Η απειλή της επόμενης 50ετίας για τη Δύση
07:05 - 31 Οκτωβρίου 2016

Στα επόμενα 50 χρόνια η Δύση θα περάσει από μια πρωτοφανή δημογραφική και οικονομική αντιστροφή: ο πληθυσμός της όχι μόνο θα μειώνεται και θα γερνά, αλλά επίσης θα γίνεται σημαντικά φτωχότερος.
Οι δημογραφικές αλλαγές αργούν να επιδράσουν. Για παράδειγμα, χρειάστηκαν περισσότερα από 60 χρόνια ώστε η μείωση της γονιμότητας και η αύξηση της μακροζωίας στις πλούσιες χώρες να ωθήσει τον δείκτη του παγκόσμιου μέσου όρου εξάρτησης των ηλικιωμένων -τον λόγο των ηλικιωμένων προς εκείνους σε ηλικία εργασίας- από περίπου 20% το 1960 σε 33% σήμερα.
Αλλά μόλις οι αλλαγές αρχίσουν να γίνονται αισθητές, επιταχύνονται γρήγορα. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προβλέπει ότι ο δείκτης εξάρτησης των ηλικιωμένων θα κάνει άλμα στο 47% το 2050.
Με τους συνταξιοδοτούμενους εργαζόμενους να υπερτερούν αριθμητικά των εισερχόμενων στην εργασία, το συνολικό μέγεθος της πυραμίδας συρρικνώνεται. Ως αποτέλεσμα, το εργατικό δυναμικό γίνεται ολοένα πιο μικρό και πιο ηλικιωμένο.
Αυτός ο μετασχηματισμός είναι ιδιαίτερα οξύς στην ηπειρωτική Ευρώπη. Οι κοινωνίες που «γκριζάρουν» πρέπει να διαθέσουν ένα αυξανόμενο ποσό πόρων, περιλαμβανομένης της εργασίας, για την φροντίδα των ηλικιωμένων.
Επιπλέον, καθώς οι χώρες γερνούν, η διαθεσιμότητα της συνολικής αποταμίευσης μειώνεται. Οι άνθρωποι αποταμιεύουν κατά την διάρκεια του χρόνου που εργάζονται και καταναλώνουν τις οικονομίες τους όταν συνταξιοδοτούνται. Καθώς ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται, η εξοικονόμηση αρχίζει να εξατμίζεται, κάτι που διαβρώνει τους διαθέσιμους για επενδυτικούς σκοπούς πόρους.
Αυτό ασκεί πίεση στο απόθεμα του κεφαλαίου, το οποίο μαζί με την τεχνολογία, καθορίζει την παραγωγικότητα των εργαζομένων.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr