Η αποδοτική συμμόρφωση είναι παράγοντας ανάπτυξης ενός οργανισμού
12:00 - 13 Οκτωβρίου 2016
Επαγγελματίες της Συμμόρφωσης από επιχειρήσεις Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών, λογιστικά και ελεγκτικά γραφεία, δικηγορικές εταιρείες, τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εμπειρογνώμονες και σύμβουλοι σε θέματα διαχείρισης κεφαλαίων, ηγετικά κυβερνητικά στελέχη και άλλοι αξιωματούχοι θα παρευρεθούν στο «The 2nd International Compliance Forum» για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν πρακτικές ιδέες για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματική συμμόρφωση με τις οδηγίες της ΕΕ, το διεθνές και εθνικό δίκαιο.
Ο πρόεδρος του φετινού φόρουμ, Μάριος Μ Σκανδάλης, Διευθυντής στη Διεύθυνση Συμμόρφωσης του Συγκροτήματος της Τράπεζα της Κύπρου, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας (Κύπρου), μιλάει για το πώς και γιατί η εταιρική κανονιστική συμμόρφωση έχει γίνει τόσο σημαντική τα τελευταία χρόνια.
«Συμμόρφωση» και «διαφάνεια» έχουν γίνει «buzzwords» τα τελευταία χρόνια, καθώς μεγαλύτερη ρύθμιση έχει επιβληθεί στους οργανισμούς, συχνά ως αντίδραση σε σκάνδαλα, κρίσεις και αμέλεια. Μήπως αυτή η αυξανόμενη επιβάρυνση δείχνει ότι, παρά τη μεγαλύτερη επίγνωση, πολλές οργανώσεις δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους;
Η εξέλιξη της συμμόρφωσης κατά την τελευταία δεκαετία υπήρξε πράγματι τεράστια, όχι μόνο από την άποψη του όγκου περιεχομένου, αλλά και στο πεδίο εφαρμογής, τη φύση και την πολυπλοκότητα της. Πάνω απ 'όλα, η συμμόρφωση έχει εξελιχθεί από μια απλή λειτουργία εποπτείας σε μια στρατηγική λειτουργία εσωτερικού ελέγχου, ζωτικής σημασίας για κάθε εταιρεία η οποία επιθυμεί να αντανακλά ένα προφίλ υψηλής διακυβέρνησης.
Η αυξημένη συχνότητα των σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν δεν σημαίνει ότι το επίπεδο της συνειδητοποίησης δεν είναι ενός ικανοποιητικού επιπέδου ή ότι η προσχώρηση εξακολουθεί να είναι κακή. Αντίθετα και ενθαρρυντικά, αυτή η έκρηξη σκανδάλων δείχνει, μια ενισχυμένη έννοια της διαφάνειας, η οποία δεν ήταν εμφανής στο παρελθόν λόγω διατήρησης ενός «χαμηλού προφίλ» της διαφθοράς και της έλλειψης ηθικών εταιρικών αξιών.
Η συνεχής έκθεση της Κύπρου στο διεθνές κανονιστικό και διοικητικό πλαίσιο, έγινε πιο έντονη μετά την προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με το ατυχές γεγονός του αυστηρού μνημονίου συναντίληψης με την Τρόικα, το οποίο επέβαλλε αυτές τις αρχές σε ένα μάλλον σκληρό έλεγχο, αλλά με μια πιο μακροπρόθεσμη ευεργετική έκβαση για τον κόσμο των επιχειρήσεων και της οικονομίας.
Πολλοί μεγάλοι οργανισμοί διαθέτουν πλέον στο δυναμικό τους Chief Compliance Officer (CCO) ακόμη και Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης. Μήπως γενικά οι εταιρείες αποδέχονται την ανάγκη για συμμόρφωση;
Η αρχική αντίδραση όλων των κερδοσκοπικών οργανισμών σε οποιαδήποτε μορφή αυξημένης εποπτείας και ελέγχου είναι πάντα αρνητική. Ποιος οργανισμός θέλει να συμμορφώνεται με «σκληρό» διαδικαστικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να εμποδίσει την ευελιξία του με την αύξηση των ελέγχων και της εποπτείας;
Η εξαγωγή όλων των σχετικών οφελών από την αποτελεσματική λειτουργία συμμόρφωσης, χωρίς να αντιλαμβάνεται ως επιβάρυνση, εξαρτάται από τρεις κρίσιμες πτυχές: 1. Το ΔΣ της εταιρείας του οποίου η στόχευση πρέπει να μεταφερθεί από τις στρατηγικές βασισμένες σε οικονομικά στοιχεία σε στρατηγικές βασισμένες σε θέματα αρχών. 2.
Η Εκτελεστική Διεύθυνση θα πρέπει να μεταφέρει αυτές τις αξίες σε ολόκληρο τον οργανισμό και 3. Ο λειτουργός συμμόρφωσης πρέπει να κατέχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: υψηλή τεχνική κατάρτιση, ισοζυγισμένο τρόπο σκέψης και υψηλό επίπεδο ήθους.
Ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Συμμόρφωσης του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, έχετε την εμπειρία από πρώτο χέρι και την εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα συμμόρφωσης και διαφάνειας. Πόσο έχει αλλάξει στην τράπεζά σας και άλλους οργανισμούς από την προ-2013 εποχή;
Προφανώς, οι αυξημένες ρυθμιστικές απαιτήσεις το 2014 έχουν εντείνει το πλαίσιο συμμόρφωσης σε όλες τις τράπεζες στην Κύπρο. Η νέα Τράπεζα Κύπρου είναι ίσως το καλύτερο μοντέλο της αποτελεσματικής εταιρικής αναδιάρθρωσης, αποδεικνύοντας στην πράξη το ρητό του Φρίντριχ Νίτσε: «Αυτό που δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό». Η σημαντική μεταμόρφωση της εταιρικής κουλτούρας της Τράπεζας Κύπρου σε μόνο δύο χρόνια δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Αντιθέτως είναι το αποτέλεσμα της νέας, διαφορετικής και διεθνούς βάσης μετόχων το ποσοστό συμμετοχής της, του - με υψηλή ειδίκευση και διεθνή καταξίωση - νέου Διοικητικού της Συμβουλίου, μία εξαιρετικά ικανή νέα διευθυντική ομάδα, του εξίσου ικανού, εργατικού και αφοσιωμένου προσωπικού της και, πάνω απ 'όλα, τις αξίες και την κουλτούρα της.
Η νέα Τράπεζα Κύπρου έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών και των φορέων της, εφαρμόζοντας μια εύρωστη λειτουργία συμμόρφωσης, η οποία βασίζεται όχι μόνο στις τοπικές κανονιστικές απαιτήσεις, αλλά και με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Επιπλέον, η Τράπεζα Κύπρου έχει αξιολογηθεί θετικά από ανεξάρτητους εξωτερικούς συμβούλους για το ισχυρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, θέτοντας την ως σημείο αναφοράς ανάμεσα στα καλύτερα χρηματοοικονομικά ιδρύματα στην Ευρώπη.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάριου Σκανδάλη στο Περιδοικό Gold τεύχος Σεπτεμβρίου και στο www.goldnews.com.cy.
Η Τράπεζα Κύπρου παρουσιάζει το 2nd International Compliance Forum, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία, με στόχο την ενημέρωση για όλες τις πρόσφατες αλλαγές στον τομέα συμμόρφωσης. Οι νομοθετικές, κανονιστικές και άλλες διατάξεις, που αφορούν στις εταιρικές παραβάσεις, αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, έχοντας ευρεία εφαρμογή. Ορισμένα σημεία τους, όμως, χρήζουν περαιτέρω μελέτης ή και βελτίωσης ακόμα, καθώς από αυτά επηρεάζεται σε αρκετές περιπτώσεις σημαντικά η διεξαγωγή των εργασιών στις επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, η εφαρμογή τους χρήζει στρατηγικής, που τα καθιστά ωφέλιμα για την εταιρική ανάπτυξη.
Το φόρουμ θα φιλοξενήσει διακεκριμένους ομιλητές από την Κύπρο αλλά και από τον διεθνή χώρο.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τους κανόνες συμμόρφωσης στην Κύπρο με αντιπροσώπους από τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και την Κεντρική Τράπεζα.