Powered by

Το παζάρι του Brexit

Καθώς ξετυλίγεται το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει κάποια σοβαρά ερωτήματα για τα υπόλοιπα μέλη της ευρωπαϊκής λέσχης.

Η Ε.Ε. δεν έχει κατορθώσει να ασφαλίσει τα σύνορά της πολύ καλά και οι μετανάστες από την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική συνεχίζουν να συρρέουν σε όλη την Ευρώπη με την ελπίδα να φθάσουν στη Βρετανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν πληρώνουν στο ΝΑΤΟ τα σχετικά μέτρια έξοδα της ασφάλειάς τους, ύψους 2% του ΑΕΠ τους.

Και ακριβώς όπως η Ε.Ε. θα προειδοποιήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν μπορεί να επιλέγει ό,τι θέλει, η Βρετανία θα πει την Ε.Ε. ότι δεν μπορεί να περιμένει από τον βρετανικό στρατό -την ηγετική ευρωπαϊκή δύναμη αποτροπής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Βαλτική- να κάνει τη βρώμικη δουλειά της προστασίας και στην συνέχεια να αρνείται να αφήσει στη Βρετανία τα οικονομικά οφέλη που η ευρύτερη Ε.Ε. απολαμβάνει χάρη σε αυτές τις προστασίες.

Υπάρχει, όμως, μια συμφωνία η οποία θα λαμβάνει υπόψη όλες αυτές τις γεωπολιτικές πραγματικότητες. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να πληρώνει στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στο ΝΑΤΟ μέσω υψηλότερων δαπανών ασφαλείας.

Σε αντάλλαγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανακτήσει την κυριαρχία του μέσω του δικαιώματος να θέτει τα δικά του μεταναστευτικά όρια, ενώ θα διατηρεί την πρόσβαση στη συνομοσπονδιακά διαχειριζόμενη ενιαία αγορά, συμπεριλαμβανομένου του πολύ σημαντικού (για το City του Λονδίνου) τραπεζικού διαβατηρίου (bank passporting).

Εντός ή εκτός της Ε.Ε., η Βρετανία παραμένει μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη, και πρέπει να υπάρξει μια νέα πολιτική αρχιτεκτονική στην ήπειρο που να την αντανακλά.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας