Powered by

Μπρος τρόικα και πίσω συντεχνίες Cyta

Με καυτή συνάντηση στο Προεδρικό, συνεχίζεται το θρίλερ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αναφορικά με το πλάνο ιδιωτικοποίησης της Cyta. Όπως πληροφορείται το InBusinessNews την ερχόμενη εβδομάδα (11-15 Ιανουαρίου) ο Νίκος Αναστασιάδης θα δεχτεί εκτάκτως στο Προεδρικό Μέγαρο συντεχνίες και στελέχη της Cyta, προκειμένου να συζητηθεί το κυβερνητικό πλάνο αποκρατικοποίησης του οργανισμού.

Πάντως, η πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης που επηρεάζει, σε πρώτη φάση, τη νομοθετική ρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας βάζει τροχοπέδη στο ευρύτερο πλάνο ιδιωτικοποίησης της Cyta. Παράλληλα, έχει προηγηθεί ένα ακόμη επεισόδιο διαμάχης του οργανισμού με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αφού η Cyta έχει αρνηθεί να προχωρήσει με την άσκηση προσομοίωσης, η οποία ζητήθηκε από τον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων.

Τα τεχνικά βήματα κολλούν, τα πολιτικά σκοντάφτουν στην κυβερνητική μειοψηφία εντός Βουλής, ενώ τα χρονοδιαγράμματα –τα οποία μάλιστα έχουν αναθεωρηθεί- μένουν πίσω. Κάθε άλλο παρά εντός τροχιάς είναι το πλάνο ιδιωτικοποίησης της Cyta, το οποίο επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά τον δρόμο εξόδου από το μνημόνιο, τις αξιολογήσεις της Κύπρου από διεθνείς οίκους αλλά και τη δημοσιονομική πορεία της Κύπρου την επόμενη διετία.

Η συνάντηση στο Προεδρικό
Πηγές από τη Cyta αναφέρουν ότι ο Χάρης Γεωργιάδης ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Προεδρικό παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη με τις συντεχνίες του οργανισμού, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 14 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση επιδιώκει να ανατρέψει την αρνητική στάση των συντεχνιών, εξηγώντας τα βήματα που θα γίνουν σε μεταγενέστερο στάδιο αλλά και για να αλιεύσει πληροφορίες αναφορικά με τις προθέσεις των συντεχνιών, αλλά και σχετικά με το πλάνο που έχουν για εκσυγχρονισμό του οργανισμού. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανοίξει παράθυρο συγκατάνευσης μέσω πρότασης για μερική αποκρατικοποίηση, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο. Οι τελικές θέσεις και των δύο πλευρών θα ξεκαθαρίσουν στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό.

Στο Eurogroup με γεμάτη ατζέντα ο Χάρης Γεωργιάδης
Οι ολοένα και εντεινόμενες αντιδράσεις σε σχέση με τη Cyta αλλά και οι αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με τον διαχωρισμό και την καταρχήν απόφαση για μη αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ, αποτελούν τους σημαντικούς λόγους για τους οποίους η Κύπρος στήνεται στον τοίχο στο Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου.

Ήδη οι δανειστές απάντησαν αρνητικά για την ΑΗΚ και πλέον αναμένεται η απάντηση της τρόικας για τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης, την ώρα που επισφαλής κρίνεται η τελευταία δόση του προγράμματος στήριξης για τη χώρα. Παράλληλα, θα πρέπει να τονιστεί ότι η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο δεν συνεπάγεται και διαγραφή των οφειλών της προς τους δανειστές της. Εάν η χώρα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έσοδα εντός των επόμενων χρόνων, μέσω συγκεκριμένων κινήσεων όπως οι ιδιωτικοποιήσεις με ταυτόχρονο αποκλεισμό της από τις αγορές τότε η Κύπρος θα χρειαστεί εκ νέου στήριξη. Οι άνωθεν εξελίξεις καθορίζουν την οικονομική ατζέντα του Ιανουαρίου, ο οποίος αξιολογείται ως καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του  τόπου.  

 

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στρατηγικός στόχος για την Κύπρο η Σένγκεν-Διαβεβαιώσεις Μέτσολα για ενεργή στήριξη
Εφιστά την προσοχή το Τμήμα Φορολογίας-Ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα με το λογότυπό του
Εβδομαδιαία κέρδη 1,1% στο ΧΑΚ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια