Το οξύμωρο success story

Μπορεί το ΑΚΕΛ για σκοπούς αντιπολίτευσης να επαναλαμβάνει, φορτικά πλέον, ότι οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι όχι, ωστόσο υπάρχει μια δόση αλήθειας στην κριτική έναντι της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός μηχανισμός απαντά ότι η μοναδική επιλογή για έξοδο από το Μνημόνιο είναι η πιστή εφαρμογή του. Με αυτή τη θέση η κυβέρνηση παραπλανεί, επιδιώκοντας –προφανώς– να αποκομίσει πολιτικό όφελος, χτίζοντας πάνω στη γραμμή της σοβαρότητας, της σταθερότητας, μακριά από πειράματα και λαϊκισμό.

Μια σειρά από κινήσεις που υπαγορεύονται μέσω του Μνημονίου, εντάσσονται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού, της αναδιάρθρωσης, της μεταρρύθμισης και της ευελιξίας που επιβάλλεται να έχει ένα μοντέρνο κράτος. Μικρότερο Δημόσιο, μεγαλύτερη ελευθερία στον ιδιωτικό τομέα, ξένες επενδύσεις και ταχύτητα σε όλες τις διαδικασίες.

Οι άνωθεν στόχοι θα μπορούσαν από τα σχέδια επί χάρτου να μεταφερθούν στο πεδίο μάχης της οικονομίας, ωστόσο η κυβέρνηση έχει μεταθέσει στόχους σε μεταγενέστερο στάδιο, έχει αμελήσει να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένα βήματα, έχει αγνοήσει ακόμη και τις δικές της πολιτικές θέσεις, έχει ξεγελάσει όσους έχουν πιστέψει στις εξαγγελίες της.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Αναστασιάδη μόνο τις εύκολες λύσεις έχει εφαρμόσει. Μείωσε μισθούς, πάγωσε προσλήψεις, προσαυξήσεις και δικαιώματα, περιόρισε τις παροχές από το λεγόμενο κοινωνικό κράτος.
Οι βαθιές τομές στο Δημόσιο, όπως η αναδιάρθρωσή του, η εναλλαξιμότητα των εργαζομένων, η λειτουργία υπηρεσιών ταχείας εξυπηρέτησης, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αποξένωση κρατικής περιουσίας και βεβαίως το ΓεΣΥ αποτελούν κύρια θέματα, για τα οποία η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει τη δέουσα σπουδή για εφαρμογή τους.

Είναι όντως οξύμωρο να μιλάμε για επιτυχημένο Μνημόνιο, επειδή έχουν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι. Το success story ακούγεται πλέον ως ανέκδοτο, αφού η Κύπρος με το πρόγραμμα στήριξης, πέραν των σκληρών αποφάσεων, είχε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εισέλθει σε μια πραγματικά νέα και βιώσιμη εποχή, μια εποχή αειφόρου ανάπτυξης. Μπορεί το μομέντουμ να έχει χαθεί, ωστόσο η κυβέρνηση έχει άλλα δύο χρόνια για να καταστεί πραγματικά ωφέλιμη για τον τόπο.

Δειτε Επισης

Η απόφαση της ΕΚΤ να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη δεν προκαλεί έκπληξη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάτησε «στοπ» στις αναφορές βιωσιμότητας: Πώς πρέπει να το εκλάβουν οι επιχειρήσεις;
Οι δασμοί Τραμπ και η ανάγκη διαφύλαξης των εξαγωγών του χαλλουμιού ΠΟΠ
Η εναλλακτική των ακινήτων στους κλυδωνισμούς των χρηματαγορών λόγω δασμών
Ρυθμισμένο lobbying στην Κύπρο: Μια νέα θεσμική πραγματικότητα
Δασμοί και ανταγωνιστικότητα: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;
Startups & ΜμΕ στην Κύπρο: Προκλήσεις, ευκαιρίες και ο ρόλος του κατάλληλου συμβούλου
Μπορούν οι δασμοί του Τραμπ να διασώσουν την αμερικανική οικονομία από το δυσβάσταχτο χρέος;
Ευκαιρίες και προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης
Μειώνει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης τη σημασία των soft skills;