Powered by

X. Γεωργιάδης: Έκκληση στη Βουλή για Cyta

Η Κύπρος έχει αντλήσει ουσιαστικά το σύνολο από το €1 δισ. που είχε διαθέσει το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος σε δηλώσεις του απεύθυνε εκ νέου έκκληση στη Βουλή να προχωρήσει στην έγκριση του νομοσχεδίου για τη Cyta, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την τελευταία δόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη συγκρατημένη εκτίμηση της Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2016 και έστειλε εκ νέου μήνυμα ότι η Κύπρος δεν έχει απαλλαγεί από όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις και ότι «πρέπει να πράξουμε πολύ περισσότερα για να εδραιώσουμε βιώσιμους και ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο κ. Γεωργιάδης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο συνεδρίου για το μέλλον της ρωσικής επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Σε ερώτηση για διαφοροποίηση του ΔΝΤ από την γραμμή της ΕΚΤ και της Κομισιόν όσον αφορά την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει διαφοροποίηση επί της ουσίας, υπάρχει μία διαφοροποίηση επί της διαδικασίας». Επειδή ακριβώς, πρόσθεσε, «και το ΔΝΤ αλλά και οι υπόλοιποι πυλώνες της Τρόικας - και αυτό φάνηκε και στην τελευταία σύνοδο του Eurogroup – αξιολογούν θετικά τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα της πολιτικής που έχουμε ακολουθήσει».

«Το ΔΝΤ – και είχαμε αναλάβει μάλιστα μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση – έχει τη δική του διαφορετική διαδικασία για την εκταμίευση των ποσών που το ίδιο έχει διαθέσει στα πλαίσια του κυπριακού προγράμματος και συνεπώς μπορέσαμε, εξασφαλίζοντας θετική αξιολόγηση, θετική γνώμη, ν` αντλήσουμε το σύνολο ουσιαστικά από το 1 δισ. που το ΔΝΤ είχε διαθέσει».

Είναι, εξήγησε, «μια διαφορετική διαδικασία αυτή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Εκεί θα πρέπει να υπάρξει η γνωστή συμμόρφωση με όλα τα προαπαιτούμενα, τα δύο από τα τρία έχουν ικανοποιηθεί και έχει απομείνει το τρίτο».

Ως προς αυτό, ο Υπουργός Οικονομικών απεύθυνε εκ νέου έκκληση «να εκπληρώσουμε και αυτό το τελευταίο προαπαιτούμενο, το οποίο αφορά τη Cyta». Ούτε καν, πρόσθεσε, «την αποκρατικοποίησή της ή την έλευση επενδυτή τώρα, αλλά την ίδρυση εταιρείας, μια αλλαγή η οποία έχει ουσία, σημασία από μόνη της, αλλά και θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε με θετικό τρόπο το πρόγραμμα». Και αυτό, επεσήμανε, «θα μας βοηθήσει πολύ στην παραπέρα προσπάθεια όχι μόνο στην προσέλκυση επενδύσεων στην κυπριακή οικονομία, αλλά και στην πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της επενδυτικής βαθμίδας».

«Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό και δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε πράγματα πίσω», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι το μήνυμα που έντονα θέλω να μεταδώσω, ότι δηλαδή έχουμε διανύσει απόσταση σημαντική, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναβάλλουμε σημαντικές αποφάσεις».

Σε ερώτηση αν υπάρχει σχέδιο Β, είπε πως όχι. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αν ανησυχεί πως μπορεί να μην υπάρξει αρκετός χρόνος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «βεβαίως και ανησυχώ από τη στιγμή που είναι από τον περασμένο Αύγουστο και από τη στιγμή που έχουμε ένα μήνα στη διάθεσή μας, βεβαίως και ανησυχώ».

«Γι αυτό καλώ ακριβώς τη Βουλή να ιεραρχήσει σωστά τέτοια μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια τα οποία ο τόπος μας, η οικονομία μας ούτως ή άλλως τα χρειάζεται, αλλά επιπρόσθετο όφελος θα μας επιτρέψουν (να ολοκληρώσουμε) με θετικό τρόπο και το πρόγραμμα», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «τα πράγματα θα πάρουν την πορεία τους».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση συμμερίζεται τις προβλέψεις του Πανεπιστημίου Κύπρου για ανάπτυξη 2,7% το 2016, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι «όχι, είμαστε πιο συγκρατημένοι στο Υπουργείο Οικονομικών».

Ακριβώς, πρόσθεσε, «θέλω να εκφράσω αυτή τη θέση πως δεν έχουμε απαλλαγεί απ` όλα τα προβλήματα και δεν θεωρούμε πως θα είναι εύκολο να πετύχουμε έτσι απλά ένα αναπτυξιακό άλμα».

«Βεβαίως θα είναι καλοδεχούμενη η επιβεβαίωση αυτών των πολύ θετικών εκτιμήσεων», είπε, υπενθυμίζοντας ότι «μέχρι και την περσινή χρονιά το ίδιο το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου ήταν το ίδιο πιο επιφυλακτικό, ανέμενε ύφεση για παράδειγμα μέχρι και το 2015». Φέτος, ανέφερε, «έχει υιοθετήσει μια ιδιαίτερα αισιόδοξη εκτίμηση, αλλά επαναλαμβάνω ότι η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι πιο συγκρατημένη, θεωρούμε ότι θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση το 2016, αλλά όχι σε τέτοια έκταση».

Αυτό, επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης,«συνάδει και με το μήνυμα που με έντονο τρόπο ως Κυβέρνηση προσπαθούμε να μεταδώσουμε ότι δηλαδή δεν έχει τελειώσει η προσπάθεια, δεν έχουμε απαλλαγεί απ` όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Πρέπει να πράξουμε πολύ περισσότερα για να εδραιώσουμε βιώσιμους και ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Δειτε Επισης

Άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Αναστέλλουν τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει για την Τρίτη στον Δήμο Λάρνακας οι συντεχνίες
ΥΠΕΣ για δήμους: «Οτιδήποτε θα αποφασιστεί θα ισχύει από την επόμενη πενταετία»
Κ. Ιωάννου: Αυξημένη χορηγία προς τους δήμους στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ για το 2025 και την περίοδο 2025 - 2027
ΚΕΒΕ: Πέραν των 60 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Αυστρίας
Αναβάθμιση με ώθηση από ΑΞΕ και headquartering-Η συμβολή του Invest Cyprus και τι δηλώνει ο Ευγένιος Ευγενίου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η δημοσιονομική υπευθυνότητα από πλευράς της Κυβέρνησης φέρνει αποτελέσματα
Θετική και διευρυνόμενη η άνοδος του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο-Ετήσια αύξηση 1,8%
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Επί τάπητος οι προϋπολογισμοί Υπουργείου Εσωτερικών, Υφυπουργείου Ναυτιλίας και Υφυπουργείου Μετανάστευσης