Powered by

Χ. Γεωργιάδης: Δεν σταματούμε στο Μνημόνιο

Σε όσα προηγήθηκαν της ανάγκης για συνομολόγηση Μνημονίου Κύπρου-δανειστών, στην εικόνα της Κύπρου σήμερα αλλά και στις προοπτικές της χώρας από δω κι έπειτα, αναφέρθηκε ο Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πιο ειδικά ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Η Κύπρος αντιμετώπισε κρίση άνευ προηγουμένου και βρέθηκε στην ανάγκη για βοήθεια. Η χαλάρωση και ότι επαναπαυτήκαμε και η αποφυγή δύσκολων αποφάσεων για μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε ανισορροπίες ήταν σημαντικά σημεία για την οικονομική κρίση στην Κύπρο». Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Υπήρξε ανεξέλεγκτη πιστωτική επέκταση που οδήγησε σε μεγάλο δανεισμό και φούσκα στα ακινήτων, η οποία όταν έσπασε, ένα μεγάλο κομμάτι μετατράπηκε σε ΜΕΔ και επιβάρυνε τον ισολογισμό».

Παράλληλα, τόνισε ότι: «Υπήρχε αύξηση δημοσίων δαπανών στον τομέα των κοινωνικών παροχών. Όσο είχαμε έσοδα ήταν εντάξει, όταν μειώθηκαν έφτασε η στιγμή των δύσκολων αποφάσεων και εικόνα με ελλείμματα της τάξης του 5-6% ετησίως».

Μάλιστα, ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι η αδυναμία κάλυψης των ελλειμμάτων γονάτισε την οικονομία.

Οι επιπτώσεις του PSI
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του κουρέματος του ελληνικού χρέους αναφέροντας: «Υπήρχε πολιτική απόφαση της ΕΕ η οποία έπληξε το χρηματοπιστωτικό (κούρεμα ελληνικού χρέους). Δεν ασκώ κριτική αλλά το ελληνικό PSI έπρεπε να στηρίξει –παράλληλα- το κυπριακό σύστημα για να είχαμε γλυτώσει το bail in που μετά ήταν αναπόφευκτο».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Μετά από τρία χρόνια η κατάσταση βελτιώθηκε κατά πολύ, ο τραπεζικός τομέας σταθεροποιήθηκε, η οικονομία και η αγορά καταγράφουν ξανά ανάπτυξη. Αυτά βεβαίως είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών και θυσιών των συμπολιτών».

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι δεν υπήρξε μέρα απεργίας και ότι καταγράφηκε αντοχή βασικών παραγωγικών κλάδων αλλά και αποφασιστική οικονομική πολιτική που συμφωνήθηκε με την τρόικα.

«Ο πρώτος πυλώνας είχε να κάνει με τις τράπεζες και κύριος στόχος ήταν να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη. Έχουμε μικρότερο και πιο υγιή τραπεζικό τομέα και ξένους επενδυτές, όπως και πιο αυστηρή εποπτεία. Τα capital controls έχουν αρθεί πλήρως και αντί εκροή έχουμε αύξηση καταθέσεων. Η κατάσταση ελέγχεται με τα ΜΕΔ» σημείωσε ακόμη ο κ. Γεωργιάδης.

«Δεύτερος πυλώνας είναι η εξυγίανση των δημοσίων δαπανών. Πιστεύω ότι αποτελεί ψευδοδίλλημα η συζήτηση για τη λιτότητα. Η φιλοσοφία μας υπαγορεύει κοινή λογική και όχι λιτότητα. Ισοσκελίσαμε προυπολογισμό σε ένα έτος. Μέχρι το 2013 είχαμε έλλειμμα της τάξης του 5% με 6%, το 2014 0,2 % και τώρα οριακά αρνητικό. Επιτύχαμε δημοσιονομικούς στόχους γρήγορα χωρίς αυξήσεις φόρων μέσω της εξυγίανσης δαπανών».

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη αποτελεί βασικό συστατικό της ανάκαμψης. «Βγήκαμε νωρίτερα από ότι περιμέναμε με ανάπτυξη της τάξης του 1% το 2016» συμπλήρωσε ο Χάρης Γεωργιάδης.
«Δεν παίρνουμε όλα τα χρήματα. Τώρα αναλαμβάνουμε εμείς»

Εξάλλου, ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι ποσό της τάξης των €2 δισ. δεν θα εκταμιευτεί και δεν θα έχουμε ανάγκη πιστωτικής γραμμής. Τώρα αναλαμβανουμε εμεις».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε: « Η Κύπρος είναι πλέον ανθεκτική και έχουμε ανταγωνιστική οικονομία. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις για να ξεφορτωθούμε τις αγκυλώσεις και την ανισορροπία στην οικονομία».

Πάντως, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν είναι όλα ρόδινα, αλλά έχουμε αισιοδοξία και προοπτικές.

Ερωτήματα προς τον Υπουργό Οικονομικών έθεσαν οι ευρωβουλευτές. Στις απαντήσεις του ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε:

- Οι κυπριακές τράπεζες δεν επηρεάζονται από τις περιφερειακές εξελίξεις. Οι τραπεζικές δραστηριότητες είναι επικεντρωμένες στην τοπική αγορά. Τα ΜΕΔ είναι σε ψηλό ποσοστό ωστόσο υπάρχουν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν την πρόοδο, η οποία θα φανεί το επόμενο διάστημα. 

- Πρέπει να κάνουμε παραπάνω μεταρρυθμίσεις. Δεν σταματούμε με την έξοδο από το πρόγραμμα π.χ. με τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα κάνουμε πράγματα πιο φιλόδοξα από εκείνα της τρόικας, τόνισε.

-Έχουμε 12,5% φορολογικό συντελεστή. Σταματήσαμε εδώ και 10 χρόνια να θεωρούμαστε φορολογικός παράδεισος. 

-Δεν υποστηρίζουμε τον φόρο επί χρηματοπιστωτικών συναλλαγών διότι αυτό θέτει την Ευρώπη σε μειονεκτική θέση.

-Τουρισμός, επιχειρήσεις και ενέργεια μάς οδήγησαν εκτός κρίσης. 

-Στα πλαίσια επανένωσης του νησιού όλοι οι κανόνες της οικονομικής διακυβέρνησης και της τραπεζικής εποπτείας θα πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς παρεκκλίσεις. Υπάρχουν τεράστιες προοπτικές από  την επανένωση ώστόσο υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις.

-Δεν εξαρτόμαστε από την πώληση του φυσικού αερίου για να ανακάμψουμε. Η οικονομία είναι ήδη υγιής και θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε αργότερα τα οποιαδήποτε έσοδα. Γίνεται η σύνταξη σχετικής νομοθεσίας για τη συνετή διαχείριση εσόδων ώστε να προστατευθεί το νησί από ανισορροπίες για μελλοντικές γενιές. Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, κατέληξε.

-Υπάρχει συνεργασία με Ελλάδα, Αίγυπτο και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα. Η Τουρκία λείπει από αυτόν τον χάρτη. Τόνισε ότι και η ενέργεια αποτελεί ένα παράγοντα για περαιτέρω ευκαιρίες και συνεργασίες- εάν ομαλοποιηθούν οι σχέσεις με την Τουρκία.

-Ύφεση στην κυπριακή οικονομία υπήρχε από το 2009 και δεν εμφανίστηκε με το πρόγραμμα το 2013. Η ανεργία κλιμακώθηκε πριν το πρόγραμμα, ωστόσο, ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι ακόμη παραμένει ψηλή.

- Το bail in δεν ήταν δίκαιο. Ωστόσο, ο Υπουργός υποστήριξε ότι δεν ήταν δίκαιο ο φορολογούμενος να διασώσει οποιαδήποτε τράπεζα και να επωμιστεί χρέος ύψους 7,5 δις. Παραδέχτηκε ότι αποτελεί δίλημμα. 

Δειτε Επισης

Άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Αναστέλλουν τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει για την Τρίτη στον Δήμο Λάρνακας οι συντεχνίες
ΥΠΕΣ για δήμους: «Οτιδήποτε θα αποφασιστεί θα ισχύει από την επόμενη πενταετία»
Κ. Ιωάννου: Αυξημένη χορηγία προς τους δήμους στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ για το 2025 και την περίοδο 2025 - 2027
ΚΕΒΕ: Πέραν των 60 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Αυστρίας
Αναβάθμιση με ώθηση από ΑΞΕ και headquartering-Η συμβολή του Invest Cyprus και τι δηλώνει ο Ευγένιος Ευγενίου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η δημοσιονομική υπευθυνότητα από πλευράς της Κυβέρνησης φέρνει αποτελέσματα
Θετική και διευρυνόμενη η άνοδος του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο-Ετήσια αύξηση 1,8%
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Επί τάπητος οι προϋπολογισμοί Υπουργείου Εσωτερικών, Υφυπουργείου Ναυτιλίας και Υφυπουργείου Μετανάστευσης