Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ ξανά στο πρόγραμμα διάσωσης
10:47 - 15 Ιανουαρίου 2016
Το ΔΝΤ επιστρέφει με ενεργή συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος, τόσο με αναλογούν μερίδιο στο δανεισμό (που είναι κοντά στα 90 δις ευρώ), όσο και με διαπραγματευτική παρουσία και ελεγκτικό ρόλο, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε ξένα μέσα ενημέρωσης.
Ο κ. Τσακαλώτος τονίζει στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και έχει ήδη δεσμευτεί γι` αυτό απέναντι στους εταίρους της.
Υπογραμμίζει δε τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε, όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσενμπλουμ με τους οποίους συναντήθηκε τις προηγούμενες μέρες για να τους παρουσιάσει το προτεινόμενο νομοσχέδιο για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, του ξεκαθάρισαν αμφότεροι ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι διαπραγματεύσιμη. «Δεν εννοούσαν μόνο σε όρους τεχνικής υποστήριξης αλλά και σε όρους χρηματοδότησης» προσέθεσε ο κ. Τσακαλώτος.
Πάντως, μέχρι στιγμής ο άμεσα ενδιαφερόμενος, δηλαδή το ΔΝΤ, δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία. Η θέση του μέχρι τώρα ήταν ότι δεν επιθυμεί συμμετοχή στο νέο Μνημόνιο της Ελλάδας, πρώτον διότι δεν θεωρεί βιώσιμο το χρέος της "το οποίο πρέπει να αναδιαρθρωθεί", και δεύτερον διότι θέλει διαβεβαιώσεις και συνεχή ελεγκτικό ρόλο για την πραγματοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.
Ακόμα, ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει στην ίδια συνέντευξη ότι η αίσθηση που αποκόμισε από όλες τις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του αυτή την εβδομάδα «ήταν ότι άκουγα ανθρώπους που αναζητούσαν λύσεις και όχι να δημιουργήσουν προβλήματα».
Όσον αφορά τη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική». «Του έδωσα ένα χαρτί που περιγράφει κάθε μεταρρύθμιση που έχουμε εφαρμόσει από τον Ιούλιο. Είναι μια εντυπωσιακή λίστα», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.«Αν δείτε τον αριθμό των μέτρων που έχουμε περάσει από τον Ιούλιο, είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι έχουμε αργήσει» εξήγησε εν συνεχεία, επισημαίνοντας πως «όσοι λένε ότι οι Έλληνες καθυστερούν θα εκπλαγούν με αυτή τη λίστα μεταρρυθμίσεων».
Ο Έλληνας υπουργός απάντησε ακόμη και στο ερώτημα για το πότε πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές, μιλώντας για το τέλος του 2016. «Δεν είναι βέβαιο αλλά αποτελεί μια λογική εκτίμηση» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.
Για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσακαλώτος είπε δεν γίνεται να πληγεί το υπάρχον επίπεδο των βασικών συντάξεων. Τόνισε επίσης ότι σύμφωνα με το μνημόνιο πρέπει να εξοικονομηθούν 1,1 δισ. ευρώ από τις συντάξεις, άρα, όπως είπε, το ερώτημα είναι πού θα βρεθούν τα 700 εκατ.
Εξηγώντας τις δυσκολίες που υπάρχουν για την ανεύρεση αυτού του ποσού, ανέφερε ενδεικτικά ότι οι τωρινοί συνταξιούχοι έχουν ήδη υποστεί ήδη 11 συνεχόμενες μειώσεις στις συντάξεις τους και πολλές φορές βοηθούν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους, αφήνοντας να εννοηθεί, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ότι δεν είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να επιβαρύνει άλλο τους απόμαχους της ζωής.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ