Powered by

Μειώνει η Νορβηγία το ποσοστό δαπανών από το ταμείο υδρογονανθράκων

Στη μείωση του ποσοστού που μπορεί να ξοδεύει η Κυβέρνηση της Νορβηγίας από το κρατικό επενδυτικό ταμείο υδρογονανθράκων, το οποίο διαθέτει μετρητά ύψους 890 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αποτελεί το μεγαλύτερο ταμείο στον κόσμο, προσανατολίζεται η Νορβηγία, μέσω της εφαρμογής αυστηρότερων κανόνων, σύμφωνα με δηλώσεις της Πρωθυπουργού της χώρας Erna Solberg, η οποία μιλούσε, την Τετάρτη, στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό “NRK”.

Αλλάζοντας τους κανόνες δημοσιονομικών δαπανών της χώρας, οι οποίοι τέθηκαν σε εφαρμογή το 2001, θα αποτελέσει μια σημαντική αλλαγή πολιτικής. Μέχρι τώρα, οι οποιεσδήποτε προτάσεις διαφοροποίησης των κανόνων έχουν απορριφθεί από διαδοχικούς πρωθυπουργούς.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι εκάστοτε κυβερνήσεις της Νορβηγίας μπορούν να δαπανούν κατά μέσο όρο 4% του ταμείου υδρογονανθράκων ανά έτος, αλλά τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια παγκοσμίως και άλλες συνθήκες της αγοράς καθιστούν απίθανο το ταμείο να μπορεί να αποκομίσει κέρδη αυτού του μεγέθους (4%), λένε οι οικονομολόγοι.

Μιλώντας στην παραμονή της παρουσίασης του προϋπολογισμού του 2017 της κυβέρνησης, η κ. Solberg υπερασπίστηκε της αύξησης των δαπανών κατά τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση της αυξανόμενης ανεργίας και της υποτονικής ανάπτυξης, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μακροπρόθεσμης απόδοσης του ταμείου.

"Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε”, δήλωσε η Συντηρητική Πρωθυπουργός, χωρίς να αναφέρει για το πότε θα μπορούσε να ληφθεί η απόφαση για εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων για το Ταμείο ή κατά πόσον θα είναι πριν ή μετά από τις επόμενες γενικές εκλογές, το Σεπτέμβριο του 2017.

Παρά την απότομη αύξηση των δημοσίων δαπανών, η δεξιά κυβέρνηση Solberg έχει ως στόχο να δαπανήσει μόνο το 2,8% του ταμείου το 2016. Οι μελλοντικές προβλέψεις δαπανών δείχνουν ότι η Νορβηγία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη αύξηση στις συντάξεις και τις δαπάνες που αφορούν την υγεία.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο επενδύει τα έσοδα που έχει από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ξένα χρηματιστήρια, ομόλογα και ακίνητα. Η αξία του αντιστοιχεί σε περίπου 170.000 δολάρια για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στην Νορβηγία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας