Στο επίκεντρο οι πολιτικές ευθύνες του Π. Δημητριάδη
09:00 - 24 Ιανουαρίου 2016

Ένα καυτό τρίμηνο περιμένει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς οδεύουμε το Μάιο σε Βουλευτικές Εκλογές και θα πρέπει εντός αυτού του διαστήματος να κλείσουν διάφορες και σημαντικές εκκρεμότητες. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Αντρέα Κυπριανού, που συμμετέχει στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Θεσμών και Εσωτερικών, τα ανοιχτά ζητήματα της περιόδου είναι το ασυμβίβαστο και η σύγκρουση συμφερόντων, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πάντως, κρίνει ως εξόχως σημαντικό ζήτημα τη διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών του πρώην Κεντρικού Τραπεζίτη Πανίκου Δημητριάδη.
Ο Ανδρέας Κυπριανού μίλησε στο InBusinessNews για τα ανοικτά ζητήματα που καλείται να χειριστεί η Βουλή, παίρνοντας –παράλληλα- θέση για λάθη του παρελθόντος σε επίπεδο θεσμών και αποφάσεων.
Η Επιτροπή Θεσμών έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην τιμωρία των ενόχων του οικονομικού εγκλήματος. Τι παραπάνω μπορεί να κάνει η Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση;
Έχει ήδη ετοιμαστεί μια έκθεση από την Επιτροπή Θεσμών, ωστόσο αυτό που πιστεύω πως δεν έχει εξεταστεί -και θα επιμείνουμε σ’ αυτό- είναι η παραχώρηση ELA στη Λαϊκή Τράπεζα και οι δηλώσεις του τέως Κεντρικού Τραπεζίτη Πανίκου Δημητριάδη κατά το επίμαχο εννιάμηνο (Μάιος 2012- Φεβρουάριος 2013). Μάλιστα, ο ΔΗΣΥ θα επιμείνει ώστε να εξεταστεί το ζήτημα αυτό στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών κατά τους επόμενους μήνες.
Οι δηλώσεις του κ. Δημητριάδη ότι η Λαϊκή Τράπεζα παρέμεινε στον αναπνευστήρα λόγω εκλογών θα εξεταστούν και θα διερευνηθεί κατά πόσο οι ανεξάρτητοι θεσμοί λειτούργησαν στα πλαίσια πολιτικών οδηγιών κι όχι στα πλαίσια του καλώς νοούμενου συμφέροντος του τραπεζικού συστήματος. Δηλαδή, αν ο κ. Δημητριάδης λειτουργούσε με πολιτικά συμφέροντα από την κυβέρνηση Χριστόφια που τον διόρισε είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ένας ανεξάρτητος θεσμός να κάνει πολιτικές τοποθετήσεις.
Κατά το κρίσιμο εννιάμηνο συνέβησαν διάφορα γεγονότα. Κατέρρευσε η Λαϊκή Τράπεζα, ενώ η Τράπεζα Κύπρου κινδύνεψε σοβαρά, χρειάστηκαν επιπρόσθετα κεφάλαια για το Συνεργατισμό, η έκθεση των Alvarez & Marsal χειρίστηκε μόνο την Τράπεζα Κύπρου (παρά το γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα ήταν ο κεντρικός άξονας της καταστροφής της κυπριακής οικονομίας) και η έκθεση της Blackrock έμεινε στα συρτάρια. Το 2011 αντί να προσφύγουμε στο μηχανισμό στήριξης, η τότε Κυβέρνηση επέλεξε το δάνειο από τη Ρωσία και μετά τον εσωτερικό δανεισμό.
Η πολιτική ευθύνη της τότε κυβέρνησης, του Υπουργού Οικονομικών και του Κεντρικού Τραπεζίτη είναι ασήκωτες. Η προστασία του κόμματος και της κυβέρνησης κατέστρεψαν τον τόπο και την οικονομία.
Σήμερα ασκεί σωστά τον ρόλο της η Κεντρική Τράπεζα;
Κατά την άποψη μου, οι αναδιαρθρώσεις έπρεπε να προχωρήσουν τάχιστα. Φέρει ευθύνη η Κεντρική Τράπεζα καθώς οι κώδικες προς τις τράπεζες δεν βοήθησαν, αντίθετα έδωσαν το δικαίωμα της επιλογής ώστε να καθυστερούν οι αναδιαρθρώσεις. Θα έπρεπε η Κεντρική Τράπεζα να δώσει πιο αυστηρό κώδικα και να καθοδηγήσει τις τράπεζες προς την μείωση των υποχρεώσεων μέσω της αφαίρεσης των παράνομων τόκων. Επιπρόσθετα, η Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να επιδιώξει περισσότερες αναδιαρθρώσεις μέσω των υφιστάμενων εξασφαλίσεων και όχι ζητώντας επιπρόσθετες εξασφαλίσεις, καθώς ο δανειολήπτης πιστεύει ότι οι τράπεζες οδήγησαν την οικονομία σε κατάρρευση με αποτέλεσμα να χάσουν την αξία οι εξασφαλίσεις τους.
Ποιος φταίει για τη μη σωστή λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας; Οι δομές, η γραφειοκρατία ή η ίδια η Κεντρική Τραπεζίτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη;
Ευθύνεται η Κεντρική Τράπεζα στο σύνολό της, αλλά σίγουρα φέρει ευθύνες και ο Κεντρικός Τραπεζίτης.
Πώς θα προσεγγιστεί το ζήτημα με το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφερόντων;
Είχε ζητηθεί από δύο καθηγητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου να κάνουν μία σχετική μελέτη, την οποία υπέβαλαν στην Επιτροπή και βάσει της μελέτης αυτή, άρχισε η πιο ουσιαστική μελέτη του ζητήματος της νομοθετικής ρύθμισης της σύγκρουσης συμφερόντων. Η Επιτροπή ενέκρινε την θεωρητική βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η οποιαδήποτε προσέγγιση του θέματος της σύγκρουσης συμφερόντων. Ωστόσο, επιτακτική ανάγκη είναι και ο διορισμός ανεξάρτητου δικηγορικού γραφείου που θα ετοιμάσει τη νομοθεσία.
Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πιστεύετε ότι θα υπάρξουν συγκλίσεις;
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων και των κοινοτήτων. Έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εσωτερικών κι εξετάζεται η δυνατότητα ύπαρξης μεταβατικής περιόδου, ενώ η ουσία της συζήτησης επικεντρώνεται στο πώς θα γίνει η συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών και να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος, διατηρώντας τον χαρακτήρα και την παράδοση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εάν υπάρξει κατάληξη για τη νέα μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από ένα νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί, τότε μπορεί να υπάρξει και η συζήτηση για την αναβολή των Δημοτικών Εκλογών, ώστε να διεξαχθούν με τις ευρωεκλογές. Σε δεύτερο στάδιο θα γίνει η συζήτηση για το πόσοι Δήμοι θα προκύψουν. Μπορεί να γίνει τέτοια εξοικονόμηση πόρων σε υπηρεσίες ώστε να μην χρειαστεί δραστική μείωσή τους.
Ένα από τα διαχρονικά ζητήματα που ασχολείται η Βουλή- και δεν επιλύεται -είναι η γραφειοκρατία. Πώς μπορεί να επιλυθεί;
Μια μεγάλη πρόκληση είναι ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης. Το σύστημα μας είναι εξόχως γραφειοκρατικό και δεν εξυπηρετεί. Θα πρέπει να γίνει απλοποίηση των διαδικασιών και να υπάρξει μικρότερο κράτος που να είναι επωφελές για τον πολίτη. Πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα, το οποίο έχει βαθιές ρίζες και σαθρό πελατειακό κατεστημένο. Πρέπει να παρθούν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που να εκριζώνουν νοοτροπίες, βασίλεια κλπ.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα για το μέγεθος της γραφειοκρατίας. Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε πολεοδομική άδεια για διαχωρισμό οικοπέδων, πολεοδομική άδεια για ανέγερση τεμαχίου (που έχει ήδη πολεοδομική άδεια), άδεια οικοδομής και πιστοποιητικό τελικής έγκρισης- και αν δεν είναι απλή κατοικία θέλουμε και πιστοποιητικό έγκρισης οριζόντιου διαχωρισμού.
Παράλληλα, διαθέτουμε πολεοδομικές αρχές στις Επαρχιακές Διοικήσεις, πολεοδομικές αρχές στο Τμήμα Πολεοδομίας, πολεοδομικές αρχές στους Δήμους, Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων και Πολεοδομικό Συμβούλιο.
Έχουμε τόσες δομές γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετείται ούτε ο πολίτης, ούτε το δημόσιο συμφέρον. Αυτό δεν συμβαίνει στην πολεοδομία μόνο, αλλά και στο κτηματολόγιο, την χωρομετρία και στις επαρχιακές διοικήσεις. Απλοποίηση σημαίνει λιγότερο προσωπικό, λιγότερες διαδικασίες αλλά και κίνητρο για ανάπτυξη.