«Όλα πρίμα» για το Υφυπουργείο Τουρισμού
07:15 - 20 Οκτωβρίου 2016
Πρόσφορο έδαφος φαίνεται πως βρίσκει η κυβερνητική πρόταση για δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού. Στην πλειοψηφία τους, κόμματα και φορείς του τουρισμού δέχτηκαν θετικά την προσπάθεια για μετατροπή του ΚΟΤ σε υφυπουργείο, καθώς αντιλαμβάνονται την ανάγκη που υπάρχει για αναβάθμιση και ενδυνάμωση του κυπριακού τουριστικού προϊόντος. Συντεχνίες και άλλοι φορείς δεν προέβαλαν οποιαδήποτε σοβαρή ένσταση, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία για αίσια κατάληξη του όλου εγχειρήματος.
Ήδη, ο κύκλος των διαβουλεύσεων με τα κόμματα έχει ολοκληρωθεί, με τις ηγεσίες των πλείστων πολιτικών κομμάτων να διάκεινται θετικά. Μένει να ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος επαφών του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνου Πετρίδη, με φορείς του τουρισμού, έτσι ώστε, το σχετικό νομοσχέδιο να τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση και ακολούθως να πάρει το δρόμο για τη Βουλή.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ, Άγγελος Λοΐζου, ανέφερε στο InBusinessNews ότι στόχος είναι η έγκριση και κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός. Σημειώνεται ότι βάσει του σχεδιασμού, το Υφυπουργείο Τουρισμού θα πρέπει να λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου. Γι αυτό και τα χρονοδιαγράμματα είναι ιδιαιτέρως ασφυκτικά, ενώ πάνω σε αυτό το χρονοδιάγραμμα στηρίχθηκε και ο εξάμηνος διορισμός του νέου ΔΣ του ΚΟΤ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Λοϊζου εξέφρασε ανησυχία ότι αν μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου το Υφυπουργείο δεν τεθεί σε λειτουργία, τότε η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση δεν θα προχωρήσει καθόλου, τουλάχιστον από την παρούσα κυβέρνηση, καθώς από τη νέα χρονιά θα ξεκινήσουν οι διεργασίες εν όψει προεδρικών εκλογών. «Σε μια τέτοια περίπτωση ούτε ο Πρόεδρος ούτε το κυβερνών κόμμα θα έχουν το χρόνο να προωθήσουν αυτή την τόσο σημαντική μεταρρύθμιση», συμπλήρωσε ο κ. Λοΐζου.
Συμβουλευτικό σώμα για τον τουρισμό
Αξίζει να αναφερθεί ότι βάσει του προτεινόμενου νομοσχεδίου, ο Υφυπουργός, ο οποίος θα διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα στον τομέα του τουρισμού. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι αρμοδιότητες για θέματα τουρισμού, οι οποίες είναι σήμερα διάσπαρτες σε διαφορετικά τμήματα και υπηρεσίες, θα συγκεντρωθούν στο νεοσυσταθέν Υφυπουργείο, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη τη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη στρατηγικής στον τουρισμό. Τονίζεται ότι ο Υφυπουργός θα έχει κοντά του ένα συμβουλευτικό σώμα, το οποίο θα αποτελείται από κόμματα και επαγγελματίες φορείς του τουρισμού, οι οποίοι θα του παραθέτουν τις εισηγήσεις και τους προβληματισμούς τους επί των διαφόρων αποφάσεων που θα λαμβάνονται.
Οι αρμοδιότητες του Υφυπουργείου
Μεταξύ άλλων, στις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου, θα περιλαμβάνονται:
• Η προώθηση οριζόντιων πολιτικών, εκεί και όπου κρίνεται απαραίτητο, για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού.
• Η σύσταση ενός ενισχυμένου Σώματος τουριστικής επιθεώρησης, το οποίο θα ελέγχει τουριστικά υποστατικά. Θα έχει μάλιστα τη δυνατότητα να βάζει λουκέτο σε επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα συμμορφώνονται με τις πρόνοιες της τουριστικής νομοθεσίας
• Η ολοκληρωμένη και στοχευμένη προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό ως τουριστικός προορισμός. Γι αυτό το σκοπό, το Υφυπουργείο θα μπορεί να αξιοποιήσει τη σύγχρονη τεχνολογία π.χ. social media, e-tourism κ.α.
• Η προσπάθεια απλοποίησης διάφορων γραφειοκρατικών διαδικασιών που διέπουν τα θέματα τουρισμού (αδειοδοτήσεις, λειτουργία ξενοδοχείων, τουριστικών καταλυμάτων και κέντρων αναψυχής), έτσι ώστε η τουριστική βιομηχανία του τόπου να καταφέρει να αντλήσει περισσότερες επενδύσεις.
• Η προώθηση προτάσεων για δημιουργία τουριστικών αναπτύξεων
Δυο προϋποθέσεις από τον ΣΤΕΚ
Υπέρ της δημιουργίας Υφυπουργείου Τουρισμού τάσσεται ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), θέτοντας ωστόσο δύο προϋποθέσεις. Μιλώντας στο InBusinessNews η ΓΔ του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη τόνισε ότι κατ’ αρχήν ο σύνδεσμος θέλει να διασφαλίσει ότι ο υφυπουργός θα έχει οριζόντιες αρμοδιότητες. Έτσι, πρόσθεσε, θα υλοποιούνται πιο εύκολα οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται για βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, ενώ θα διευκολύνονται τόσο η τουριστική βιομηχανία όσο και οι επενδύσεις. Επισήμανε επίσης την ανάγκη να εισακούγονται οι απόψεις των εταίρων του τουρισμού, κάτι το οποίο, στην τελική, θα επιτυγχάνεται μέσω του συμβουλευτικού συμβουλίου που θα πλαισιώνει τον υφυπουργό. Ο ΣΤΕΚ θα έχει συνάντηση με τον Υφυπουργό παρά των Προέδρω, Κωνσταντίνο Πετρίδη την ερχόμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο της συνάντησης θα καταθέσει τις τελικές του απόψεις για το νομοσχέδιο.
Υπέρ και ο ΠΑΣΥΞΕ
Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και η θέση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ). Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, χάρης Λοϊζίδης ανέφερε στο InBusinessNews ότι με δεδομένη τη συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων για θέματα τουρισμού σε μια αρχή, ο σύνδεσμος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας του υφυπουργείου. «Δώσαμε κάποιες προκαταρκτικές απόψεις για τη λειτουργία, τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες που πρέπει να έχει το υφυπουργείο, είμαστε σε διάλογο αλλά στο τέλος το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την τελική μορφή του νομοσχεδίου», ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης. «Το σημαντικό ωστόσο», πρόσθεσε, «είναι να υπάρχουν οι οριζόντιες εξουσίες για να επιλύονται προβλήματα της τουριστικής βιομηχανίας, για τα οποία σήμερα παρατηρούνται καθυστερήσεις και αδράνεια», κατέληξε.