Powered by

Υπ. Μεταφορών: Αυξημένες κατά 11% οι αναπτυξιακές δαπάνες

Αύξηση της τάξης του 11% παρουσιάζουν οι αναπτυξιακές δαπάνες του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για το 2017, ο προϋπολογισμός του οποίου παρουσιάστηκε την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου από τον υπουργό Μάριο Δημητριάδη ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Συγκοινωνιών. 

Εντός της Επιτροπής, έντονες ήταν οι επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον χαμηλό βαθμό υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων για το 2016, το οποίο μέχρι τον Οκτώβριο έφτασε το 40%.

Στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών, οι συνολικές προτεινόμενες δαπάνες για το 2017 ανέρχονται στα 298,6 εκ ευρώ, και τα προϋπολογιζόμενα έσοδα στα 296,3 εκ. Ευρώ σε σχέση με 249 εκ το 2016. Οι αναπτυξιακές δαπάνες για το 2017 ανέρχονται στα 31,3 εκ ευρώ, αυξημένες σε σχέση με το 2016 κατά 11,63%, ενώ οι τακτικές δαπάνες ανέρχονται στα 236.3 εκ ευρώ.

Σε σχέση με τον ποσοστό υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του Υπουργείου Μεταφορών για το 2016, ο κ. Δημητριάδης είπε πως μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου αυτό ανέρχεται στο 39,4% ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα ανέλθει με βάση τις εκτιμήσεις στο 71,8%.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε ότι αφορά τα αναπτυξιακά έργα και διευκρίνισε πως τα περισσότερα έργα είναι συγχρηματοδοτούμενα και βρίσκονται σε ξεχωριστό κονδύλι του προϋπολογισμού.

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αξίας 600 εκ ευρώ περίπου, τα οποία έχουν ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχουν δρομολογηθεί και πως περίπου τα μισά εκτελούνται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι από πλευράς Υπουργείου θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες ώστε να εκτελεστούν αυτά τα έργα που έχει τόση ανάγκη ο τόπος.

Ερωτηθείς σχετικά με την υλοποίηση των έργων, ο κ. Δημητριάδης είπε πως υπάρχουν κάποια έργα που έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, κάποια άλλα αξίας εκατόν εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται σε εξέλιξη, άλλα που έχουν προκηρυχθεί και κάποια άλλα που βρίσκονται στην αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Το σύνολο τους είναι γύρω στα 350 εκ και αν αφαιρεθούν τα 50 εκ που αφορούν το μουσείο της Λευκωσίας και το οποίο θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο μετά την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ανέρχονται περίπου στα 300 εκ.

Όπως σημείωσε τα έργα αυτά αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως για παράδειγμα αστυνομικοί σταθμοί, πυροσβεστικές υπηρεσίες, δικαστήρια, δρόμοι, έργα προστασίας παραλιών, η αναβάθμιση μουσείων όπως αυτό της Πάφου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο υπουργός Μεταφορών είπε πως η κατεύθυνση για κατασκευή ενός βιομηχανικού λιμανιού για οχληρά φορτία είναι για την περιοχή του Βασιλικού, και πως θα κατατεθεί αίτηση για συγχρηματοδότηση του έργου, ύψους 25 εκ ευρώ.

Σε σχέση με τις δημόσιες συγκοινωνίες και τη χρήση των λεωφορείων, ο κ. Δημητριάδης απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών είπε πως υπάρχει μια σταθερή βελτίωση. Ωστόσο, όπως είπε δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα γίνουν και θαύματα. Σε σχέση με το σύστημα φωτοεπισήμανσης, ο κ. Δημητριάδης το συνέδεσε με το θέμα της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Όπως είπε η πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών είναι να μπει στον προϋπολογισμό του 2018, με το Υπουργείο να απαντά πως το συγκεκριμένο έργο μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με τη μέθοδο της ανάθεσης.

Αναφορικά με τη συνδεσιμότητα της Κύπρου, καταρχάς απέρριψε το ενδεχόμενο ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας καθώς όπως είπε με βάση μια μελέτη που έχουν κάνει, θα πρέπει να παρέχεται επιδότηση 5 εκ ευρώ για τη συντήρηση μιας τέτοιας γραμμής, κάτι που την καθιστά ασύμφορη. Ωστόσο, αναφέρθηκε στην αύξηση την αεροπορική συνδεσιμότητα μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας πως για πρώτη φορά υπάρχουν 5 εταιρείες που εκτελούν το δρομολόγιο Αθήνα-Λάρνακα. Υπογράμμισε ότι πλέον η συνδεσιμότητα της Κύπρου έχει αυξηθεί προς πολλές πόλεις της Ευρώπης και όχι μόνο, και σημειώνοντας πως υπάρχει η δυνατότητα μέχρι του χρόνου να γίνει κατορθωτή η αεροπορική σύνδεση με την Κίνα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας