Πώς και πότε ανοίγει ο δρόμος για ελάφρυνση ελληνικού χρέους
15:44 - 04 Ιανουαρίου 2016
Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας «υπό προϋποθέσεις», εξέφρασε μιλώντας στον Reporter, Ανώτατο τραπεζικό στέλεχος της Ελλάδας, διατυπώνοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο μισό του 2016.
Πρωτίστως πολιτικό το ελληνικό ζήτημα
«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και η χρηματοδότηση από ξένα κεφάλαια, έδωσε ένα καλό δείγμα ότι η χώρα έχει προοπτικές», δήλωσε ο Έλληνας τραπεζίτης, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, προσθέτοντας ότι «η πολιτική σταθερότητα αποτελεί την κρισιμότερη καμπή της επανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Το διακύβευμα είναι περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό».
Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει το θέμα του ασφαλιστικού και της φορολογίας των αγροτών και, αν βγει ενωμένη από αυτή τη διαδικασία, τότε θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ελάφρυνσης του κρατικού χρέους, είπε η ίδια πηγή.
Συμπλήρωσε ότι, αν τα υπό εξέλιξη ζητήματα τακτοποιηθούν, με παράλληλη ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών και δεδομένου ότι θα υπάρξει θετική αξιολόγηση, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για συζήτηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα αφορά, όχι κούρεμα, αλλά μεγάλη επιμήκυνση και χαμηλά επιτόκια.
Κομβικό σημείο ο Μάιος για συζητήσεις ελάφρυνσης χρέους
Αν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο, τότε η ελληνική οικονομία θα επανέλθει, είπε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι εάν η κυβέρνηση καταφέρει να βγει ενωμένη, τότε η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο μισό του 2016.
Κυπριακό, Μέση Ανατολή, Σκόπια
Η κυβερνητική σταθερότητα εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την προσφυγική κρίση, την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την ονομασία των Σκοπίων, το Κυπριακό κ.α., επεσήμανε η ίδια πηγή.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει σταθεροποιηθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παραμένει δύσκολη, τόνισε.
Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν σταδιακά ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στη λειτουργία των τραπεζών.
Επεσήμανε ότι γίνονται συζητήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο για κάποιες μικρές αλλαγές σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων.
«Ελπίζω ότι, εφόσον τα πολιτικά εξελιχτούν ομαλά, θα αρχίσουμε να διευρύνουμε τα όρια αναλήψεων. Παράλληλα θα επιτρέπεται το άνοιγμα νέων λογαριασμών και κατά το δεύτερο μισό του 2016 θα υπάρξει σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών», ανέφερε.
Επαρκώς κεφαλαιοποιημένες οι τράπεζες
Οι τράπεζες, συμπλήρωσε, «είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, αλλά όπως και στην Κύπρο, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια». Επεξεργαζόμαστε, είπε, φόρμουλα ρύθμισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.
Επανέλαβε ότι είναι αισιόδοξος, «με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα, η οποία δεν είναι δεδομένη».
Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε πρόεδρο της δημοκρατίας για 5 χρόνια, όπως η Κύπρος, για να λαμβάνονται οι αποφάσεις και τα υπόλοιπα να τα βρίσκουμε σιγά-σιγά στη βουλή».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θανάσης Αθανασίου