Με το «αριστερό» στο 2016 η ελληνική κυβέρνηση
09:39 - 04 Ιανουαρίου 2016
Δύσκολοι οι πρώτοι μήνες του νέου έτους για την ελληνική κυβέρνηση. Με την παράδοση, από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, του σχεδίου για το ασφαλιστικό στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και στους εκπροσώπους των θεσμών, ξεκινά επισήμως η «μεγάλη διαπραγμάτευση», από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί και η «τύχη» της κυβέρνησης.
Οι συσκέψεις στο Μαξίμου ήταν συνεχείς στο μεσοδιάστημα Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, καθώς ο υπουργός Εργασίας παρέδωσε το τελικό σχέδιο στον Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, στο «συρτάρι» βρίσκονται πολλές εναλλακτικές επιλογές που θα ανασύρονται στην πορεία της διαπραγμάτευσης, με έμφαση στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Προκειμένου, όπως σημειώνει, να επιτευχθεί ο στόχος «όχι περικοπές στις κύριες συντάξεις – μικρή μείωση των επικουρικών πάνω από τα 170 ευρώ» για τους νυν συνταξιούχους και «αξιοπρεπείς» συντάξεις για τις επόμενες γενιές.
Εάν ο στόχος επιτευχθεί, η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών δεν θα πληγεί, με τον κ. Τσίπρα να μην αποκλείει ακόμη και την ψήφιση του ασφαλιστικού από βουλευτές και της αντιπολίτευσης.
Ετοιμάζονται για «τρικυμία»
Με πιο καθαρό συνεπώς το τοπίο των συνεργασιών η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας μπαίνουν στη μάχη άλλης μιας «καυτής» διαπραγμάτευσης, η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ολοκληρωθεί γύρω στις 20-25 του μήνα, προκειμένου αμέσως μετά να κατατεθεί το ασφαλιστικό στη Βουλή.
Παράλληλα, θα τρέχει και η διαπραγμάτευση για το χρέος και για τον αποκλεισμό νέων οικονομικών μέτρων αρκετών δις ευρώ, που, κατά τις επίμονες «φήμες», θέλουν οι δανειστές.
Κατά τις πληροφορίες του Euro2day.gr, το οικονομικό επιτελείο (υπό τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη) επεξεργάζονται απαντήσεις και ισοδύναμα για κάθε «ναι μεν, αλλά» των δανειστών, ώστε να αποκρούσουν την πίεση για πρόσθετα μέτρα.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν «και πάλι τρικυμιώδη διαπραγμάτευση», ενώ παραδέχονται ότι «η λύση δεν θα μπορεί παρά να είναι πολιτική».
Βγαίνουν μπροστά Τσίπρας-Παυλόπουλος
Η επισήμανση αυτή δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για ανέφελη πορεία το πρώτο, κυρίως, τρίμηνο του νέου έτους, με τον Μάρτιο να αναδεικνύεται σε κομβικό μήνα καθώς η αξιολόγηση και η παραμονή ή όχι (και πώς) του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα τρέχουν παράλληλα – και επώδυνα.
«Σταθμός» σ΄ αυτή τη διαδικασία θεωρείται η συμμετοχή του κ. Τσίπρα στο ετήσιο Φόρουμ στο Νταβός (21-23 Ιανουαρίου) καθώς θα έχει τετ α τετ με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την Ανγκελα Μέρκελ, την Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους αξιωματούχους.
Στον χορό της (άτυπης, βεβαίως) διαπραγμάτευσης μπαίνει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΠροκόπης Παυλόπουλος: για τα μέσα Ιανουαρίου προγραμματίσθηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί όχι μόνο με τον Γερμανό ομόλογό του Γιοαχίμ Γκάουκ, αλλά και με την κ. Μέρκελ.
«Η διαπραγμάτευση θα είναι μέχρι τέλους μια συνεχής καθημερινή μάχη, αλλά η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της. Με δυνατή φωνή, ξεκάθαρες θέσεις και στέρεα επιχειρήματα, έχει καταφέρει να σπάσει την απομόνωση των προηγούμενων χρόνων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος σε δημοσιογράφους μετά τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Προεδρικό Μέγαρο.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr