Powered by

Ευρωπαϊκό χρήμα ύψους €270 εκατ. για την Κύπρο

Στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, τα αρμόδια υπουργεία ετοιμάζονται να προκηρύξουν τα σχέδια από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της τρέχουσας χρονιάς.

Κονδύλια ύψους €956 εκατ. θα αντλήσει η Κυπριακή Δημοκρατία από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Τα εν λόγω ταμεία συνεργάζονται για να στηρίξουν την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή και να διαμορφώσουν τη στρατηγική της Ε.Ε. «Ευρώπη 2020» που στοχεύει στη δημιουργία έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Η διάθεση των κονδυλίων προς τα κράτη-μέλη γίνεται μετά από διαβούλευση και έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής, που καταρτίζει το κάθε κράτος και το οποίο περιλαμβάνει τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, ώστε να επιτευχθούν οι πέντε στόχοι που έθεσε η Ε.Ε. για το 2020:
1. Απασχόληση του 75% της ηλικιακής κατηγορίας 20-64 ετών.
2. Το 3% του ΑΕΠ της Ε.Ε. να επενδύεται στην έρευνα και την ανάπτυξη.
3. Κλιματική αλλαγή και ενεργειακή βιωσιμότητα: (α) Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% σε σχέση με το 1990, (β) εξασφάλιση του 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και (γ) αύξηση κατά 20% της ενεργειακής απόδοσης.
4. Για την εκπαίδευση έθεσε ως στόχο: (α) Τη μείωση των ποσοστών πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου κάτω από 10% και (β) ολοκλήρωση τριτοβάθμιων σπουδών, τουλάχιστον για το 40% της ηλικιακής κατηγορίας 30-34 ετών.
5. Συνολική μείωση κατά 20 εκατ. των ατόμων που βρίσκονται ή κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Μετά την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα αρμόδια τμήματα των υπουργείων καταρτίζουν τους σχεδιασμούς τους και εντός του 2016 αναμένεται να προκηρύξουν και να υλοποιήσουν προγράμματα αξίας πέραν των €270 εκατ.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Το Τμήμα Εργασίας με στόχο την αύξηση της απασχόλησης εντός του 2016 έχει καταρτίσει επτά προγράμματα, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και αναμένεται να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Δικαιούχοι των προγραμμάτων είναι οργανισμοί ιδιωτικού δικαίου καθώς και επιχειρήσεις. Το εν λόγω τμήμα έχει καταρτίσει σχετικούς προϋπολογισμούς για κάθε πρόγραμμα οι οποίοι τελούν υπό την αίρεση του Υπουργικού.
1.    Παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για εργοδότηση ανέργων νεαρής ηλικίας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα €4 εκατ.
2.    Παροχή κινήτρων σε οργανισμούς για εργοδότηση ανέργων οι οποίοι θα παρέχουν κοινωνική φροντίδα σε άτομα με αναπηρία. Το κονδύλι που θα διατεθεί έχει υπολογιστεί στα €4 εκατ.
3.    Παροχή κινήτρων σε οργανισμούς για απασχόληση ανέργων οι οποίοι θα παρέχουν φροντίδα σε χαμηλοσυνταξιούχους. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στο €1,8 εκατ.
4.    Παροχή κινήτρων σε οργανισμούς για απασχόληση ανέργων οι οποίοι θα παρέχουν φροντίδα σε παιδιά. Το κονδύλι που θα διατεθεί έχει υπολογιστεί στα €4 εκατ.
5.    Παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για απασχόληση ατόμων με αναπηρίες. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στο €1 εκατ.
6.    Παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για απασχόληση ατόμων με ευέλικτες ρυθμίσεις. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα €5,5 εκατ.
7.    Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για απασχόληση ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικώς ομάδες. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα €3,5 εκατ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Έξι συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα έχει εγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας, τα οποία σχετίζονται άμεσα με τους σχεδιασμούς του για πρακτική εφαρμογή αλλαγών και μετουσίωση σε πράξη των εξαγγελιών για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
1.    Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑΣΕ) με προϋπολογισμό €12 εκατ. και συνέχιση του έργου «Πρόγραμμα κατά της Πρόωρης Εγκατάλειψης του Σχολείου, της Σχολικής Αποτυχίας και της Παραβατικότητας σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας».
2.    Θέσπιση Μηχανισμών για την Επικύρωση της Μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης και πιλοτική εφαρμογή με προϋπολογισμό €1,4 εκατ.
3.    Βελτίωση της ποιότητας, της ελκυστικότητας και της αποτελεσματικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Κύπρο με προϋπολογισμό €7,25 εκατ.
4.    Ενίσχυση του συστήματος Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας με προϋπολογισμό €1,2 εκατ.
5.    Νέα Σύγχρονη Μαθητεία με προϋπολογισμό €6 εκατ. Μέσω του προγράμματος θα προσφέρονται εναλλακτικές μορφές μάθησης σε άτομα που εγκαταλείπουν το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς βασικές μαθησιακές ικανότητες ή επαγγελματικές δεξιότητες.
6.    Σύστημα Υπηρεσιών Υποστήριξης με προϋπολογισμό €9 εκατ. με στόχο να αποκτηθεί ένα μηχανογραφικό σύστημα διαχείρισης πληροφοριών και αυτοματισμού διαδικασιών.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της Ε.Ε. για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και ισορροπημένη εδαφική ανάπτυξη, το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα προκηρύξει εντός του 2016 τέσσερα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
1.    Πρόγραμμα επιχορηγήσεων για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα €20 εκατ. και καλύπτει όλους τους κλάδους της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Το πρόγραμμα θα επιχορηγεί μέχρι και το 70% της επένδυσης, νοουμένου ότι οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο θα κριθεί βιώσιμο.
2.    Πρόγραμμα επιχορηγήσεων για επενδύσεις που αφορούν τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων. Το κονδύλι που θα διατεθεί υπολογίζεται στα €10 εκατ.
3.    Πρόγραμμα στήριξης νέων γεωργών που στόχο έχει την παροχή οικονομικών κινήτρων σε άτομα κάτω των 40 ετών που θα θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα €7 εκατ. και θα δίνεται οικονομική ενίσχυση €20.000 σε κάθε νέο γεωργό.
4.    Κονδύλι ύψους €9 εκατ. θα διατεθεί για αγροπεριβαλλοντικές δράσεις. Το ύψος της χορηγίας θα γίνει με βάση την έκταση γης που καλλιεργείται και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εφαρμόζουν συγκεκριμένους κανόνες κατά τη σπορά και καλλιέργεια με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

ΑΛΙΕΙΑ
Με στόχο να καταστεί βιώσιμη η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια και να προωθηθεί η ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών, το Τμήμα Αλιείας του Υπουργείου Γεωργίας θα εφαρμόσει το 2016 επτά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Ανάμεσα στους δικαιούχους περιλαμβάνονται αλιείς, ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, υδατοκαλλιεργητές, μεταποιητές, συλλογικές οργανώσεις, ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς.
1.    Πρόγραμμα για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας και υδρόβιων οργανισμών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στο €1,4 εκατ.
2.    Θα συγχρηματοδοτηθούν έργα για τον έλεγχο της αλιείας τα οποία περιλαμβάνουν την αγορά πλωτών μέσων αξίας €600.000.
3.    Κονδύλι ύψους €500.000 θα διατεθεί στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου συλλογής δεδομένων.
4.    Σχέδια χορηγιών για την καταπολέμηση των ξενικών ειδών όπως είναι ο λαγοκέφαλος. Το ύψος του κονδυλίου θα ανέλθει στις €200.000.
5.    Αποζημιώσεις ύψους €220.000 θα παραχωρηθούν στους αλιείς για ζημιές που προκαλούνται στα αλιεύματά τους από προστατευόμενα είδη όπως είναι τα δελφίνια, οι φώκιες και οι χελώνες.
6.    Συνολικό κονδύλι €7 εκατ. θα διατεθεί για τις ομάδες τοπικής δράσης με στόχο την ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών. Στις ομάδες μετέχουν δημόσιες, ιδιωτικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες εντός του 2016 θα καταρτίσουν σχέδια δράσεων και στρατηγικές και θα υπογράψουν συμφωνίες.
7.    Συγχρηματοδοτούμενα βελτιωτικά έργα σε αλιευτικά καταφύγια αναμένεται να αρχίσουν εντός του 2016 με συνολική αξία €6,6 εκατ.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Από το Υπουργείο Εμπορίου αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του 2016 δύο προγράμματα για τις επιχειρήσεις με στόχο την τεχνολογική αναβάθμισή τους και την προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας.
1.    Σχέδιο υποστήριξης και προώθησης της συνεργασίας των ΜμΕ με στόχο οι εταιρείες να ενώσουν τις προσπάθειές τους σε κάποιες δραστηριότητες ούτως ώστε να προωθηθεί καλύτερα η καινοτομία, η έρευνα και η εξειδίκευση. Το κονδύλι που θα διατεθεί υπολογίζεται στα €3 εκατ.
2.    Σχέδιο χορηγιών για το ηλεκτρονικό εμπόριο ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να υιοθετήσουν σωστά, σύμφωνα με τον νόμο, ηλεκτρονικά καταστήματα. Ο προϋπολογισμός του σχεδίου θα ανέλθει στα €3 εκατ.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ανάδοχος φορέας, αναμένεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 να προκηρύξει πρόσκληση υποβολής προτάσεων για υλοποίηση έργων συνολικής αξίας €6 εκατ., στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Δικαιούχοι των έργων μπορεί να είναι οι επαρχιακές διοικήσεις και άλλα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, καθώς και οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, τα έργα αφορούν:
1. Δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση όλων των τύπων υποδομών μικρής κλίμακας.
2. Ευρυζωνική υποδομή, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας, βελτίωσης και επέκτασής της, παθητική ευρυζωνική υποδομή και πρόβλεψη πρόσβασης στις ευρυζωνικές και δημόσιες λύσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
3. Επενδύσεις για τη δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση τοπικών βασικών υπηρεσιών για τον αγροτικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένης της αναψυχής και του πολιτισμού.
4. Επενδύσεις για δημόσια χρήση σε υποδομή αναψυχής, τουριστικές πληροφορίες και τουριστικές υποδομές μικρής κλίμακας.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης και μείωσης του όγκου αποβλήτων που οδηγούνται στους σκουπιδότοπους, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας εντός του 2016 θα διαθέσει συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που αφορούν:
1.    Πρόγραμμα μείωσης στερεών αποβλήτων από ξενοδοχειακές μονάδες και μονάδες εστίασης, διαθέτοντας στους δήμους συμπιεστές, αυτοκίνητα και κάδους. Συγκεκριμένα, κονδύλι €1,2 εκατ. θα δοθεί στον Δήμο Λάρνακας, €6 εκατ. στους Δήμους Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου και €1 εκατ. στους Δήμους Λεμεσού, Πάφου και Πέγειας.
2.    €250.000 θα διατεθούν για τη διενέργεια μελέτης για την ανάλυση επικινδυνότητας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Η Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων, ως υπεύθυνη αρχή για τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων 2014-2020, θα διαθέσει γύρω στα €4 εκατ. για συγχρηματοδότηση έργων που αφορούν Προγράμματα Ένταξης Μεταναστών από Τοπικές Αρχές, τη Δημιουργία και Λειτουργία Ανοικτού Κέντρου Ασυνόδευτων Ανηλίκων Υπηκόων Τρίτων Χωρών, την τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής «Γνωριμία του πολιτισμού τρίτων χωρών μέσω της γαστρονομίας», το Κέντρο Πληροφόρησης και Στήριξης Εθελούσιων Επιστροφών και το Πρόγραμμα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας. Προγραμματίζεται, επίσης, να κατανεμηθούν κονδύλια σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους για υλοποίηση έργων για τη διαχείριση μεταναστευτικών προκλήσεων και κρίσεων, επιτήρηση των συνόρων, αστυνομική συνεργασία, πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας. Παράλληλα, θα προκηρυχθεί και νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων, η οποία θα απευθύνεται σε ιδιωτικούς και κυβερνητικούς φορείς, τοπικές αρχές και ΜΚΟ, για έργα τα οποία αφορούν την ένταξη στην κυπριακή κοινωνία υπηκόων τρίτων χωρών και την ευαισθητοποίηση του κυπριακού κοινού.

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
Από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., σε συνεργασία με το κράτος, συγχρηματοδοτούνται έργα υποδομής, την εποπτεία των οποίων έχει το Τμήμα Δημοσίων Έργων, προκηρύσσοντας δημόσιο διαγωνισμό και κατοχυρώνοντάς τα σε εργοληπτικές εταιρείες. Εντός του 2016 αναμένεται να συγχρηματοδοτηθούν τα πιο κάτω έργα:
1.    Μετατροπή της Στέγης Νέα Ελεούσα σε Κέντρο Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες με συνολικό κόστος €430.000.
2.    Κατασκευή του κάθετου δρόμου από τον αυτοκινητόδρομο προς το λιμάνι Λεμεσού συνολικού ύψους €10,6 εκατ.
3.    Κατασκευή του παράλληλου δρόμου προς το λιμάνι Λεμεσού κόστους €20,23 εκατ.
4.    Δημιουργία δέκα κυματοθραυστών στο Λατσί συνολικού κόστους €3,9 εκατ.
5.    Δημιουργία έξι κυματοθραυστών στη Γεροσκήπου συνολικού κόστους €2,5 εκατ.
6.    Δημιουργία πέντε κυματοθραυστών στη Λάρνακα συνολικής αξίας €2,4 εκατ.
7.    Δημιουργία έξι κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή Περβολιών συνολικού κόστους €3,27 εκατ.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Με στόχο την ανάδειξη του τομέα της έρευνας τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας ως βασικού εργαλείου αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) αναμένεται να προκηρύξει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 σειρά συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων σε επιλεγμένους τομείς προτεραιότητας, όπως είναι οι τομείς του τουρισμού και της ενέργειας ως κυρίαρχοι τομείς προτεραιότητας. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανακοινωθούν τα πιο κάτω προγράμματα:
1.    «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑ», στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να χρηματοδοτηθούν έργα συνεργασίας, μεγάλου βεληνεκούς, το καθένα επικεντρωμένο σε έναν τομέα προτεραιότητας: Ενέργεια, Τουρισμός, Γεωργία - Τρόφιμα, Κατασκευές, Μεταφορές - Ναυτιλία και Υγεία. €20 εκατ., ενώ η χρηματοδότηση κάθε έργου δεν θα υπερβαίνει το €1,2 εκατ.
2.    «ΝΕΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ», που στοχεύει στη δημιουργία νέων ερευνητικών μονάδων που θα υλοποιούν έρευνα υψηλού επιπέδου σε αντικείμενα όπως των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και των Βασικών Τεχνολογιών Γενικής Εφαρμογής. €8 εκατ., ενώ η χρηματοδότηση κάθε έργου δεν θα υπερβαίνει το €1 εκατ.
3.    «ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ», με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων μέσω της δημιουργίας νέων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. €9,3 εκατ. και η χρηματοδότηση ανά έργο θα ανέρχεται στις €200.000.
4.    «ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ», που στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών νεοσύστατων επιχειρήσεων μέσω της δημιουργίας νέων προϊόντων και υπηρεσιών. €1 εκατ., με μέγιστη χρηματοδότηση ανά έργο €50.000.
5.    «ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ / ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ», με στόχο την προκαταρκτική διερεύνηση των πιθανών βιομηχανικών εφαρμογών που μπορεί να έχει μια τεχνολογία / τεχνογνωσία. €1 εκατ., με μέγιστη χρηματοδότηση ανά έργο €25.000.
6.    «ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ», που στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασίας και στη δικτύωση ερευνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων της Κύπρου με οργανισμούς από την άλλη χώρα συνεργασίας. €1,6 εκατ., με μέγιστη χρηματοδότηση ανά έργο €100.000.
7.    «ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΔΙΤΤΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ», με στόχο τη δικτύωση κυπριακών φορέων με ερευνητικούς οργανισμούς. €1,2 εκατ., με μέγιστη χρηματοδότηση ανά έργο €80.000.
8.    «EUREKA ΚΥΠΡΟΥ», για συμμετοχή κυπριακών επιχειρήσεων σε διεθνή ερευνητικά έργα βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης του οργανισμού EUREKA. €1,2 εκατ., με μέγιστη χορηγία ανά έργο €175.000.
9.    «ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ - ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», που στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του εθνικού συστήματος Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας. €8 εκατ., με μέγιστη χρηματοδότηση ανά έργο €175.000.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Με γνώμονα τη διασφάλιση της διαχρονικότητας του συστήματος έρευνας και καινοτομίας, το ΙΠΕ προκηρύσσει εντός του 2016 προγράμματα τα οποία δεν είναι θεματικά, είναι οριζόντιας φύσης και στοχεύουν κυρίως στην αριστεία και τη στήριξη των νέων ερευνητών.
    1.    «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ», με στόχο την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων. €2,5 εκατ., με χρηματοδότηση ανά έργο €100.000.

    2.    «ΔΙΔΑΚΤΩΡ», για την ένταξη νέων επιστημόνων μεταδιδακτορικού επιπέδου στη σύστημα ΕΤΑΚ της Κύπρου. €3,1 εκατ., με χρηματοδότηση ανά έργο €150.000.

    3.    «ΝΕΟΙ - 2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ», παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε ερευνητές που επιδίωξαν να λάβουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος HORIZON 2020. €4 εκατ.

    4.    «EUROSTARS ΚΥΠΡΟΥ», για την ενθάρρυνση καινοτόμων ΜμΕ να συμμετέχουν σε ερευνητικές δραστηριότητες. €2,5 εκατ., με χρηματοδότηση ανά έργο €175.000.

    5.    «SME INSTRUMENT - 2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ», με στόχο την υποστήριξη επιχειρήσεων υψηλής καινοτομίας οι οποίες υπέβαλαν προτάσεις στη Φάση 1 του Προγράμματος «SME Instrument» της Ε.Ε., κρίθηκαν ως επιλέξιμες, αλλά δεν χρηματοδοτήθηκαν λόγω εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. €1,5 εκατ., με χρηματοδότηση ανά έργο €50.000.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του συστήματος τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, το ΙΠΕ προωθεί σειρά προγραμμάτων για τη βελτιστοποίηση της αξιοποίησης και προβολής των αποτελεσμάτων έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας.
1.    «ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ», για γνωριμία των ΜμΕ με την έννοια της καινοτομίας και την εμπλοκή τους σε καινοτομικές δραστηριότητες. €260.000.
2.    «ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑ», με στόχο την αύξηση του αριθμού των ευρεσιτεχνιών που κατοχυρώνονται από κυπριακούς φορείς. €400.000.
3.    «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ», με στόχο τη δικτύωση κυπριακών φορέων και τη διερεύνηση ευκαιριών για συμμετοχή σε ερευνητικές δραστηριότητες. €140.000.
4.    «ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020”». €1 εκατ.
5.    «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ», για ενθάρρυνση, στήριξη και διευκόλυνση της συμμετοχής κυπριακών φορέων σε ευρωπαϊκά προγράμματα ή πρωτοβουλίες. €2,5 εκατ.

Δειτε Επισης

Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)
Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη το ΧΑΚ-Εκτίναξη τζίρου στα €2,9 εκατ.
Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την πορεία της οικονομίας-«Η σημαντική δουλειά φέρνει αποτέλεσματα»
Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για Visa Waiver Program των ΗΠΑ-«Είμαστε πάρα πολύ κοντά»
Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη συνεργασία με Κύπρο για κυρώσεις κατά Ρωσίας...«Δημιουργούνται οικονομικές ευκαιρίες»