Powered by

FT: Το ΔΝΤ πρέπει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα

Την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας συστήνουν οι Financial Times στο κύριο άρθρο τους, σχολιάζοντας ότι η χώρα χρειάζεται δημοσιονομική στήριξη όσο και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αναπτυχθεί.
 
Επισημαίνεται ότι αν και η ελληνική κυβέρνηση τα έχει πάει καλύτερα σε σχέση με τους φόβους που υπήρχαν, τα μέτρα που έχει εφαρμόσει είναι εξαιρετικά απίθανο να κάνουν ουσιαστική διαφορά ως προς την οικονομική ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Το άρθρο θεωρεί πιο σωστές για την αντιμετώπιση των άμεσων προτεραιοτήτων της χώρας τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του ΔΝΤ ότι η Αθήνα χρειάζεται μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, περιλαμβανομένης της ελάφρυνσης χρέους αν είναι απαραίτητη.
 
«Το ΔΝΤ έχει δίκιο», είναι η θέση της εφημερίδας: «Η Ελλάδα έχει κάνει κάποιες αξιοσημείωτες αλλαγές στην οικονομία, αν και από εξαιρετικά δυσλειτουργική βάση. Αλλά η διαρθρωτική μεταρρύθμιση είναι γενικά υφεσιακή βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα – οι συνταξιούχοι, για παράδειγμα, θα περικόψουν τα έξοδά τους καθώς γίνονται λιγότερο σίγουροι για τα εισοδήματά τους. Χρειάζεται να συνοδευθεί από μία υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική».
 
Όπως σημειώνεται, η μείωση των ελλειμμάτων έχει βασιστεί σε στιγμιαίες προσαρμογές και στην αύξηση των φόρων επί μίας στενής βάσης, «στρατηγικές που είναι απίθανο να είναι βιώσιμες», ενώ ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% με παράλληλη ανάπτυξη είναι μη ρεαλιστικός, όπως λέει και το Ταμείο. Παράλληλα, η σκιά του χρέους πιέζει την εμπιστοσύνη.
 
Κλείνοντας, η εφημερίδα σχολιάζει ότι θα ήταν «σοβαρό λάθος» αν η Γερμανία και το υπόλοιπο Eurogroup επέλεγαν να συνεχίσουν τη διάσωση χωρίς το ΔΝΤ προκειμένου να αποφύγουν τη μείωση χρέους, καθώς το Ταμείο έχει υπάρξει από τους πιο εποικοδομητικούς συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αναγνωρίζοντας πρότερα λάθη και αλλάζοντας πορεία.
 
«Είχε δίκιο τότε και έχει δίκιο αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους. Η αποβολή αυτού που φέρει το μήνυμα τώρα επειδή το μήνυμα δεν αρέσει στο Eurogroup δεν είναι λογική ενέργεια», καταλήγει το άρθρο των Financial Times.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λιγότεροι φόροι, μέσος μισθός στα €1.500 έως τέλος τετραετίας υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα