Nέα πρόταση Κομισιόν για φοροδιαφυγή εταιρειών
13:51 - 28 Ιανουαρίου 2016
Η νέα πρόταση της Κομισιόν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην ΕΕ, δεν επηρεάζει και δεν έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική των χαμηλών φορολογικών συντελεστών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κύπρου, η οποία δεν θα πιεστεί από την ΕΕ για να απολέσει το συγκριτικό της φορολογικό πλεονέκτημα. Αυτό ξεκαθάρισε ο αρμόδιος για την οικονομία και τις νομισματικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες την πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση των στρατηγικών εταιρικής φορολόγησης στην ΕΕ.
"Η νέα πολιτική για τη δίκαιη φορολόγηση επιχειρήσεων στην ΕΕ δεν σημαίνει συντονισμό των φορολογικών συντελεστών, τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να διαλέξουν τον φορολογικό συντελεστή που επιθυμούν να επιβάλουν, αρκεί να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες διαφάνειας και αποτελεσματικότητας", δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.
Σε γενικές γραμμές η Κομισιόν θεωρεί ότι "χρειάζονται νέοι κανόνες για την εναρμόνιση της φορολογικής νομοθεσίας και στις 28 χώρες της ΕΕ με στόχο την πάταξη των επιθετικών φορολογικών πρακτικών μεγάλων εταιρειών με αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο".
Ως εκ τούτου προτείνει στα κράτη μέλη ένα συνεκτικό πακέτο που περιλαμβάνει τα εξής βασικά στοιχεία:
- νομικά δεσμευτικά μέτρα κατά των συνηθέστερων μεθόδων που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για τη μη καταβολή φόρων
- σύσταση προς τα κράτη μέλη για τον τρόπο πρόληψης της κατάχρησης των φορολογικών συμβάσεων
- πρόταση προς τα κράτη μέλη για ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικής φύσεως σχετικά με τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ
- δράσεις για την προώθηση της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο
- μια νέα ευρωπαϊκή διαδικασία κατάρτισης καταλόγου με τις τρίτες χώρες που αρνούνται να τηρούν τους κανόνες.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Επίτροπος αιτιολόγησε την πρόταση της Κομισιόν με την εξής φράση: "Φορολογικά έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της φοροαποφυγής – χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για δημόσιες υπηρεσίες, όπως σχολεία και νοσοκομεία, ή για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι επιχειρήσεις που σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού καταλήγουν να πληρώνουν υψηλότερους φόρους. Αυτό είναι απαράδεκτο και λαμβάνουμε μέτρα για να το αντιμετωπίσουμε”.
Ο κ. Μοσκοβισί κατέληξε λέγοντας ότι “σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις μας και μιας δίκαιης και αποτελεσματικής φορολογίας για όλους τους Ευρωπαίους."
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ