Θα εφαρμόζεται και στην Κύπρο το Κοινό Πρότυπο Αναφοράς

Σε ισχύ τέθηκε από την 1 Ιανουαρίου 2016, Διάταγμα που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών στις 31 Δεκεμβρίου 2015, ενσωματώνοντας στο εθνικό δίκαιο τις απαιτήσεις υποβολής χρηματοοικονομικών στοιχείων και διαδικασίες δέουσας επιμέλειας που θα πρέπει να ακολουθούνται από τα Χρηματοοικονομικά Ιδρύματα, με βάση το Κοινό Πρότυπο Αναφοράς του Παγκόσμιου Φόρουμ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, με βάση την Πολυμερή Συμφωνία των Αρμόδιων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών για Φορολογικούς Σκοπούς που υπογράφτηκε στις 29 Οκτωβρίου, 2014, από τα συμβαλλόμενα κράτη, μέλη του Παγκόσμιου Φόρουμ του ΟΟΣΑ, εκφράζεται η δέσμευση στο νέο διεθνές πρότυπο για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς.

Το Κοινό Πρότυπο Αναφοράς εφαρμόζεται σε επίπεδο ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2011/16/ΕΕ που αφορά την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον φορολογικό τομέα. Η εν λόγω Οδηγία, όπως τροποποιήθηκε, ευθυγραμμίζει το διευρυμένο πεδίο εφαρμογής της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις διεθνείς εξελίξεις.
 
Με βάση τις δεσμεύσεις, όπως προκύπτουν από την πιο πάνω Συμφωνία, εκδόθηκε Διάταγμα στις 31/12/2015, δυνάμει  του άρθρου 6(16) των περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμων του 1978 έως 2015, ενσωματώνοντας έτσι στο εθνικό δίκαιο τις απαιτήσεις υποβολής χρηματοοικονομικών στοιχείων και διαδικασίες δέουσας επιμέλειας που θα πρέπει να ακολουθούνται από τα Χρηματοοικονομικά Ιδρύματα με βάση το Κοινό Πρότυπο Αναφοράς του Παγκόσμιου Φόρουμ.
 
Το πρότυπο καθορίζει:
 
(α) τις πληροφορίες από τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς που πρέπει να παρέχονται όπως, υπόλοιπα των χρηματοοικονομικών λογαριασμών και κινήσεις των λογαριασμών αυτών που αφορούν, τόκους, μερίσματα, αποδόσεις από ασφαλιστικά συμβόλαια, τίμημα πώλησης οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων,
 
(β) τα διάφορα είδη λογαριασμών και φορολογουμένων που καλύπτονται, καθώς και
 
(γ) τις κοινές διαδικασίες δέουσας επιμέλειας που πρέπει να ακολουθούνται από τα χρηματοοικονομικά  Ιδρύματα για τον εντοπισμό της φορολογικής έδρας του κατόχου λογαριασμού, καθώς και ταυτοποίηση του πραγματικού δικαιούχου για νομικές οντότητες.
 
Οι κύριοι φορείς διαβίβασης πληροφοριών είναι τα τραπεζικά ιδρύματα, χρηματιστηριακές εταιρείες, οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων και ασφαλιστικές εταιρείες.
  
Οι υποβληθείσες πληροφορίες υποβάλλονται ετησίως και  ανταλλάσσονται μέσα σε 9 μήνες μετά το τέλος του ημερολογιακού έτους, το οποίο οι πληροφορίες αφορούν. Για το έτος 2016 οι πληροφορίες αυτές υποβάλλονται και ανταλλάσσονται εντός του 2017.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τι εκτιμούν οι αγορές... «Στοιχηματίζουν» για ακόμη πιο μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων από ΕΚΤ οι επενδυτές
Κριστίν Λαγκάρντ: Σε επαγρύπνηση λόγω δασμών η ΕΚΤ-Ήδη βιώνουμε ένα αρνητικό σοκ στη ζήτηση
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%
Αυξήθηκαν οριακά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Ιανουάριο-Στο 6,3% από 6,2% στο τέλος Δεκεμβρίου ο δείκτης
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 281.147 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Ελληνική Τράπεζα: Η απόλυτη εμπειρία ψηφιακής τραπεζικής εύκολα, γρήγορα και απλά
Η ΕΚΤ αποφασίζει για τα επιτόκια-Οι εκτιμήσεις και οι παράγοντες που θα σταθμιστούν
Ενεργός συμμετοχή στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος για τον ΣΕΛΚ-Το φετινό θέμα και ο στόχος των διαφόρων δράσεων
Με ποσοστό 2,013% ανεπιτυχής η δημόσια πρόταση…. Δεν έπιασε το 50% της Demetra η Logicom