Powered by

ΔΝΤ: Αλλαγές των κανόνων δανεισμού του

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε την κατάργηση της συστημικής εξαίρεσης από τους κανόνες δανεισμού του, η οποία επέτρεπε τη χορήγηση μεγαλύτερων δανείων σε χώρες που θεωρούνται σημαντικές για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η παρέμβαση έγινε στο πλαίσιο ευρύτερης μεταρρύθμισης που προωθεί το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιου χρέους.

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Σήμερα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε μία σημαντική μεταρρύθμιση αναφορικά με το πλαίσιο κατ` εξαίρεση πρόσβασης σε δανεισμό από το Ταμείο, που περιλαμβάνει την άρση της συστημικής εξαίρεσης, η οποία καθιερώθηκε το 2010”.

“Ο στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να προσαρμόζονται καλύτερα οι αποφάσεις για τη χορήγηση δανείων από το ΔΝΤ στις ιδιαιτερότητες του χρέους των μελών του, αποφεύγοντας τα μη αναγκαία κόστη για τα μέλη, τους πιστωτές τους και το σύστημα συνολικά”, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι για τη διαμόρφωση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων, το επιτελείο του ΔΝΤ διεξήγαγε εκτεταμένες διαβουλεύσεις με βασικούς ενδιαφερόμενους, περιλαμβανομένων παραγόντων της αγοράς.

Ανέφερε ότι “οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν κεντρικό στοιχείο του έργου του ΔΝΤ για την αποτροπή και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιου χρέους” και πρόσθεσε ότι “το ΔΝΤ παρουσίασε το 2013 ένα πρόγραμμα εργασίας με τέσσερις άξονες για την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους. Δύο από τα τέσσερα στοιχεία αυτής της εργασίας έχουν ήδη ολοκληρωθεί: Αυτό που αφορά στην ενίσχυση του συμβατικού πλαισίου για την αντιμετώπιση προβλημάτων από συλλογικές δράσεις (Οκτώβριος 2014) και στη μεταρρύθμιση της πολιτικής του ΔΝΤ σχετικά με τη μη ανοχή ληξιπρόθεσμων χρεών σε επίσημους πιστωτές (Δεκέμβριος 2015)”.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, “το ΔΝΤ θα εξετάσει αργότερα φέτος το τέταρτο και τελικό στοιχείο του έργου αυτού, το οποίο θα καλύπτει θέματα σχετικά με την εμπλοκή οφειλετών - πιστωτών κατά την αναδιάρθρωση του χρέους, περιλαμβανομένης μίας επανεξέτασης της πολιτικής του ΔΝΤ για τον δανεισμό σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες πιστωτές”.

“Αναλυτικές λεπτομέρειες των τελευταίων μεταρρυθμίσεων όσον αφορά το πλαίσιο για την κατ` εξαίρεση πρόσβαση σε δανεισμό από το ΔΝΤ, περιλαμβανομένης της αξιολόγησης του Εκτελεστικού Συμβουλίου, θα δημοσιοποιηθούν τις ερχόμενες ημέρες", κατέληξε.

Ναι σε άλλη μια θητεία λέει η Λαγκάρντ 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ανοίξει την υποψηφιότητα για το ανώτατό του αξίωμα και θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις σήμερα, παρότι η τωρινή επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ έχει πει ότι είναι ανοιχτή σε άλλη μια θητεία στον δανειοδοτικό οργανισμό χωρών σε κρίση.

Η πρώτη πενταετής θητεία της Λαγκάρντ ως διευθύνουσας συμβούλου λήγει στις 5 Ιουλίου, και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΔΝΤ Αλεξέι Μόζιν δήλωσε πως το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής έως τις αρχές Μαρτίου.

Η Λαγκάρντ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, εκλέχθηκε το 2011 με αντίπαλο υποψήφιο τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού Ογκουστίν Κάρστενς, για να αντικαταστήσει τον Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση εν μέσω ενός σεξουαλικού σκανδάλου.

"Η εκτελεστική επιτροπή έχει υιοθετήσει μια ανοιχτή, αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία για την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου, παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε στον προηγούμενο γύρο", είπε ο Μόζιν σε δήλωσή του.

"Οι υποψήφιοι μπορούν να προταθούν από μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου ή από εκτελεστικό διευθυντή. Οπως πράξαμε και στο 2011, σκοπεύουμε να βγάλουμε απόφαση με ομοφωνία".

Η Λαγκάρντ, που χαίρει θετικών κριτικών από διεθνείς ηγέτες, είπε τον Οκτώβριο ότι ήταν "έτοιμη να υπηρετήσει" για μια ακόμα θητεία, αλλά αυτό εξαρτώνταν από τα μέλη του ΔΝΤ.

Προς το παρόν, δεν έχουν υπάρξει άλλες υποψηφιότητες για την ανώτατη θέση του ΔΝΤ. Η μια πιθανή δυσκολία είναι ότι η Λαγκάρντ θα χρειαστεί να παρουσιαστεί σε γαλλικό δικαστήριο τον Δεκέμβριο για να δικαστεί με κατηγορίες αμέλειας σχετικά με το ρόλο της σε μια αποζημίωση περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί όταν εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών.

Η Λαγκάρντ έχει αποφασίσει να εφεσιβάλλει την διαταγή διεξαγωγής δίκης και έχει πει ότι έπραξε με γνώμονα το συμφέρον της γαλλικής πολιτείας και υπό πλήρη νομική συμμόρφωση.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ έχει επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της και στην ικανότητά της να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις της με επιτυχία. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως επικεφαλής του Ταμείου, βελτιώθηκε η κρίση δημόσιου χρέους της Ευρώπης, παρατάθηκαν δανειακά προγράμματα στην δανειοδοτούμενη Ελλάδα, και προστέθηκε το κινεζικό νόμισμα γιουάν στο καλάθι των βασικών αποθεματικών νομισμάτων του ΔΝΤ.

Επίσης, πέρσι το Ταμείο κέρδισε την αποδοχή από το αμερικανικό κογκρέσο ενός προγράμματος-σταθμού μεταρρυθμίσεων που δίνουν μεγαλύτερο ευθύνη αποφάσεων στην ψήφο της Κίνας και εκείνη άλλων σημαντικών αναδυόμενων αγορών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο