powered by

Αλλαγή στον τρόπο χειρισμού της συνεισφοράς στο Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών

Με εγκύκλιο της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕKK) ενημερώνει τις Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) ότι αλλάζει ο τρόπος χειρισμού της συνεισφοράς στο Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών (ΤΑE).

 

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα για σκοπούς κεφαλαιακής επάρκειας, η συνεισφορά στο ΤΑΕ κατηγοριοποιείτο ως «χρηματοδοτικό άνοιγμα σε οντότητες του δημόσιου τομέα», και σταθμιζόταν ανάλογα, κατά τον υπολογισμό του συνολικού ποσού ανοίγματος σε κίνδυνο. 

Λαμβάνοντας υπόψη το σκοπό της προληπτικής εποπτείας, η ΕΚΚ  επισημαίνει πως 
οι ΚΕΠΕΥ οφείλουν να αφαιρούν τη συνεισφορά στο ΤΑΕ, όπως παρουσιάζεται στα βιβλία τους, από το Κεφάλαιο Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 Capital) και να μην σταθμίζουν πλέον το σχετικό ποσό κατά τον υπολογισμό του συνολικού ποσού ανοίγματος σε κίνδυνο. 

 Σε περίπτωση που τα ίδια κεφάλαια ή/και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ΚΕΠΕΥ πέσει κάτω από τα ελάχιστα επιτρεπόμενα όρια, συνεπεία της ανωτέρω αλλαγής, η ΚΕΠΕΥ οφείλει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας, άμεσα και όχι αργότερα από τις 31 Δεκεμβρίου 2016. 

Αναμένεται ότι τα ίδια κεφάλαια και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για τις 31 Δεκεμβρίου 2016, τα οποία θα υποβληθούν στην ΕΚΚ το αργότερο μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2017, θα είναι πέραν των ελάχιστων επιτρεπόμενων ορίων. 

Δειτε Επισης

Εκπαιδεύονται οι εκπαιδευτές για ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας των ενηλίκων
Βιλερουά ντε Γκαλό: Η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ πιθανότατα θα είναι μείωση επιτοκίων
Ικανοποίηση ΚΤΚ για την νέα έκθεση Moneyval για την Κύπρο-Τι καταδεικνύει η πρόοδος και η αναβάθμιση που έχει επιτευχθεί
Το πλαίσιο στρατηγικών πρωτοβουλιών της Eurobank για ενίσχυση της επιχειρηματικής διασύνδεσης με Ινδία
Στο Ανώτατο με αίτημα Γενικού Εισαγγελέα η τύχη έφεσης σε υπόθεση κουρέματος-Γιατί παραπέμφθηκε από το Εφετείο
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών-Εξαγόρασε 5,142,602 μετοχές για ακύρωση ύψους €30 εκατ.
Eurobank: Φέρνει την πρώτη agentic AI φωνητική πλατφόρμα για επιχειρήσεις στην Ευρώπη-Πρώτη παρουσίαση από Κύπρο
Στην ελίτ του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Τρ. Κύπρου-Πολλαπλά οφέλη και μεγάλη δυναμική με την ένταξή της στον FTSE 25
Ανέβηκε στις €62.164 η αξία των ακάλυπτων επιταγών που εκδόθηκαν τον Μάιο
Τελική ευθεία για κουρεμένους με νέα πλατφόρμα επιβεβαίωσης αιτήσεων-Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση