Powered by

Eurogroup: Ολοκληρώθηκε με ισχνή αναφορά στην Κύπρο

Χωρίς ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο, παρά μόνο μια μικρή συζήτηση αναφορικά με όσα έχει πετύχει η χώρα στα πλαίσια του προγράμματος στήριξης, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, λίγο πριν τις 7 το βράδυ της Πέμπτης, 14 Ιανουαρίου. 

Μάλιστα, μετά το τέλος του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις προκειμένου να συζητηθούν τα ανοικτά ζητήματα αναφορικά με το κυπριακό πρόγραμμα.

Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η συζήτηση για την Κύπρο δεν περιείχε κάτι ουσιώδες, πέραν της καταγραφής όσων η χώρα πέτυχε, ποια ζητήματα παραμένουν εκκρεμή αλλά και ποιες είναι οι δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας εντός του 2016.

Εξόχως σημαντικό ζήτημα που επίσης συζητά ο Χάρης Γεωργιάδης με τον έναν από τους αντιπροέδρους της Κομισιόν είναι η στρατηγική εξόδου της Κύπρου από το Μνημόνιο, δηλαδή όλα τα απαραίτητα βήματα που επιβάλλεται η χώρα να κάνει προκειμένου να βγει χωρίς αναταράξεις από το πρόγραμμα στήριξης.

Θετικές δηλώσεις από τους δανειστές
για την πορεία της Κύπρου με αστερίσκους

Το ΚΥΠΕ στην ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες αναφέρει: Η κυπριακή κυβέρνηση ολοκλήρωσε το πρόγραμμα με μεγάλο βαθμό ιδιοποίησης των μεταρρυθμίσεων (ownership), επεσήμανε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας μετά το πέρας της συνεδρίασης ότι “το κυπριακό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου” και πως “η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα αποφασίσει για το πώς θα πραγματοποιηθεί η έξοδος από αυτό”. Τα σχόλια του Προέδρου ήταν εγκωμιαστικά για το σημείο που βρίσκεται η κυπριακή οικονομία, ωστόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι απομένει η ολοκλήρωση, “τριών ή κατά άλλους δύο, προαπαιτούμενων”, ώστε να έχει εξαντληθεί το σύνολο των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί, επεσήμανε ότι η δουλειά συνεχίζεται στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης, ώστε να ολοκληρωθούν τα τελευταία 3 prior actions, για τα οποία ο επίτροπος επεσήμανε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να ολοκληρωθούν.

Τέλος, ο επικεφαλής του μηχανισμού στήριξης ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υπενθύμισε ότι με την ολοκλήρωση της 8ης αξιολόγησης, η Κύπρος δικαιούται ακόμη να λάβει 275 εκατομμύρια από το πρόγραμμα του ESM και 125 εκατομμύρια από το ΔΝΤ. "Εργαζόμαστε στη βάση του σεναρίου ότι τα 3 prior actions θα ολοκληρωθούν". Σημείωσε δε πως το γεγονός ότι η Κύπρος πήρε μόνο 6,6 από τα 9 δις ευρώ του προγράμματος και δεν χρειάστηκε άλλα κεφάλαια, "είναι ενδεικτικό της κατάστασης της οικονομίας και του ότι η Κύπρος είναι μια ιστορία επιτυχίας".

Οι τοποθετήσεις Γερούν Ντάισελμλουμ για την Κύπρο (μετά το 4:40)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βίντεο από τις δηλώσεις των Υπουργών κατά την είσοδο τους στο EurogroupΠερισσότερες λεπτομέρειες για το ασφαλιστικό ζητούν οι θεσμοί από την Ελλάδα

Δειτε Επισης

Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)
Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις