Σ. Ευαγόρου: Η τρόικα φεύγει, μένοντας…
09:00 - 31 Ιανουαρίου 2016
Η Κύπρος εξέρχεται σύντομα του μνημονίου, ενώ η οικονομία μας φαίνεται να επανέρχεται σε θετική πορεία. Θα λέγατε ότι διαψεύδονται οι εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ για ένα μνημονιακό φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν θα βγαίναμε από μέσα;
Καταρχήν, θα έβαζα την φράση έξοδος από το μνημόνιο σε εισαγωγικά. Κι αυτό γιατί στην Πορτογαλία επιστρέφει ξανά η Τρόικα. Μετά την έξοδο μιας χώρας από το μνημόνιο δεν αίρονται οι όποιες παράμετροι και η φιλοσοφία διαχείρισης των οικονομικών και της κοινωνικής ζωής. Αντίθετα, η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι κάτω από επιτήρηση ανά εξάμηνο για πάρα πολλά χρόνια, ενώ η επιτήρηση θα αρθεί μόνο όταν αποπληρωθεί το 75% του δανείου.
Κατ’ επέκταση, θα έλεγα ότι η τρόικα φεύγει μένοντας, καθώς εκείνο που μας μένει είναι οι πολιτικές που συνοψίζονται σε αυστηρή λιτότητα και περικοπές στο κοινωνικό κράτος. Το γνωρίζουν καλά οι 65 χιλ. άνεργοι, οι 234 χιλ. άνθρωποι που ζουν γύρω και κάτω από το όριο φτώχειας, όσοι περιμένουν να πάρουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και σίγουρα το γνωρίζουν οι χιλιάδες οικογενειών που σιτίζονται από το κοινωνικό παντοπωλείο.
Θα σας πουν κάποιοι ότι ακόμη και σήμερα συνεχίζετε την κινδυνολογία…
Αν είναι κινδυνολογία να έχεις 16,3% ανεργία και 65 χιλ. ανέργους τότε δέχομαι την κατηγορία. Αν είναι κινδυνολογία το να υπάρχουν συνάνθρωποι μας, οι οποίοι σιτίζονται στα κοινωνικά παντοπωλεία και εξαρτιόνται από την μεγαλοψυχία των συμπολιτών μας, τότε δέχομαι την κατηγορία. Αν είναι κινδυνολογία το ότι έχει καταρρεύσει η υγεία και πάλι το παραδέχομαι. Το έχει πει άλλωστε και ο νυν Υπουργός Υγείας όταν περιέκοψαν 110 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του.
Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία το προσεχές διάστημα;
Η οικονομία χρειάζεται ανάπτυξη, ενώ η ανάπτυξη παράγει πλούτο. Για να πετύχεις ανάπτυξη, δεν μπορείς να ακολουθείς πολιτικές λιτότητας. Ακόμα και οι ευρωπαίοι (εκτός του χώρου της αριστεράς) το κατάλαβαν και επιδιώκουν να τονώσουν την ανάπτυξη. Το σημαντικό όμως είναι ο πλούτος να κατανέμεται σωστά ώστε και οι εργαζόμενοι να έχουν το δικό τους μερίδιο και να είναι ισορροπημένη η οικονομία.
Την ίδια στιγμή, τονώνοντας την οικονομία μέσα από επενδύσεις στο Δημόσιο και συγχρηματοδοτούμενα έργα θα πρέπει να ενισχυθεί και η κοινωνική πολιτική. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τα ευάλωτα στρώματα, ώστε να δημιουργηθεί ζήτηση. Θα πρέπει επίσης να καταργηθούν οι περικοπές στην υγεία, στην παιδεία και στον πολιτισμό.
Ποια είναι η δική σας συνταγή για την ανάπτυξη;
Γνωρίζοντας τις δημοσιονομικές δυσκολίες, θα έλεγα ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερα αναπτυξιακά έργα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση περιέκοψε το 30% των κονδυλίων για ανάπτυξη, ενώ μεγάλα ώριμα έργα ανά το παγκύπριο είναι εκεί και περιμένουν. Τέτοια έργα, παράγουν θέσεις εργασίας, δημιουργούν πλούτο και τονώνουν την οικονομία.
Ταυτόχρονα, εισηγηθήκαμε όπως γίνουν εσωτερικές περικοπές (έχουν γίνει αλλά όχι στο βαθμό που θα θέλαμε) στις καταναλωτικές δαπάνες. Παλαιότερα δίνονταν δεκάδες εκατομμύρια σε ενοίκια κυβερνητικών κτιρίων. Έγιναν εξοικονομήσεις, ωστόσο, όχι στο βαθμό που έπρεπε. Εισηγηθήκαμε όπως προχωρήσουν σε αγορά κτιρίων. Επίσης, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων.
Επιπρόσθετα, θα έπρεπε να γίνουν περικοπές στα ταξίδια δημοσίων υπαλλήλων και στην εκπαίδευση εργαζομένων στο εξωτερικό. Γιατί να πάνε στο εξωτερικό; Έχουμε αξιόλογους επιστήμονες, καλά Πανεπιστήμια με τμήματα έρευνας ώστε να επιμορφώνουν τους εργαζομένους. Αν αυτά τα χρήματα έμεναν στην Κύπρο, θα δημιουργούνταν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Μιλάτε για ανάπτυξη ωστόσο μπλοκάρετε τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες σύμφωνα με την Κυβέρνηση, είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Τι θα απαντούσατε;
Δεν πιστεύω ότι οι ιδιωτικοποιήσεις εμπερικλείουν ανάπτυξη. Η ΑΗΚ, η ΑΤΗΚ και τα λιμάνια είναι από τους βασικούς φορείς ανάπτυξης του τόπου μας. Να σας πω ένα παράδειγμα. Εγκρίναμε τον προϋπολογισμό της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ο οποίος εμπεριέχει δεκάδες εκατομμύρια για αναπτυξιακά έργα: στο Λιμάνι Βασιλικού, στην περιοχή δυτικά της Λεμεσού, την κατασκευή νέας αίθουσας επιβατών κλπ. Αυτό είναι ανάπτυξη. Δηλαδή, το να επενδύει ένας ημικρατικός οργανισμός κάθε χρόνο με βάση τον προϋπολογισμό του σε κτίρια, δίκτυα και άλλα αναπτυξιακά έργα. Ένα δεύτερο παράδειγμα. Η ΑΗΚ επενδύει στην επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου ώστε να έχει και το τελευταίο χωριό της Κύπρου ρεύμα. Εμείς θα την ξεπουλήσουμε στον ιδιώτη που θα έρθει; Δεν θεωρώ ότι οι ιδιώτες θα διπλασιάσουν τα κονδύλια για αναπτυξιακά έργα όπως έκαναν οι ημικρατικοί οργανισμοί και μακάρι να διαψευστώ.
Πώς μπορούν να μειωθούν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια;
Εμείς δεν είμαστε τραπεζίτες, ωστόσο, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι ευθύς εξαρχής έπρεπε να μπουν στο μικροσκόπιο τα ΜΕΔ, καθώς είναι ευρέως παραδεκτό ότι τα πρώτα δύο χρόνια οι Τράπεζες έδειχναν απρόθυμες στο να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις δανείων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Έγιναν έντονες πρωτοβουλίες από πλευράς Βουλής και Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ώστε να πείσουμε τις τράπεζες ότι ήταν προς όφελος και των δύο οι αμοιβαίες επωφελείς αναδιαρθρώσεις. Προβλέπω μια επίπονη και μακροχρόνια διαδικασία, η οποιά θα διαρκέσει ακόμα 2 χρόνια καθώς αργήσαμε.
Δεν είναι αναχρονιστικό να επιδιώκετε ένα ωράριο για τα καταστήματα που παραπέμπει πίσω σε μια δεκαετία;
Είναι επικίνδυνο να αποφασίζει το Ανώτατο Δικαστήριο για τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων. Πρωτοτυπούμε πανευρωπαϊκώς. Έγιναν διάφορες προτάσεις από πλευράς κοινοβουλευτικών κομμάτων και έκαναν όλοι υποχωρήσεις. Η κυβέρνηση δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω. Δεν μπορούμε να ρυθμίζουμε τα ωράρια κομμένα και ραμμένα σε 2-3 επιχειρηματίες. Επιπρόσθετα, είναι μύθος το ότι εξυπηρετούνται οι καταναλωτές. Για 50 χρόνια δεν ήταν ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή. Δεν ψώνιζε ο κόσμος μέχρι τώρα; Αν έχει τη δυνατότητα να ψωνίζει μέχρι αργά το Σάββατο και την Τετάρτη, δεν θα πάει να ψωνίσει αυτές τις μέρες; Γιατί το κάνει ο Γερμανός, ο Αυστριακός και ο Γάλλος και εδώ επιδιώκουμε την λειτουργία των καταστημάτων ολόκληρο το 24ωρο;
Γιατί ως ΑΚΕΛ ερμηνεύετε όπως σας βολεύει την έκθεση της Αστυνομίας αναφορικά με την Focus; Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε χρηματοδότηση και του κόμματός σας.
Έχουν λεχθεί πολλά. Θα σταθώ σε μια παράγραφο από το πόρισμα. «Από τα εξασφαλισθέντα έγγραφα και από τις ληφθείσες καταθέσεις δεν αναφέρεται οτιδήποτε σχετικά με πρόσωπα ή παράταξη ή πολιτικό κόμμα προς όφελος του οποίου να εκδόθηκαν τα εισιτήρια». Όταν το ίδιο πόρισμα των ανακριτικών άρχων καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα δεν μπορώ να αντιληφθώ την επιμονή πολλών.
Δεν είστε υποψήφιος βουλευτής στις επερχόμενες εκλογές. Σας έχει γίνει οποιαδήποτε κρούση από το ΑΚΕΛ κατά πόσο προτίθεται να σας αξιοποιήσει σε οποιαδήποτε άλλη θέση;
Εξακολουθώ να είμαι επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΑΚΕΛ και εκλελεγμένος μέλος της ηγεσίας του πολιτικού γραφείου μέχρι το 2020. Από κει και πέρα, το πού και πώς θα με αξιοποιήσει το κόμμα θα φανεί καθώς αλλάζουν οι συνθήκες συνεχώς και μακάρι να υπάρξει σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Πάντως, είμαι στη διάθεση του κόμματος.