Όλα τα θέματα στο τραπέζι στη συνάντηση Παυλόπουλου - Μέρκελ
08:38 - 19 Ιανουαρίου 2016
Το θέμα της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο της χώρας από την κρίση και για το οποίο «και οι εταίροι πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», του προσφυγικού που είναι «ζήτημα υπόστασης για όλη την Ευρώπη», του ρόλου της Τουρκίας σε αυτό, και της τρομοκρατίας «που δεν πρέπει να συγχέεται με το προσφυγικό», συζήτησε τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου στο Βερολίνο κατά την έναρξη της διήμερης επίσκεψής του στη Γερμανία με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της ελληνικής προεδρίας, στο οποίο δεν αναφέρονται δηλώσεις της Καγκελαρίου, ο κ. Παυλοπουλος ήγειρε πρώτα το θέμα της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά και οι εταίροι πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους».
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι μετά την αξιολόγηση η οποία, είπε, πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, «είναι ανάγκη να γίνει αμέσως συζήτηση για το ελληνικό χρέος, όχι κούρεμα, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό, με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά με άλλες μεθόδους, οι οποίες οδηγούν σε ελάφρυνση». Αυτό, πρόσθεσε, το οποίο έχουν αποδεχθεί και οι εταίροι μας.
Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε από την κ. Μέρκελ να υπάρξουν, αν χρειασθεί, κατά την εφαρμογή του προγράμματος διορθώσεις, «σε σημεία τα οποία αποδεδειγμένα, αφού συμφωνήσουμε από κοινού, είναι εσφαλμένα».
Το προσφυγικό χαρακτηρίστηκε από τον κ. Παυλόπουλο «ζήτημα υπόστασης για την ίδια την Ευρώπη». Ξέρουμε όλοι, είπε, ότι το κέντρο βάρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης αυτή τη στιγμή, δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο Άνθρωπος. Και αυτό, υπογράμμισε, το ανέδειξε η προσφυγική κρίση.
Ακολούθως παρατήρησε ότι όλοι οι λαοί της Ευρώπης, χωρίς φοβικά σύνδρομα, πρέπει να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στους πρόσφυγες, «και βεβαίως, να εργασθούμε όλοι από κοινού για να τελειώσει ο πόλεμος, που είναι η ρίζα του κακού».
Περαιτέρω, ο Έλληνας Πρόεδρος κατέστησε σαφές στην Γερμανίδα Καγκελάριο ότι και η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, που αφορούν και τον έλεγχο των ροών και, κυρίως, το ζήτημα των παράνομων οικονομικών μεταναστών, «οι οποίοι φεύγουν από την Τουρκία με τη συνεργασία των τουρκικών αρχών για να έρθουν στην Ευρώπη». Εκεί η Τουρκία πρέπει να κάνει το χρέος της και οπωσδήποτε πρέπει να ενεργοποιηθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής και να γυρίσουν πίσω εκείνοι που δεν δικαιούνται να βρίσκονται στην Ευρώπη, τόνισε ο Πρόεδρος.
Στο θέμα της τρομοκρατίας, είπε ότι «πρέπει να είμαστε αμείλικτοι απέναντι στους τρομοκράτες, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου», ότι προς τούτο δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως ανοχή, διότι «άλλο τρομοκράτες, άλλο πρόσφυγες».
Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ακόμα ότι ξεκαθάρισε με σαφή τρόπο ότι η ίδια η Ελλάδα επιθυμεί και ζητά να υπάρχει συνεργασία με τον FRONTEX, όμως θα πρέπει να γίνει αυτό, πρόσθεσε, στην βάση του ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ, αλλά αυτά τα σύνορα καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και επιπλέον η Ελλάδα είναι εκείνη που προσδιορίζει τους όρους, υπό τους οποίους θα υπάρχει και η συνεργασία με τον FRΟNTEX. Κοινές περιπολίες με την Τουρκία, είπε, αποκλείονται.
Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος ανάφερε ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία και της Καγκελαρίου στο ότι «δεν μπορούν οι ευρωπαϊκοί λαοί να αντιμετωπίσουν το Προσφυγικό με φοβικά σύνδρομα, τα οποία δεν ταιριάζουν ούτε στον Πολιτισμό μας, ούτε στην Δημοκρατία μας».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ