Ασφαλιστικές: Κενά και ερωτηματικά για τις προθέσεις Παμπορίδη

Ανακοίνωση με τις θέσεις του επί του εξαγγελθέντος προγράμματος για εφαρμογή του λεγόμενου «μίνι» ΓεΣΥ, εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών, κάνοντας παράλληλα κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και δη του υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη.

Πιο ειδικά αναφέρεται: «H ξαφνική εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας για την εισαγωγή ενός «μίνι» ΓΕΣΥ καθώς και οι πρώτες δηλώσεις του υπουργού Υγείας σε σχέση με το θέμα προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό στο Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), καθώς αφήνουν κενά και ερωτηματικά για τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας.  Ο ΣΑΕΚ αναμένει λεπτομερή ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους φορείς και ολοκληρωμένη πρόταση προκειμένου να τοποθετηθεί τελικά».

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος τονίζει: «Η σταδιακή εφαρμογή του ΓΕΣΥ είναι  βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, προσθέτει ο ΣΑΕΚ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει νόημα μια πρόταση, η οποία παραπέμπει μεγαλύτερο αριθμό ασθενών σε ένα ήδη προβληματικό δημόσιο οργανισμό που ήδη δεν  μπορεί να εξυπηρετήσει αυτούς που έχει».

Εξάλλου, ο Σύνδεσμος αναφέρει: «Επιπλέον, συνεχίζει ο ΣΑΕΚ, σοβαρό μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι  η πρόταση στερεί στον πολίτη την ελεύθερη επιλογή ιατρού και νοσηλευτηρίου την ώρα που τα ασφαλιστικά σχέδια και άλλα σχέδια υγείας παρέχουν το συγκεκριμένο δικαίωμα. Μόνο η σωστή και ολοκληρωμένη αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα αναδείξει τις πραγματικές δυνατότητες του Δημοσίου τομέα, αναφέρει ο Σύνδεσμος, καλώντας την Κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Καταληκτικά αναφέρεται: «Ο ΣΑΕΚ διαφωνεί με το προωθούμενο μονοπωλιακό μοντέλο του ΓΕΣΥ και την φιλοσοφία του, καθώς δεν εξυπηρετεί τον πολίτη αλλά αντίθετα τον εγκλωβίζει. Τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται στην προσπάθεια εφαρμογής του κάνουν ολοφάνερο το γεγονός ότι οι σχεδιασμοί που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990 χρειάζονται επανεξέταση και εκσυγχρονισμό, επισημαίνει ο Σύνδεσμος.
Είναι καιρός να δούμε με ωριμότητα και χωρίς δογματισμούς, μέσα από ένα σωστό δημόσιο διάλογο, ποιο είναι εκείνο που πραγματικά εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο σήμερα, καταλήγει ο ΣΑΕΚ».

Δειτε Επισης

Επίσκεψη Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου στην ερευνητική υποδομή ΠΡΩΤΕΑΣ
SupportCY Τρ. Κύπρου: Βάσεις για συνεργασία εθελοντών μεταξύ χωρών σε περιπτώσεις κρίσεων και καταστροφών
«Βαφτίστηκε» με επίτιμη ανάδοχο την Μαρίνα Χατζημανώλη το πρώτο σκάφος μηδενικών ρύπων του CMMI(pics)
Σφράγισε την «εισαγωγή» του Hellenic Healthcare Group στο American Medical Center η ΕΠΑ-Ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης
Ιστορική επενδυτική συμφωνία Κύπρου με Βραζιλία-Το MoU που υπέγραψαν Invest Cyprus και Invest Paraná
Κόβουν την κουβέντα και στρέφονται νομικά κατά ΟΑΥ τα διαγνωστικά κέντρα- Παύση εργασιών για δύο ώρες
Carob Awards 2024: Για ακόμη μια φορά η πρωτιά στη Gnomi Integrated Communications
Τα χάλκινα βραβεία των Carob Awards 2024-Η κατάταξη
Ξεκινά το CoRES-Ένα καινοτόμο, διεπιστημονικό ευρωπαϊκό έργο, με την τέχνη και την αειφορία να δημιουργούν το μέλλον
Οι αργυροί νικητές των Carob Awards 2024-Η κατάταξη των γραφείων