Η Τουρκία προβληματίζει τους Fitch
07:24 - 25 Ιανουαρίου 2016
Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του οδικού χάρτη, σε σχέση με την απλοποίηση της νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, καταδεικνύει τη μακροχρόνια αδυναμία σε σχέση με τη συνοχή και την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής, επισημαίνει ο Fitch Ratings.
Σύμφωνα με τον Fitch, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεν έδωσε ενδείξεις για το πότε θα αρχίσει να κάνει "βήματα απλοποίησης της νομισματικής πολιτικής" της, όταν ανακοίνωσε την απόφασή της για το ύψος των επιτοκίων της την περασμένη Τρίτη (19/1).
Ένα απλούστερο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής, θα ενισχύσει την ικανότητα των αρχών να αντιμετωπίσουν τις εξωτερικές επιδράσεις, επισημαίνει ο διεθνής οίκος.
Αυτές, συνεχίζει, παραμένουν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του κρατικού πιστωτικού προφίλ της Τουρκίας, αν και οι βασικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί από την τελευταία αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Σημειώνει ότι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του οδικού χάρτη ήταν ασαφές όταν ο οδικός χάρτης δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2015, ενώ κατά την προηγούμενη συνεδρίασή της στις 22 Δεκεμβρίου, η νομισματική επιτροπή της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας είχε αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τον Ιανουάριο του 2016, "θα πρέπει να μειώσουν τη μεταβλητότητα που παρατηρείται...”.
Προσθέτει πως τώρα είναι ακόμη λιγότερο σαφές, όταν η μετάβαση σε ένα απλούστερο, πιο ορθόδοξο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής, το οποίο θα μπορούσε να βελτιώσει τη συνοχή και την προβλεψιμότητα, θα αρχίσει να εφαρμόζεται, ιδιαίτερα δεδομένης της επικείμενης λήξης της θητείας του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
Η αβεβαιότητα στη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με τον οίκο, έρχεται σε μια περίοδο αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων, αναφέρει ο οίκος, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 8,8% το Δεκέμβριο.
Ο Fitch σημειώνει ότι η συναλλαγματική αδυναμία θα διατηρήσει τον πληθωρισμό υψηλά ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το στόχο για πληθωρισμό 7,5% που τίθεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της νέας Κυβέρνησης, που δημοσιεύθηκε στις 11 Ιανουαρίου.
Ο διεθνής οίκος αναφέρει επίσης πως ανέμενε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα προχωρούσε σε αύξηση των βασικών επιτοκίων της μετά την αύξηση τον περασμένο Δεκέμβριο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) των δικών της επιτοκίων, ωστόσο, διατήρησε τα τρία βασικά της επιτόκια αμετάβλητα την περασμένη Τρίτη, όπως είχε κάνει και το Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τον Fitch, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (CAD), έχει μειωθεί ραγδαία λόγω των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου. Στους 12 μήνες μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, το CAD ανερχόταν στα 34,7 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι το χαμηλότερο σε διάστημα πέντε ετών.
Προσθέτει ότι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου θα οδηγήσουν χαμηλότερα το CAD, σε 12μηνη βάση, μέχρι τα μέσα του 2016 τουλάχιστον.
Αναφέρει επίσης ότι η ισχυρή και αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική, που αντικατοπτρίζεται στο χαμηλό ποσοστό του δημόσιου χρέους έναντι του ΑΕΠ, αποτελεί βασική στήριξη της αξιολόγησης "BBB -" με σταθερό ορίζοντα της Τουρκίας.
Τέλος, ο οίκος Fitch αναφέρει πως το κόστος εφαρμογής των προεκλογικών δεσμεύσεων που εκτιμάται σε περίπου 1,4% του ΑΕΠ (ανεξάρτητοι οικονομολόγοι αναμένουν υψηλότερο κόστος) εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία, και την προβλεπόμενη μείωση του χρέους/ΑΕΠ κάτω από το νέο μεσοπρόθεσμο στόχο ο οποίος βασίζεται εν μέρει σε μια φιλόδοξη εκτίμηση για ανάπτυξη 5% για το 2017 και το 2018.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ