ΔΝΤ επέμενε ότι με τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι εφικτό να έχουμε πλεόνασμα 3,5% το 2018 και ζητούσε και άλλα μέτρα, τα οποία ουδέποτε και πάρθηκαν. Υποστήριζε ότι με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα είχε πλεονάσματα έως 1,5%».

Το σενάριο κόφτη απορρίπτεται από την Αθήνα με βασικό επιχείρημα ότι οι στόχοι της χρονιάς έχουν πρακτικά επιτευχθεί από... πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Eurostat, η χώρα είχε το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ (σ.σ. κάτι που «παραδέχεται» και το ΔΝΤ στην έκθεσή του).

«Τον Μάιο του 2017 θα εξεταστεί αν καλύφθηκε ο στόχος του 2016 (0,5% πρωτογενές). Ο "κόφτης" είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή του 2016 καθώς ήδη, με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο ψηλά που δεν «προλαβαίνουν» να πέσουν κάτω από το 0,5%!», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Προσέθεταν δε ότι καθώς πλησιάζουμε στη Σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον και στο Eurogroup του Λουξεμβούργου τα διάφορα συστήματα θα προσπαθήσουν να «φτιάξουν κλίμα». Δυστυχώς γι' αυτά, στη χώρα θα παραμείνει... εύκρατο!»

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Λιγότεροι φόροι, μέσος μισθός στα €1.500 έως τέλος τετραετίας υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα