Powered by

Δ. Γεωργιάδης: Αυτοκαταστροφικός ο τερματισμός των μεταρρυθμίσεων

Τα υψηλά επίπεδα Δημόσιου Χρέους παραμένει ο βασικός κίνδυνος για την κυπριακή Οικονομία με τις όποιες δημοσιονομικές ανισορροπίες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για να προσελκυστούν επενδύσεις. Αυτό επισημαίνει στο InBusinessNews ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης επισημαίνοντας πως το καλύτερο πράγμα που έχει να κάνει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών είναι η δημιουργία κλίματος αξιοπιστίας και σταθερότητας, ούτε ώστε να μειωθούν τα επιτόκια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως πριν δύο με τρία χρόνια «πληρώναμε επιτόκια πάνω από 6% και τώρα πληρώνουμε επιτόκια 3-3,5%. Το όφελος για νοικοκυριά ακόμη και για μισθωτούς είναι πολύ πιο ψηλό από οποιαδήποτε προσαύξηση στο μισθό ή την καταβολή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) για ένα χρόνο». Δυστυχώς, η μείωση του επιτοκίου δεν αντανακλά άμεσα στην κυβέρνηση καθώς δεν αποκομίζει άμεσο πολιτικό όφελος, όπως θα ήταν η παροχή κοινωνικών ωφελημάτων ή μισθολογικών αυξήσεων. Εδώ είναι, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, που τόσο οι πολιτικοί όσο και πολίτες να επιδείξουν ωριμότητα και αντιληφθούν ποια πράγματα είναι προς όφελος όλων.

Όχι σε μηνύματα δημοσιονομικής χαλάρωσης
Με αφορμή την φθινοπωρινή έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ο Δημήτρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις φαίνεται να επαληθεύονται, το ίδιο και οι προβλέψεις για τα δημόσια οικονομικά καθώς το περιβάλλον είναι πιο ευνοϊκό. «Φαίνεται, όμως, πως το ευνοϊκό αυτό περιβάλλον εκλαμβάνεται από κάποιους ότι είναι ώρα για χαλαρώσεις. Και βλέπουμε τις πιέσεις που ασκούνται από οργανωμένα σύνολα και πολιτικά σύνολα προς το Υπουργείο Οικονομικών για περισσότερες χαλαρώσεις, σε ό,τι αφορά την παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων, προσλήψεων, νέες δαπάνες ή ακόμη και φοροελαφρύνσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι είναι προτιμητέο να περιορίζονται οι δαπάνες λόγω του υψηλού Δημόσιου Χρέους και των κινδύνων που υφίστανται και να μην στέλλονται μηνύματα δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Παραμένει ο αυστηρός έλεγχος
Εξακολουθούμε να παραμένουμε υπό αυστηρό έλεγχο, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει γρήγορα τις ανισορροπίες, να παρεμβαίνει έγκαιρα, να προειδοποιεί και να ζητεί την ενεργοποίηση μηχανισμών ή λήψης μέτρων και σε περίπτωση που υπάρξει παραβίαση των κανόνων δεν αποκλείεται η επιβολή μέτρων ή κυρώσεων.
 
«Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε από μηχανισμούς ή από τρίτους να μας επιβάλουν κάποια πράγματα. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε τους κινδύνους μας, το τεράστιο Δημόσιο και Ιδιωτικό Χρέος που σε ένα ενδεχόμενο εξωτερικό σοκ δεν θα είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε. Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η δημιουργία άμυνας για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τους απρόσμενους παράγοντες».

Αυτοκαταστροφικός ο τερματισμός μεταρρυθμίσεων
Καθιστώντας την κυπριακή Οικονομία πιο ανταγωνιστική, μέσω των μεταρρυθμίσεων, δημιουργείται ακόμη μια άμυνα, ώστε η Οικονομία να είναι πιο ευέλικτη να μπορεί να προσαρμόζεται, να παράγει περισσότερο πλούτο για τους πολίτες και φορολογικά έσοδα για το κράτος, ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου και επισήμανε ότι αυτό θα συμβάλει στη γρηγορότερη μείωση του Δημόσιου Χρέους. 

«Το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα τα πράγματα από ό,τι υπολογίζαμε, δεν είναι λόγος εφησυχασμού. Γενικά είναι πάρα πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι σταματούν οι μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο και καλό θα ήταν να ανατρέξουμε στη διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ οι οποίες όλες δείχνουν ότι έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην Κύπρο». 

«Το ό,τι υπάρχει ευνοϊκό κλίμα στον τουρισμό, ρευστότητα στις αγορές που μας βοηθά στο να βρίσκουμε σχετικά φτηνή χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις με πιο ανώδυνο τρόπο. Αν δεν τις κάνουμε δεν αποκλείεται να μας επιβληθούν και είμαστε μάρτυρες του τι έχουμε υποστεί στο παρελθόν και πόσο αρνητικά νιώθει κάποιος όταν του επιβάλλουν τις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει ευνοϊκό περιβάλλον από το εξωτερικό διότι υπάρχει αστάθεια αλλού. Αντί εμείς να το βλέπουμε σαν ευκαιρία να κάνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, το βλέπουμε σαν λόγο να τις σταματήσουμε το οποίο θεωρώ αυτοκαταστροφικό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Να διευκολυνθεί το επιχειρείν
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου επισήμανε ότι το κράτος πρέπει να επικεντρωθεί στο να διευκολύνει το επιχειρείν στην Κύπρο, μειώνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, να εισαχθούν περισσότερο διαφανείς διαδικασίες καθώς τα πιο πάνω αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τους ξένους επενδυτές. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, οι ξένοι επενδυτές παρακολουθούν και το πόσο σταθερό είναι το οικονομικό περιβάλλον στην Κύπρο και το ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού αναμένεται να λειτουργήσει αρνητικά στην προσέλκυση τους.

Παρεξήγηση που αποκαταστάθηκε με τον ΥΠΟΙΚ
Ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που τον επέκριναν για τις αναφορές του στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, ανέφερε επί λέξει «Θεωρώ ότι στην προσπάθεια μου να περάσω το μήνυμα ότι είναι πολύ νωρίς να επιδεικνύουμε τάσεις εφησυχασμού, δημοσιονομικής χαλάρωσης και μεταρρυθμιστικής κόπωσης, αυτό να έχει ερμηνευτεί ότι αφορούσε και τους βελτιωμένους δείκτες της τρέχουσας διετίας και ότι αυτοί είναι υπεραισιόδοξοι. Σε επίπεδο ΕΕ μια τέτοια τοποθέτηση από Δημοσιονομικό Συμβούλιο, θα σήμανε την έναρξη διαδικασιών, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στην ενεργοποίηση μηχανισμών διόρθωσης. Οπόταν είναι απόλυτα κατανοητή η οποιαδήποτε αντίδραση και αυτό θα πρέπει να μας κάνει όλους πιο προσεκτικούς όχι μόνο στο τι λέμε, αλλά πως και πότε το λέμε». 

Δειτε Επισης

Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Ζήτησε 152, εκταμίευσε 115 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης η Κύπρος-Το ορόσημο που δεν εκπληρώθηκε ικανοποιητικά
Πρόταση Αννίτας για τις ουσιώδεις υπηρεσίες-Θεσμοθέτηση ελάχιστων επιπέδων λειτουργίας
Τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-Αισοδοξία για τα ξενοδοχεία
Νέα μηνύματα στους απεργούς από τον…Λόφο-«Οι πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων»
Ψήφος εμπιστοσύνης και από Fitch στην κυπριακή οικονομία-«Πιο αξιόπιστη για τους επενδυτές η χώρα μας»
Tροποποίηση μέτρου έκτακτης κρατικής βοήθειας για στήριξη μελισσοκόμων-Οι αλλαγές
Παράταση περιόδου υποβολής αιτήσεων για επενδυτικές παρεμβάσεις στη γεωργία-Η νέα ημερομηνία
Άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου