Powered by

Ζέτα Αιμιλιανίδου: Επιδόματα μόνο σε δικαιούχους

Αυξημένος κατά €19 εκατ. είναι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2017, φτάνοντας στα €946 εκατ. έναντι €927 εκατ. το 2015. Σύμφωνα με σημείωμα που κατέθεσε η υπουργός Εργασίας στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, αυτός αναμένεται να ανέλθει στα €943 εκατ. για το 2018 και 937,2 εκατ. για το 2019.

Στα πιο πάνω ποσά περιλαμβάνονται η δαπάνη για μέτρα κοινωνικής συνοχής αναπήρων ύψους €13 εκατ. για τα έτη 2016-2019 και οι δαπάνες για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 ύψους €18,4 εκατ., €15,8 εκατ. και €7,8 εκατ. για τα έτη 2017-2019, οι οποίες περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.

Οι δαπάνες για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναμένεται να ανέλθουν στο €1,56 δισ. το 2017, στο €1,62 δισ. το 2018 και €1,69 δισ. το 2019, που περιλαμβάνει δαπάνες σε συντάξεις και επιδόματα.

Οι δαπάνες για το Ταμείο Αδειών υπολογίζονται στα €68,8 εκατ. το 2017, στα €71,1 εκατ. το 2018 και €72,2 εκατ. το 2019, ενώ για το Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού υπολογίζονται στα €47,6 εκατ. το 2017, €46,6 εκατ. το 2018 και €45,7 εκατ. το 2019. Παράλληλα, οι δαπάνες για το Ταμείο Αφερεγγυότητας αναμένεται να ανέλθουν στις €103.000 για το 2017, €85.000 για το 2018 και €76.000 για το 2019.

Από το σύνολο των δαπανών, το 93% αφορά κοινωνικές δαπάνες, το 5% μισθούς και το 2% λειτουργικές δαπάνες.

Εξάλλου, όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, αυτή την στιγμή 35.000 οικογένειες είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, εκ των οποίων περί τις 7.000 παραμένουν λήπτες δημοσίου βοηθήματος, καθώς εξετάζονται τα κριτήριά τους.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, δημιουργείται μητρώο για όσους παίρνουν επιδόματα από το κράτος, χαρακτηρίζοντας το ως «πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που έχει επιτευχθεί, καθώς γνωρίζουμε περιουσιακά στοιχεία και την οικογενειακή κατάσταση όσων λαμβάνουν δικαιώματα».

Όπως ανέφερε η υπουργός, εντοπίστηκαν ουκ ολίγες περιπτώσεις, οι οποίοι ενώ δεν ήταν δικαιούχοι, λάμβαναν επί χρόνια επίδομα.

Εν τω μεταξύ, έχει υλοποιηθεί η δεύτερη φάση ΕΕΕ, η οποία περιλαμβάνει την παροχή φροντίδας στους δικαιούχους, ακόμα και για χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι αν και λόγω εισοδημάτων σύνταξης δεν είναι δικαιούχοι ΕΕΕ, εντούτοις είναι δικαιούχοι φροντίδας. Η τρίτη φάση, η οποία βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης, αφορά την αναδιάρθρωση στο Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας.

«Τα επιδόματα είναι προσωρινά»
«Στόχος του Υπουργείου είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση και όποιος έχει ανάγκη να έχει κοντά του λειτουργό του αρμόδιου τμήματος», σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου.

Την ίδια ώρα, είπε ότι στόχος εκτός από την παροχή επιδομάτων είναι η επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας. «Τα επιδόματα είναι προσωρινά, ενώ στόχος μας είναι οι ικανοί για εργασία να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο», ανέφερε σχετικά.

Κάνοντας αναφορά στα 11 σχέδια που έχουν εξαγγελθεί με στόχο την ενεργοποίηση των ληπτών του ΕΕΕ, μέσω της επιδότησης μισθολογικού κόστους έτσι ώστε να είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να εργοδοτήσουν με μικρή επιβάρυνση δικαιούχους του ΕΕΕ, όπως επίσης της κατάρτισης και παροχής των απαιτούμενων δεξιοτήτων για εξασφάλιση εργασίας.

Ταυτόχρονα, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για πάταξη της αδήλωτης εργασίας, το οποίο βρίσκεται για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία και αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή. «Υπάρχει μεγάλο ποσοστό πολιτών, που δεν φαίνονται ως εργαζόμενοι και οι οποίοι δεν θα έχουν εισφορές για να διανύσουν αξιοπρεπώς την τρίτη ηλικία της ζωής τους», επεσήμανε η κ. Αιμιλιανίδου, σημειώνοντας ότι παράλληλα δημιουργείται άνισος ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων.

Με καλή θέληση, λύση στο ωράριο
Όσον αφορά στο θέμα της ρύθμισης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, η υπουργός Εργασίας τόνισε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών ότι «σε περίοδο που βρισκόμαστε σε διαβούλευση, δεν είναι ορθό να προκαταβάλλω οποιεσδήποτε συζητήσεις», Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι με καλή θέληση μπορούν να βρεθούν λύση, προς όφελος των δικαιωμάτων εργαζομένων. 

«Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα πρέπει να απολυθεί», είπε σχετικά η κ. Αιμιλιανίδου. Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης η ημιαπασχόληση αποτελεί κάποια ένεση στον οικογενειακό εισόδημα, διευκρινίζοντας ότι αυτό να σημαίνει ότι η πολιτική του Υπουργείου δεν είναι οι εργαζόμενοι να απασχολούνται όλες τις ώρες που δικαιούνται.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ