Powered by

Aon Hewitt: Οικονομικά έτοιμοι για σύνταξη στα 70

Μέχρι και τα 70 τους χρόνια αναμένεται να υποχρεωθεί να εργαστεί η πλειοψηφία των Κυπρίων εργαζομένων ώστε να εξασφαλίσει επαρκείς ιδιωτικούς συνταξιοδοτικούς πόρους για να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί και να διατηρήσει το βιοτικό της επίπεδο. Παράλληλα, με βάση τα σημερινά δεδομένα μόνο ένας στους είκοσι εργαζομένους αναμένεται να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους συνταξιοδοτικούς πόρους στην ηλικία των 65 για να εξακολουθεί να απολαμβάνει το ίδιο βιοτικό επίπεδο. 

Αυτά καταδεικνύει μεταξύ άλλων η 2η έκδοση της μελέτης Real Deal της AON Hewitt για την επάρκεια συνταξιοδοτικών παροχών στις Κυπριακές Επιχειρήσεις, η οποία εφιστά την προσοχή των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τα σοβαρά προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν με τη στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού τους εάν οι εργαζόμενοι τους δεν προβούν σε έγκαιρο συνταξιοδοτικό προγραμματισμό.

Διατήρηση βιοτικού επιπέδου
Η εν λόγω μελέτη επισημαίνει πως οι εργαζόμενοι, των οποίων οι ετήσιες απολαβές δεν υπερβαίνουν τις €55,000, για να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο σε ένα μέσο προσδόκιμο ζωής, θα πρέπει κατά την ηλικία των 65 να έχουν συγκεντρώσει συνταξιοδοτικούς πόρους (πέραν της κοινωνικής ασφάλισης)  ίσους με περίπου εφτά φορές του τελικού ετήσιου τους μισθού. Σε αντίθετη περίπτωση, υπογραμμίζει η μελέτη, οι εργαζόμενοι είτε θα αναγκαστούν να εργαστούν περισσότερο ή να αποδεχθούν χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο κατά την συνταξιοδότηση.

Πόσοι θα συσσωρεύουν; 
Μόνο ένας στους είκοσι εργαζομένους αναμένεται να συγκεντρώσει στα 65 του περισσότερους συνταξιοδοτικούς πόρους απ’ ό,τι χρειάζεται για να εξακολουθεί να απολαμβάνει το ίδιο βιοτικό επίπεδο κατά τη συνταξιοδότηση. Παράλληλα, η μελέτη της ΑΟΝ Ηewitt, καταδεικνύει πως γύρω στο 30% των εργαζομένων που συμμετέχουν σε προγράμματα παροχών Ταμείου Προνοίας του εργοδότη τους για όλη τους τη σταδιοδρομία αναμένεται να είναι σε καλό δρόμο για να συνταξιοδοτηθούν με εύλογα επαρκές συνταξιοδοτικό εισόδημα. Δηλαδή, εφτά στους δέκα εργαζομένους δεν θα έχουν εξασφαλίσει επαρκείς συνταξιοδοτικούς πόρους στην ηλικία των 65.

Πότε θα συσσωρευτούν οι επαρκείς πόροι;
Σύμφωνα με την μελέτη The Real Deal- Cyprus 2015, η πλειοψηφία των εργαζομένων αναμένεται να συσσωρεύσει επαρκείς συνταξιοδοτικούς πόρους στην ηλικία των 70, ενώ ποσοστό 7% αναμένεται να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους στην ηλικία των 75. Παράλληλα, η μελέτη προσθέτει πως οι εργαζόμενοι για να είναι σίγουροι ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για να συσσωρεύσουν τις αναγκαίες συνταξιοδοτικές παροχές κατά την ηλικία των 65, θα πρέπει από την ηλικία των 25 μέχρι τη συνταξιοδότηση να αποταμιεύουν γύρω στο 15% των απολαβών τους (περιλαμβανομένου την εισφορά του εργαζομένου και του εργοδότη στο Ταμείο Προνοίας).

Πόσο εισόδημα παρέχουν οι εργοδότες
Με βάση τη μελέτη, κατά μέσο όρο οι εργοδότες παρέχουν το 34% του στόχου ιδιωτικών συνταξιοδοτικών αναγκών, ενώ το ποσοστό αυτό ποικίλει με βάση την ηλικία του εργαζομένου, κατά πόσον ο εργοδότης παρέχει Ταμείο Προνοίας και κατά πόσον ο εργαζόμενος δεν έχει ρευστοποιήσει το Ταμείο Προνοίας του κατά τη καριέρα του.

Οι εργοδότες θα πρέπει να λάβουν μέτρα
Η μελέτη καλεί του εργοδότες να  βοηθήσουν τους υπαλλήλους τους να αποταμιεύουν περισσότερα και να επενδύουν κατάλληλα για τη συνταξιοδότηση. Υπογραμμίζεται ιδιαιτέρως πως οι μελλοντικές δράσεις των εργοδοτών αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματα. Μεταξύ των ενεργειών που το The Real Deal καλεί του εργοδότες να αναλάβουν, είναι η υιοθέτηση της αυτόματης εγγραφής τόσο των νέων όσο και των υφιστάμενων υπαλλήλων τους σε Ταμείο Προνοίας και την αυτόματη κλιμάκωση των συνεισφορών, η οποία θα αποτελέσει κίνητρο για την εγγραφή στο Ταμείο, ενώ θα επιτευχθεί βελτίωση των συμπεριφορών αποταμίευσης των μελών τους.

Παράλληλα, η AON Hewitt αναφέρει πως τα Ταμεία Προνοίας μπορούν να βελτιώσουν την επενδυτική τους λειτουργία  με την προσφορά ατομικών επενδυτικών επιλογών στα μέλη τους σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση των εισφορών του στις επενδυτικές επιλογές, καθώς επίσης και την αλλαγή μεταξύ των διαφόρων επιλογών κατά την παραμονή του στο Ταμείο.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενημερωθούν
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για τα συνταξιοδοτικά τους εισοδήματα, να εξεύρουν τρόπους για να αυξήσουν τα ποσοστά εισφοράς τους, ενώ θα πρέπει να κάνουν λελογισμένη χρήση των Δανείων από Ταμεία Προνοίας.

Δειτε Επισης

Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)
Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις