Ewald Nowotny: Επιτυχής η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ
18:41 - 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδική μελέτη για τις τράπεζες οι οποίες διατηρούν υψηλά ποσοστά Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων αναμένεται να διεξαχθεί αρχές του 2017 από την Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό ανέφερε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Ewald Nowotny, μιλώντας σε ομιλία του για τις προκλήσεις των Κεντρικών Τραπεζών στην ευρωζώνη.
Σε ό,τι αφορά τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές προβλέψεις για τις χώρες της ευρωζώνης, ο κ. Nowotny ασπάστηκε τις προβλέψεις οικονομολόγων σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να αναμένεται παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού, χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης και χαμηλών επιτοκίων. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό προβλέπουν ότι θα ανέλθει στο 0,2% το 2016, 1,2% για το 2017 και 1,6% το 2018.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας αναφέρθηκε και στο κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που επικρατεί στην ευρωζώνη, με αποτέλεσμα τα τραπεζικά ιδρύματα να θεωρούν τις Κεντρικές Τράπεζες και την ΕΚΤ ως τους ασφαλέστερους χώρους για να καταθέτουν τα χρήματα τους και με βάση τα αρνητικά καταθετικά επιτόκια που επέβαλε η ΕΚΤ, να αναγκάζονται να πληρώνουν για να καταθέτουν.
Το προσεχή Δεκέμβριο με βάση και τις νέες προβλέψεις η ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να εξετάσει το ενδεχόμενο κατά πόσον θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων, επισήμανε ο κ. Nowotny, ενώ θα επανεξεταστεί και η πρακτική αγοράς περιουσιακών στοιχείων (αξιόγραφων) από τα κράτη-μέλη ύψους €80 δισ. κάθε μήνα η οποία έχει ήδη παραταθεί για μέχρι τον Μάρτιο του 2017.
Παράλληλα, ο Αυστριακός διοικητής παραδέχθηκε ότι υπάρχει υπερβολική ρύθμιση και έλεγχος για τους τραπεζικούς οργανισμούς της ευρωζώνης και επισήμανε πως αποτελεί πρόκληση για τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς μηχανισμούς ως προς το βαθμό, την αποτελεσματικότητα και την αναλογία του ελέγχου που θα πρέπει να επικρατήσει ώστε να μην επιβαρύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό οι μικρότερες τράπεζες.
Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη όσο και ο Αυστριακός ομόλογος της, ανέφερε πως οι τράπεζες ακολουθούν αυστηρότερους όρους για την δανειοδότηση επιχειρήσεων, ενώ γίνονται έλεγχοι για να βεβαιωθούν ότι η χρηματοδότηση που θα δώσουν θα επενδυθεί στην πραγματική οικονομία.