Τιμητικό Βραβείο «Lifetime Achievement»: Λουκής Πετρίδης

Ο Λουκής Πετρίδης ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1955, όταν μαζί με τον σύγαμπρο του Στέλιο Γκαράνη ίδρυσαν το λατομείο ασβεστόλιθου Deco Quarries στον Πενταδάκτυλο και δύο χρόνια μετά τη βιομηχανία ασβέστου, Deco Lime. Δυστυχώς, οι δύο εταιρείες καταστράφηκαν στην Τουρκική Ανταρσία του 1963. 
 

Δύο χρόνια μετά αγόρασε την καπνοβιομηχανία Τάκη Πατίκη. Με τη συμμετοχή της Rothmans εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στην Κύπρο με την επωνυμία Garanis & Petrides, διενεργώντας και εξαγωγές. Η Garanis & Petrides διαλύθηκε, όταν το 2000 η B.A.T αγόρασε τη Rothmans.

Το 1967 και με την οικονομική ενίσχυση της Cyprus Mines Corporation ίδρυσε στη Μια Μηλιά τη Deco Lime, ενώ το 1972, σε συνεργασία με μία ουγγρική εταιρεία, το μεταλλείο χαλκού Troulli Mines. Όλα χάθηκαν, όμως, στην Τουρκική Εισβολή του 1974. 

Ακολούθησε το 1977 η G.T.P Electrical Products, με σκοπό την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρονικών αξεσουάρ, η οποία κέρδισε τρία βραβεία εξαγωγών τις χρονιές 1981,1982 και 1983.

Το 1987 ο Λουκής Πετρίδης προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας Wight’s και το 1990 ίδρυσε τη G & P Office Systems, η οποία το 1998, ενώθηκε με τη Demstar, δημιουργώντας τη Demstar Information Systems.

Το πιο δυναμικό ίσως βήμα στην πορεία του ήταν όταν το 1997 αγόρασε τη Cosmos Trading, η οποία έγινε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής οινοπνευματωδών ποτών, τροφίμων και καπνικών. Το 2001 η εταιρεία περιήλθε εξολοκλήρου στην οικογένεια Πετρίδη. Χρονιά ορόσημο, μάλιστα, ήταν όταν το 2012 δημιουργήθηκε ο συνεταιρισμός μεταξύ Cosmos Trading και Omilos Laiko Distributors Ltd, δημιουργώντας τη δυναμική εταιρεία Laiko Cosmos Trading Ltd. Επιπλέον, το 2014, ιδρύθηκε ξεχωριστή εταιρεία για τη διανομή καπνικών προϊόντων, η Cosmos Tobacco Ltd.

Κατά την πορεία του ο Λουκής Πετρίδης διετέλεσε πρόεδρος σε διάφορα διοικητικά συμβούλια, όπως του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, του Rotary Club of Nicosia, της Φιλικής Ασφαλιστικής Εταιρείας, καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Ο Λουκής Πετρίδης γεννήθηκε στην Ευρύχου στις 25 Οκτωβρίου 1925. Αποφοίτησε από το American Academy της Λάρνακας, ενώ υπήρξε αθλητής στίβου, κερδίζοντας τέσσερις πρώτες νίκες το 1944. 

Το 1953 παντρεύτηκε τη Λία Πιερίδη, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τον Γιώργο, τον Βασίλη και τη Στέλλα. Σήμερα, στα 90 του χρόνια, ο Λουκής Πετρίδης συνεχίζει να πηγαίνει στο γραφείο και να ενημερώνεται για τη δουλειά, αλλά και να περνά ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο του με τα επτά εγγόνια και τα τρία δισέγγονά του.

Δειτε Επισης

Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πώς η ΕΤΥΦΑ πέτυχε τον...απεγκλωβισμό του «Προμηθέα» και άνοιξε τον δρόμο για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο
Cyview: Νέα πεζογέφυρα στα Λατσιά για βελτιωμένη προσβασιμότητα
Επίσκεψη Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου στην ερευνητική υποδομή ΠΡΩΤΕΑΣ
SupportCY Τρ. Κύπρου: Βάσεις για συνεργασία εθελοντών μεταξύ χωρών σε περιπτώσεις κρίσεων και καταστροφών
«Βαφτίστηκε» με επίτιμη ανάδοχο την Μαρίνα Χατζημανώλη το πρώτο σκάφος μηδενικών ρύπων του CMMI(pics)
Αποδίδει καρπούς η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική του Υπ. Εσωτερικών-Αξιοποιείται από τους πολίτες η βοήθεια
Σφράγισε την «εισαγωγή» του Hellenic Healthcare Group στο American Medical Center η ΕΠΑ-Ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης