Powered by

Χάρης Γεωργιάδης: Συνέπειες από τη μη έγκριση ν/σ για Cyta

ΑΗΚ και Cyta αποτελούν τον μεγάλο πονοκέφαλο της κυβέρνησης σε σχέση με την πορεία εξόδου από το μνημόνιο, η οποία βεβαίως συνδέεται και με τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε: «Εάν δεν περάσουν τα νομοσχέδια για τη Cyta θα είναι μια παράλογη εξέλιξη, αφού δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση αυτή τη στιγμή. Αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για τη δημιουργία ακόμη μιας εταιρείας από τη Cyta η οποία θα είναι 100% κρατική, χρειάζεται απλώς να προχωρήσουμε στον διαχωρισμό». Μιλώντας πάντως, για πιθανές φορολογικές ελαφρύνσεις ο κ. Γ Γεωργιάδης τόνισε ότι τίποτε δεν πρόκειται να γίνει προεκλογικά, ενώ σημείωσε ότι συνετά και σταδιακά θα γίνουν τέτοιες κινήσεις και βεβαίως αναλόγως της πορείας της οικονομίας.

Χάος όχι, πρόβλημα ναι
Παράλληλα, σημείωσε ότι και να μην περάσουν οι εν λόγω νόμοι και άρα η Κύπρος θα χάσει την τελευταία δόση δεν συνεπάγεται δημοσιονομικού χάους, ωστόσο, θα είναι κρίμα για τη χώρα να χαθεί μια σημαντική δόση χαμηλότοκου δανεισμού. Μάλιστα, ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι με αυτά τα δεδομένα η Κύπρος δεν θα ανέλθει ψηλότερα στις αξιολογήσεις, ενώ σημείωσε ότι επιβάλλεται να συνεχιστεί μια πορεία με θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά. «Δεν είναι απλώς θέμα εικόνας που θα πληγεί, αλλά ουσιαστικών δεδομένων που θα έχουμε ενώπιόν μας».

Παράλληλα, ο Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε ότι οι σημαντικές αποφάσεις για τη Cyta είναι ακόμη μπροστά, αφού το ποσοστό συμμετοχής της Δημοκρατίας στον οργανισμό, το ακριβές μοντέλο λειτουργίας της και το όποιο ενδιαφέρον από δυνητικούς επενδυτές είναι ζητήματα που αργότερα θα ξεκαθαρίσουν σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ακόμη μία φορά ότι την όποια τελική απόφαση θα την εγκρίνει ή όχι η Βουλή. «Εάν εξασφαλίσουμε προτάσεις που θα βασίζονται σε αυτό που πολλοί περιγράφουν ως ξεπούλημα, τότε η Βουλή να απορρίψει την πρόταση αφού θα έχει αυτό το δικαίωμα» τόνισε παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης.

 

Δειτε Επισης

Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)
Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις