Ελλάδα: Τα πάνω κάτω έφερε το Συμβούλιο Επικρατείας στο τηλεοπτικό σκηνικό
08:05 - 27 Οκτωβρίου 2016
Αντισυνταγματικός κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από πέντε διασκέψεις ο νόμος Παππά για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.
Όπως έγινε γνωστό η απόφαση λήφθηκε μετά από περισσότερες από 5,5 ώρες διάσκεψης, με ψήφους 14-11.
Αν και δεν δημοσιοποιήθηκε το σκεπτικό της απόφασης, διαφαίνεται ότι το ΣτΕ έκρινε ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, που καθορίζει ότι το μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση μόνιμων τηλεοπτικών αδειών είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Κατόπιν αυτού, προκύπτει ότι καταπέφτει ο νόμος αλλά και η διαδικασία αδειοδότησης που ακολουθήθηκε, όμως, η κυβέρνηση προανήγγειλε, ήδη, νέα νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα.
Συγκεκριμένα, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή «σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015», υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μπει τάξη, αρχές και κανόνες ισονομίας, «στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο». «Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν» σημείωσε.
Η κ. Γεροβασίλη, στη δήλωσή της, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι πρόκειται για απόφαση που έλαβε το ίδιο δικαστήριο που «έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια που διέλυσαν την Ελλάδα, το «μαύρο» στην ΕΡΤ, το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία». Υπογράμμισε, όμως, ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν κρίνονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ελληνικό λαό.
Πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή κρίνεται «και από τις συνέπειες που προκαλεί» καθώς με δεδομένο ότι θα επιστραφούν τα ποσά της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης, δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ένταξη άλλων 15.000 παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία. «Στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών» ενώ όπως είπε επιστρέφει τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό – σύμφωνα με νομολογία του ίδιου δικαστηρίου πάντα – καθεστώς.
Να μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης, διεμήνυσε ο Υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς
Για αίσθημα αδικίας, που δημιουργήθηκε από την απόφαση του ΣτΕ, έκανε λόγο σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ1, ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, "γιατί (η απόφαση) έρχεται να αναστείλει την εφαρμογή μιας πράξης της Διοίκησης, η οποία έβαζε τέρμα σε ένα καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας που υπήρχε επί 27 χρόνια και εκτός αυτού μετέφερε πόρους από πλούσιους συμπολίτες μας που είχαν την υποχρέωση να τους καταβάλλουν σε συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη την αξιοποίηση αυτών των πόρων, είτε αυτό αφορούσε τους παιδικούς σταθμούς, είτε τα νοσοκομεία μας, είτε τους νέους επιστήμονες".
"Η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη και θα νομοθετήσει άμεσα, τη Δευτέρα θα φέρει στη Βουλή νέα ρύθμιση η οποία θα είναι η ρύθμιση-γέφυρα από τώρα μέχρι την ώρα που θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός κατά το σκεπτικό- το οποίο δεν έχουμε δει βεβαίως- του Συμβουλίου της Επικρατείας" πρόσθεσε.
Όπως είπε "κάποιοι είχαν επιθυμία να συνεχιστεί το τζάμπα", για να προσθέσει ότι "δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, ούτε οι συχνότητες της χώρας είναι δωρεάν, ούτε η αεροπειρατεία θα συνεχιστεί, ούτε θα λειτουργούν τα κανάλια χωρίς προϋποθέσεις".
"Θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να συζητήσουμε στη Βουλή και θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του", είπε ο κ. Παππάς.
Ο Υπουργός Επικρατείας συνέχισε αναφέροντας ότι "ο διαγωνισμός που εμείς διοργανώσαμε έφερε 255 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο Ταμείο, στα επόμενα δύο χρόνια σε μια πάρα πολύ κρίσιμη, δύσκολη για την πατρίδα και τα δημόσια οικονομικά, φάση".
"Δυστυχώς υπήρξε αυτή η απόφαση. Είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση προφανώς. Είναι όμως και άδικη και δικαίως, νομίζω, δημιουργεί τέτοια αισθήματα στον ελληνικό λαό", σημείωσε.
Ερωτηθείς αν αισθάνεται ότι ηττήθηκε και αν θα παραιτηθεί, όπως ζητά η αντιπολίτευση, ο κ. Παππάς είπε: "Είχαμε διαβλέψει εδώ και αρκετές μέρες ότι εκτιμούν και προσπαθούν κάποιοι να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω δικαστικών αποφάσεων. Τους ενημερώνουμε λοιπόν ότι τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις τις ανεβάζουν ή τις ρίχνουν οι εκλογές, η βούληση του λαού και η δεδηλωμένη στην Βουλή. Ας μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης, η χώρα και η κυβέρνηση είναι σταθερές, συνεχίζουν και όσοι νομίζουν ότι αυτή η απόφαση θα βάλει φρένο στην δεδηλωμένη δική μας βούληση και αποφασιστικότητα να κάνουμε, πρώτον, αυτούς που δεν πλήρωναν μέχρι τώρα να πληρώσουν, δεύτερον να ανοίξουμε την τηλεοπτική αγορά σε όσους επιθυμούν, εφαρμόζοντας βεβαίως τις αυστηρές προδιαγραφές, να συμμετέχουν σε αυτήν την τηλεοπτική αγορά, ούτε αυτό θα το πετύχουν".
Ερωτηθείς αν η ρύθμιση που θα φέρει τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα περιλαμβάνει και το ΕΣΡ, είπε πως "αναμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης και η ρύθμιση θα είναι ρύθμιση-γέφυρα μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός κατά πως θα το προβλέπει το σκεπτικό της απόφασης"
"Όποιοι κάνουν όνειρα παλινόρθωσης του καθεστώτος της ασυδοσίας, τους λέμε με τρόπο καθαρό να το ξεχάσουν. Μπορεί να καθυστέρησε για λίγο η προσπάθεια να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Και τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο θα μπει και δωρεάν οι καβαλάρηδες των συχνοτήτων δεν θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν και οι όροι θα είναι πάρα πολύ αυστηροί. Όσοι δεν ονειρεύονται σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης τους λέμε να αλλάξουν πλευρό. Αυτό και τίποτα άλλο" υπογράμμισε ο κ. Παππάς.
Ερωτηθείς για το τίμημα της προσωρινής άδειας και τις προϋποθέσεις του προγράμματος και των εργαζομένων, ο Υπουργός Επικρατείας απάντησε αναφέροντας ότι "έγινε ένας διαγωνισμός ο οποίος έδωσε ντε φάκτο, ένα τίμημα, μια αποτίμηση για την αξία που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αυτοί που χρησιμοποιούν τις δημόσιες συχνότητες σε πανελλαδική εμβέλεια.
"Συνεπώς το τίμημα θα πρέπει να είναι ανάλογο και να φέρνει στο δημόσιο αντίστοιχα έσοδα. Επαναλαμβάνω: Ούτε το τζάμπα θα υπάρχει, ούτε το επάγγελμα του καναλάρχη θα είναι κλειστό και αποκλειστικό προνόμιο ενός κλαμπ. Λέω κάτι τελευταίο και είμαι σαφής: Αυτήν την στιγμή με βάση την απόφαση του ΣτΕ γυρίζουμε σε καθεστώς το οποίο το ίδιο το ΣτΕ έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό. Ο ομιλών, εφαρμόζοντας συλλογική απόφαση της κυβέρνησης, δεν έχει υπογράψει την παράταση νόμιμης λειτουργίας που ντροπιαστικά υπέγραφαν προκάτοχοί μου, λίγο πριν την βασσιλόπιττα, κάθε χρόνο, για να νομιμοποιήσουν το καθεστώς κατάληψης των συχνοτήτων και αυτήν την στιγμή που μιλάμε, κανένα από τα λειτουργούντα κανάλια δεν έχει ούτε άδεια, ούτε καθεστώς νόμιμης λειτουργίας", κατέληξε ο Υπουργός Επικρατείας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ