Πλήρη αξιοποίηση του «RESTART 2016-2020» θέλει το ΤΕΠΑΚ
19:23 - 12 Οκτωβρίου 2016
Πρώτιστος στόχος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η έρευνα και σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε πλήρως το πολυετές αναπτυξιακό πλαίσιο Προγραμμάτων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, με την ονομασία «RESTART 2016-2020» ανέφερε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Ανδρέας Αναγιωτός.
Χαιρετίζοντας την παρουσίαση του προγράμματος στο ΤΕΠΑΚ, από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), ο κ. Αναγιωτός σημείωσε πως η έρευνα για το Πανεπιστήμιο έχει μεγάλη σημασία και είναι ο πρώτιστος στόχος του στους στρατηγικούς προγραμματισμούς του.
"Είναι το όραμα μας να γίνουμε ένα Πανεπιστήμιο που να χαρακτηρίζεται από την αριστεία στην έρευνα και τη διεθνή αναγνώριση", ανέφερε και υπέδειξε ότι η συμμετοχή και επιτυχία στα νέα προγράμματα είναι μονόδρομος για το ΤΕΠΑΚ.
Υπενθυμίζοντας ακόμη τις πρόσφατες επιτυχίες του Πανεπιστημίου, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στα 500 καλύτερα του κόσμου, τα 200 καλύτερα της Ευρώπης και έχει διακριθεί ως το νεαρότερο ανερχόμενο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης, ο Ανδρέας Αναγιωτός σημείωσε πως "μπορεί να πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός για εμάς, αλλά την ίδια στιγμή είναι και μια πρόκληση, καθώς θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο που έχουμε φτιάξει με πολλούς μόχθους".
Την ικανοποίηση του που, μετά την επιτυχημένη παρουσίαση στη Λευκωσία, το ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό φιλοξενεί τη δεύτερη παρουσίαση των νέων προγραμμάτων, στην παρουσία του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου της πόλης, εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΠΕ Βασίλειος Τσάκαλος, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσουν στην πορεία και πιο εξειδικευμένα σεμινάρια.
Ο κ.Τσάκαλος προέβη σε μια συνοπτική παρουσίαση της φιλοσοφίας και των βασικών αρχών σχεδιασμού του προγράμματος, ο προϋπολογισμός του οποίου φτάνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, λέγοντας πως όραμα του "RESTART 2016-2020" είναι η ανάδειξη του τομέα της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) σε έναν εκ των βασικών συντελεστών της οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου, συνεισφέροντας στην αντιμετώπιση των βασικών οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων και στην ανάπτυξη προϋποθέσεων για επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως (οριζόντιες) επιδιώξεις του προγράμματος είναι η αξιοποίηση και περαιτέρω αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου και ιδιαίτερα της νέας γενιάς ερευνητών, η ενίσχυση της συνεργασίας του συστήματος παραγωγής με το σύστημα ΕΤΑΚ, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών και η αντιμετώπιση της καινοτομίας στη διευρυμένη της έννοια.
Οι δε τομείς προτεραιότητας με θεματική στόχευση, συνέχισε, επικεντρώνονται στον τουρισμό, την ενέργεια, τη γεωργία - τρόφιμα, το δομημένο περιβάλλον και τις κατασκευές, τις μεταφορές (ναυτιλία) και την υγεία.
Στην παρουσίαση έγινε ανάλυση των τριών πυλώνων του "RESTART 2016-2020", που αφορούν την Έξυπνη Ανάπτυξη, το Αειφόρο Σύστημα ΕΤΑΚ και τον Μετασχηματισμό του Συστήματος ΕΤΑΚ, έγινε ενημέρωση για τις γενικές διαδικασίες, τους κανονισμούς συμμετοχής και την οικονομική διαχείριση των έργων, ενώ παρουσιάστηκε η πύλη ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΙΠΕ με την ονομασία "IRIS " η οποία περιλαμβάνει Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποστήριξης (Help desk) και παρέχονται χρήσιμα έγγραφα και οδηγοί.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ