Κύπριος Επιχειρηματίας που διαπρέπει στο εξωτερικό: Γιώργος Μούσκας

Η πορεία του στη ναυτιλία ήταν προδιαγεγραμμένη μιας που προϋπήρχε η οικογενειακή επιχείρηση Zela Shipping Co Ltd. Ο Γιώργος Μούσκας γεννήθηκε στο Λονδίνο, το 1953. Ο πατέρας του Κυριάκος καταγόταν από την Αμμόχωστο και η μητέρα του Ζέλα από τη Λευκωσία. 

Φοίτησε στο Grammar School του Λονδίνου και μετά σπούδασε Νομικά στο The University of West London. Το 1976 εντάχθηκε στο δυναμικό της οικογενειακής επιχείρησης, αρχικά ως υπεύθυνος για τη ναύλωση δεξαμενόπλοιων κι ακολούθως στην αγοραπωλησία ξηρού φορτίου. Από το 1985 κι έπειτα έγινε από κοινού διευθύνων σύμβουλος με τον αδελφό του Ζήνωνα. Ο τελευταίος αφυπηρέτησε το 2007, οπότε ο Γιώργος ανέλαβε την πλήρη διαχείριση της εταιρείας. 

Η εταιρεία Zela Shipping Co ειδικεύεται στη διαχείριση πλοίων μεταφοράς βαρέων φορτίων και από το 1992 εξειδικεύεται αποκλειστικά στη διαχείριση των μεγαλύτερου είδους πλοίων μεταφοράς που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή. Η εταιρεία διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Αθήνα και Κύπρο και σήμερα ελέγχει πλοία άνω των 1.2 εκατομμυρίων τόνων (DWT Deadweight tonnage) φορτίου, καυσίμων, φρέσκου νερού και άλλων, τα οποία φέρουν την κυπριακή σημαία.

Το 2003 ο Γιώργος Μούσκας έγινε διευθυντής της Marine Shipping Mutual Insurance Company, που ειδικεύεται στην ασφάλιση πλοίων όλων των μεγεθών από διάφορους πλοιοκτήτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης.

Το 2009 εκλέγηκε πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών και παραμένει μέχρι σήμερα.

Πρόσφατα, το 2011, η οικογένεια Μούσκα συμφώνησε στην από κοινού ίδρυση με την οικογένεια Λεβέντη - Δαυίδ, εταιρείας με την επωνυμία Sea Trade Holdings Inc., με σκοπό να δραστηριοποιηθεί στην Ιαπωνία. 

Από το 2014 τα κύρια γραφεία της Zela Group βρίσκονται στη Λεμεσό, κάτω από την επωνυμία Olympia Ocean Carriers κι εργοδοτεί 18 επαγγελματίες που διοικούν τον στόλο.

Δειτε Επισης

Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πώς η ΕΤΥΦΑ πέτυχε τον...απεγκλωβισμό του «Προμηθέα» και άνοιξε τον δρόμο για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο
Cyview: Νέα πεζογέφυρα στα Λατσιά για βελτιωμένη προσβασιμότητα
Επίσκεψη Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου στην ερευνητική υποδομή ΠΡΩΤΕΑΣ
SupportCY Τρ. Κύπρου: Βάσεις για συνεργασία εθελοντών μεταξύ χωρών σε περιπτώσεις κρίσεων και καταστροφών
«Βαφτίστηκε» με επίτιμη ανάδοχο την Μαρίνα Χατζημανώλη το πρώτο σκάφος μηδενικών ρύπων του CMMI(pics)
Αποδίδει καρπούς η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική του Υπ. Εσωτερικών-Αξιοποιείται από τους πολίτες η βοήθεια
Σφράγισε την «εισαγωγή» του Hellenic Healthcare Group στο American Medical Center η ΕΠΑ-Ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης