Powered by

Άνοδος του γερμανικού πληθωρισμού τον Ιανουάριο

Αύξηση 0,5% σημείωσαν τον Ιανουάριο οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, λόγω των υψηλότερων δαπανών για τρόφιμα, υπηρεσίες και ενοίκια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Η προκαταρκτική εκτίμηση για τις τιμές καταναλωτή θα βοηθήσει να περιοριστούν οι ανησυχίες για αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη, στο σύνολό της, ακόμη και αν οι τιμές της ενέργειας συνεχίσουν να υποχωρούν.

Το εθνικό κριτήριο του πληθωρισμού της Γερμανίας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 0,5%, μετά την αύξησή του κατά μόλις 0,3% το Δεκέμβριο, αναφέρει η ομοσπονδιακή γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis.

Η πρώτη προκαταρκτική εκτίμηση για τον πληθωρισμό βασίζεται στα δεδομένα τιμών καταναλωτή στα έξι από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας. Τα οριστικά στοιχεία που βασίζονται και στα 16 γερμανικά κρατίδια, είναι προγραμματισμένα να δημοσιευθούν στις 12 Φεβρουαρίου.

Με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) - το βαρόμετρο που χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - το ποσοστό πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 0,4%, επίσης, υψηλότερα από το 0,2% που καταγράφηκε το Δεκέμβριο.

Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και η πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου μείωσαν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, παρά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην πρώτη συνεδρία του ΔΣ της ΕΚΤ εντός του 2016, ο Πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε επιπλέον χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μέχρι το Μάρτιο εάν οι πληθωριστικές προσδοκίες δεν αυξηθούν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βιλερουά: Η ισχυροποίηση του ευρώ απειλεί τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό
ΕΚΤ: Καύσωνας και κλιματική κρίση «καίνε» το ΑΕΠ και ανεβάζουν τον πληθωρισμό
Αρχίζουν οι επιστολές Τραμπ για δασμούς 10%-70%... Θα επιβληθούν τεθούν σε ισχύ τον Αύγουστο
Μπέσεντ: Ανταποδοτικός δασμός 10% για περίπου 100 χώρες πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου
«Καμπανάκι» από την Oxford Economics-Η Ε.Ε. κινδυνεύει με εμπορική συρρίκνωση
Πέρασε και από το Κογκρέσο το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ-«Θα κάνει τις ΗΠΑ διαστημόπλοιο»
Lars Klingbeil: Κορυφαία προτεραιότητα η επαναφορά της Γερμανίας σε τροχιά ανάπτυξης
Πάτησε φρένο ο πληθωρισμός στην Τουρκία-Στο 35,1% τον Ιούνιο
JP Morgan: Η στρατηγική της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων το β’ εξάμηνο-Οι εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη
Επέστρεψαν σε τροχιά ανάπτυξης οι υπηρεσίες στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο-Σε υψηλό τριών μηνών ο σύνθετος PMI