Σκληρή γλώσσα Χ. Γεωργιάδη για την ΕΤΥΚ

Το θέμα των καταγγελιών της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) για τον τρόπο διοίκησης του Συνεργατισμού, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, με μέλη της να εκφράζουν την άποψη ότι η επιβίωση του Συνεργατισμού πρέπει να διασφαλιστεί. Κανένας δεν έχει δικαίωμα είτε είναι Κυβέρνηση είτε είναι πολιτικό κόμμα είτε είναι διεύθυνση διορισμένη, να θέση σε κίνδυνο την επιβίωση του Συνεργατισμού, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Νίκος Νικολαϊδης.

Πάντως, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε γραπτή τοποθέτησή του ανέφερε: «ο κοινοβουλευτικός έλεγχος σε σχέση με την λειτουργία του Συνεργατισμού είναι καλοδεχούμενος. Είναι όμως ατυχής η εγγραφή θέματος στη βάση καταγγελιών μιας συντεχνίας, της ΕΤΥΚ, οι οποίες εκφράστηκαν χωρίς καμία τεκμηρίωση όταν αίτημα για αναδρομική παραχώρηση προσαυξήσεων και ΑΤΑ δεν έγινε αποδεκτό. Θα ήταν πολύ πιο πειστικοί όσοι σήμερα καταγγέλλουν εάν έγκαιρα τολμούσαν να καταδείξουν την πλήρη απουσία ελέγχου και αξιόπιστων διαδικασιών που δυστυχώς χαρακτήριζε τον τρόπο λειτουργίας του Συνεργατισμού στο παρελθόν, αντί να υπονομεύουν την μεγάλη προσπάθεια αλλαγής και διόρθωσης που γίνεται σήμερα».  

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι «Κανένας δεν έχει δικαίωμα είτε είναι Κυβέρνηση είτε είναι πολιτικό κόμμα είτε είναι διεύθυνση διορισμένη να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση του Συνεργατισμού. Αυτό θα ήταν και πρόκληση και ασέβεια προς τον κυπριακό λαό και αυτό ήταν το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, ότι οι θεσμοί, με προεξάρχουσα την Βουλή, θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, ότι είναι μέσα στις ευθύνες της να κάνει στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση του Συνεργατισμού, αυτού του εξαιρετικά σημαντικού θεσμού για τον κυπριακό λαό και για την κυπριακή οικονομία», πρόσθεσε. Η συζήτηση, ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης, θα συνεχιστεί και σε επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής.

«Όλοι έχουμε ευθύνη να ασκήσουμε έλεγχο για διαφυλάξουμε και να προφυλάξουμε τον συνεργατισμό και την μελλοντική πορεία του. Η κυπριακή πολιτεία, ως ο κύριος ιδιοκτήτης του, οφείλει να ασκήσει τον προσήκοντα έλεγχο και εποπτεία στη λειτουργία του και ειδικότερα στην εφαρμογή των όρων των δύο σχεδίων αναδιάρθρωσης, τα οποία ήταν προϋποθέσεις για την καταβολή της σημαντικής κρατικής στήριξης που δόθηκε στο Συνεργατισμό, αλλά και για την έγκριση αυτής της στήριξης από τη ΕΕ. Είναι μέσα στα πλαίσια αυτής της υποχρέωσης που συνήλθε σήμερα και η Επιτροπή Θεσμών», ανέφερε.

Αν αυτός ο έλεγχος, συνέχισε ο κ. Νικολαϊδης, γινόταν με την πρέπουσα σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα και για την ανάλογη σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή του κράτους περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της, ίσως η πορεία των εξελίξεων να ήταν διαφορετική. «Δεν υπάρχουν περιθώρια να επαναληφθούν τα ίδια λάθη που έγιναν σε σχέση με τη Λαϊκή και για το Συνεργατισμό, τη μοναδική πλέον κυπριακή τράπεζα σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό της καθεστώς», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, δήλωσε για το θέμα ότι «έγιναν τεράστια και εγκληματικά λάθη στο παρελθόν» για να προσθέσει πως «αυτά τα λάθη τα έχει πληρώσει ο κύπριος φορολογούμενος με ένα 1,7 δις ευρώ, αφού τόση είναι κρατική στήριξη γα την επιβίωση του συνεργατισμού».

Είπε πως η πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει το συνεργατισμό, αλλά και το ίδιο το συνεργατικό κίνημα με το ΔΣ και τους υπαλλήλους του θα πρέπει επιτέλους να βρουν το βηματισμό τους, ούτως ώστε να λειτουργήσουν σωστά μέσα στα πλαίσια μιας σωστή εταιρικής διακυβέρνησης, για να διασφαλίσουν ότι αυτός ο “πλούτος” του κυπριακού λαού δεν θα χαθεί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του με αφορμή καταγγελίες που έγιναν πριν λίγο καιρό από την ΕΤΥΚ αλλά και την πιο πρόσφατη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, είπε: «Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τους ίδιους τους συνεργατιστές από το Υπουργείο Οικονομικών τις απόψεις τους γι` αυτά τα ζητήματα. Μας ανησυχούν κάποια πράγματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ως ΑΚΕΛ. Θεωρούμε ότι πρέπει να εξυγιανθεί μεν ο συνεργατισμός, αλλά παράλληλα να μείνει πλούτος του λαού, γιατί υπάρχουν σκέψεις για ξεπούλημα και αυτού του πλούτου».

«Σε ό,τι αφορά τα εξειδικευμένα ζητήματα η συζήτηση συνεχίζεται. Έχουν λεχθεί κάποια πράγματα για ημετεροκρατία, για επιλογή ανθρώπων με βάση πολιτικά κριτήρια. Εμείς δεν θέλουμε να προδικάσουμε οτιδήποτε θέλουμε να ακούσουμε με τεκμηρίωση τις απόψεις των επηρεαζόμενων και των καταγγελλόντων. Έγινα κάποια βήματα εξυγίανσης αλλά υπάρχει πολύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί από το συνεργατισμό, πολύ περισσότερος δρόμος πρέπει να διανυθεί από τις τράπεζες που βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση σε μια σειρά από ζητήματα προεξάρχοντος του θέματος της αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων προς όφελος των δανειοληπτών», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ανέφερε πως «καταγράφηκε μια επιτήδεια ουδετερότητα του Υπουργείου Οικονομικών που είναι πρωτοφανής», σημειώνοντας ότι «ουσιαστικά ο μεγαλομέτοχος του συνεργατισμού λίγο πολύ μας είπε ότι τις αποφάσεις τις λαμβάνει η Κεντρική Τράπεζα και οι ίδιοι δεν έχουν ανάμιξη».

Η ΚΤ, είπε, «ήταν απούσα, ο συνεργατισμός καυτηρίασε κάποιες συμπεριφορές που μας έχουν επεξηγηθεί, εκεί ανησυχούμε και γι` αυτό θα συνεχίσει αυτό το θέμα».

«Βεβαίως, θα απαιτήσουμε μέσα από τις διαδικασίες της Βουλής να παρευρεθεί και η ΚΤ. Αυτή η νοοτροπία κάποιοι θεσμοί να θεωρούν ότι λογοδοτούν εκτός Κύπρου και όχι στον κυπριακό λαό είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματιστεί», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, σε δηλώσεις του είπε ότι το σημαντικό είναι να δοθεί στη Βουλή και στο Γενικό Ελεγκτή η έκθεση, η οποία έγινε από τον εποπτικό μηχανισμό, στο σύνολο της που περιλαμβάνει διάφορα ζητήματα τα οποία πρέπει να επιληφθούν τώρα πριν να είναι αργά.

«Δεν σηκώνει άλλο το τραπεζιτικό σύστημα και ο συνεργατισμός, ούτε να ενεργούμε στα τυφλά όπως έγινε με το 1,8 της Λαϊκής Τράπεζας και τα 200 εκατομμύρια του Συνεργατισμού πρόσφατα από τη Βουλή, ούτε αντέχουμε να δούμε το πρόβλημα εκ των υστέρων. Πρέπει να δράσουμε προληπτικά. Η έκθεση είναι αναγκαία και χρήσιμη για να δούμε τις παρατηρήσεις και να δράσουμε προληπτικά, έστω και τώρα μετά από την έγκριση των 200 εκατομμύρια. Η στήριξη του Συνεργατισμού δεν σημαίνει να χειροκροτούμε, σημαίνει να εφαρμόζονται αυστηροί έλεγχοι», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit
Α. Παπαθωμάς: Πόσα μπήκαν στο ταμείο από τις μετοχές της Τρ. Κύπρου και το ύψος των συνολικών εισπράξεων
Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή