Powered by

Οι Βρετανοί προτιμούν έξοδο από την ΕΕ

Η πλειοψηφία των Βρετανών που έχουν πάρει οριστική θέση για το αν η Βρετανία θα πρέπει να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ψήφιζαν την έξοδό της, σύμφωνα με μια σφυγμομέτρηση της εταιρείας ORB.

Ενώ ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προωθεί μια συμφωνία με τους άλλους ηγέτες των 28 χωρών για αλλαγές στην ΕΕ πριν από ένα δημοψήφισμα που αναμένεται το νωρίτερο τον Ιούνιο φέτος, η σφυγμομέτρηση αποκαλύπτει ότι η αντίθεση των πολιτών της χώρας του στην ΕΕ αυξάνεται. Η σφυγμομέτρηση έδειξε ότι παρότι 21% των ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστο, το 43% των Βρετανών ψηφοφόρων ήθελαν να φύγει η χώρα από την ΕΕ, ενώ 36% ήθελαν να παραμείνει. Εάν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που θέλουν ένα "Brexit", ή έξοδο της Βρετανίας, ανεβαίνει στο 54% και όσων θέλουν την παραμονή στο 46%, από τα αντίστοιχα ποσοστά 51% και 49% πριν από ένα χρόνο.

Ο Τζόνι Χέλντ, διευθυντής της εταιρείας ORB International, είπε στο Ρόιτερς ότι "παρά το επικείμενο δημοψήφισμα, σημαντικά ψηλότερο ποσοστό ατόμων είπαν ότι ένιωσαν πιο απομακρυσμένοι από την Ευρώπη τους τελευταίους δώδεκα μήνες από ό,τι πλησιέστερα. [...] Αν ο Πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει μια καταστροφή κατά τη θητεία του, κάποιος χρειάζεται να αρχίσει να πείθει το κοινό πολύ γρήγορα για το γιατί θα έπρεπε να παραμείνουμε τμήμα της ΕΕ".

Μια πιθανή έξοδος της Βρετανίας θα συγκλονίσει την ΕΕ σε βάθος, καθώς θα σημάνει την απόσχιση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας και μιας από τις δύο κορυφαίες στρατιωτικές δυνάμει της Ενωσης. Οι υποστηρικτές της ΕΕ προειδοποιούν ότι η έξοδος από την ΕΕ θα ζημιώσει την οικονομία της Βρετανίας και θα μπορούσε να πυροδοτήσει την διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου, ενθαρρύνοντας μια επαναληπτική ψηφοφορία για την αυτονομία της Σκωτίας. Οι αντίθετοι προς την ΕΕ δηλώνουν ότι η Βρετανία θα αποκτήσει ευημερία εκτός της ΕΕ.

Συνολικά, στις 14 χώρες όπου διενεργήθηκαν παρόμοιες σφυγμομετρήσεις, οι χώρες με τα ψηλότερα ποσοστά πολιτών που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ ήταν η Ρουμανία (85%), η Γερμανία (72%), τη Φιλανδία (71%) και η Ισπανία (68%). Και στις 14 χώρες συνολικά, το ποσοστό των ερωτηθέντων που θέλει την παραμονή στην ΕΕ φτάνει το 64% - το ίδιο όπως και πέρσι - παρότι μέσα σε χώρες όπως η Ιταλία (όπου τώρα το 42% θέλει να φύγει σε σχέση με το 25% πριν από ένα χρόνο) υπήρξε αύξηση της αντίθεσης στην παραμονή. Στην Ελλάδα, 44% είπαν ότι θα προτιμούσαν να είχε η χώρα τους το δικό της νόμισμα (πτώση από το περσινό ποσοστό του 55%), ενώ 43% είπαν ότι ήθελαν να μείνουν στην ευρωζώνη (άνοδος από το περσινό ποσοστό του 33%). Ενα 12% των Ελλήνων δεν είχαν ιδιαίτερη προτίμηση είτε για το ευρώ είτε για τη δραχμή. Η σφυγμομέτρηση έγινε σε δείγμα 15.500 ατόμων στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ebury: Το δολάριο εκτοξεύεται μετά την επικράτηση του Τραμπ
Γερμανία: Η κυβερνητική κρίση παραλύει την οικονομία
Σε ποιους τομείς εκτός της βραχυχρόνιας μίσθωσης σκοπεύει να επεκταθεί η Airbnb
Η δεύτερη προεδρία Τραμπ μπορεί να ξεκινήσει διατλαντικό εμπορικό πόλεμο
Oxford Economics: Τα τρία σενάρια για το παγκόσμιο ΑΕΠ μετά την εκλογή Τραμπ
Bitcoin: H νίκη Τραμπ πυροδοτεί ξέφρενο ράλι, ξεπέρασε τα 81.000 δολάρια
Στο 26,5% αυξήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Αίγυπτο τον Οκτώβριο
Στην πρίζα για τη νέα θητεία του Τραμπ στο Λευκό Οίκο οι ασιατικές αγορές-Ποιες επιπτώσεις περιμένουν
Σημαντικό πλήγμα στο ΑΕΠ κρατών διεθνώς από πιθανή επιβολή αυξημένων δασμών από ΗΠΑ
Αναβάθμισε σε «θετικές» τις προοπτικές της ισπανικής οικονομίας ο Fitch-Πού στηρίζει τις προβλέψεις του