Επιτυχημένο το Μνημόνιο με ή χωρίς Cyta
22:01 - 14 Ιανουαρίου 2016
Θετική ήταν η αντιμετώπιση της Κύπρου στο πρώτο Eurogroup του 2016 και ένα από τα τελευταία για τη χώρα ενώ βρίσκεται εντός προγράμματος στήριξης. Πληροφορίες του InBusinessNews από τις Βρυξέλλες τονίζουν ότι στη μικρή κουβέντα που έγινε για την Κύπρο κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, επισημάνθηκαν όσα η χώρα έχει πετύχει κατά τη διάρκεια του Μνημονίου. Βέβαια υπογραμμίστηκαν και τα εκκρεμούντα θέματα και δη αυτό των αποφάσεων -διά νομοθετημάτων- για διαχωρισμό της Cyta, που αποτελεί βασικό βήμα αποκρατικοποίησης του οργανισμού.
Δεδομένη η έξοδος
από το Μνημόνιο, όχι όμως
η τελευταία δόση
Πάντως, στο Eurogroup εκφράστηκε και ο προβληματισμός για την τελευταία δόση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, η οποία δεν θα παραχωρηθεί εάν τελικώς η Κύπρος δεν περάσει τον νόμο για τη Cyta πριν την εκπνοή του προγράμματος τον ερχόμενο Μάρτιο. Σημειώνεται πάντως, ότι η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο είναι δεδομένη ανεξαρτήτως της έκβασης που θα έχει το ζήτημα της Cyta, ενώ και οι δανειστές αξιολογούν ως θετικό το κυπριακό πρόγραμμα για όλα όσα έχουν επιτευχθεί.
Σημειώνεται ακόμη ότι ο Χάρης Γεωργιάδης εξήγησε πως οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι είναι περιορισμένοι για την Κύπρο, ανεξαρτήτως του εάν θα λάβει ή όχι την τελευταία δόση ενώ διεμήνυσε –και σε ευρωπαϊκό επίπεδο- ότι η χώρα θα πορευθεί εντός δημοσιονομικής αυστηρότητας, ασχέτως της εξόδου από το Μνημόνιο. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι εκφράστηκε αισιοδοξία ότι τελικώς θα περάσουν τα αναγκαία νομοθετήματα από τη Βουλή. Για την πλευρά της κυβέρνησης η έγκριση των εν λόγω νομοσχεδίων είναι απαραίτητη όχι μόνο για την εξασφάλιση της δόσης, αλλά και για ενίσχυση του ονόματος της Κύπρου ως αξιόπιστου εταίρου.
Κατ’ ιδίαν συνάντηση με Ντομπρόβσκις
Μετά το πέρας του Eurogroup ο Χάρης Γεωργιάδης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον έναν από τους αντιπροέδρους της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον οποίο ενημέρωσε για την πορεία του κυπριακού προγράμματος, όσα έγιναν, όσα εκκρεμούν αλλά και πως η χώρα θα πορευτεί άμα τη έξοδό της από το πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες του InBusinessNews αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών με τον Ευρωπαίο Επίτροπο συζήτησαν και τα βήματα που χρειάζονται ως κομμάτι της στρατηγικής εξόδου από το Μνημόνιο, τα οποία βεβαίως δεν περιορίζονται ως την ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης.
Με δικές της αποφάσεις πορεύεται πλέον η χώρα
Τρία, σχεδόν, χρόνια γεμάτα καταιγιστικές και δραματικές εξελίξεις, δραματικές κι επώδυνες αποφάσεις αλλά και πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της σταθερότητας και της ανάπτυξης υπό την καθοδήγηση της τρόικας, η Κύπρος εισέρχεται σε μια νέα φάση δικών της αποφάσεων.
Ο Χάρης Γεωργιάδης έχει πολλάκις τονίσει ότι έξοδος από το Μνημόνιο δεν συνεπάγεται επιστροφή στην περίοδο της ασυδοσίας, των αποφάσεων που μετέθεταν το βάρος στους επόμενους και της αναβλητικότητας. Είναι προφανές ότι ο υπουργός Οικονομικών πιστεύει τόσο στη δημοσιονομική πειθαρχία όσο και στη λήψη όλων των αναγκαίων αποφάσεων. Παρόλα αυτά, οι πιέσεις από διάφορες ομάδες, πολιτικές, συνδικαλιστικές και άλλες ήδη πιέζουν προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης, ενώ ως επισφαλής χαρακτηρίζεται ο δρόμος των ιδιωτικοποιήσεων.
Την ίδια ώρα η Κύπρος παραμένει σε μη αξιόχρεες κλίμακες αξιολόγησης από τους διεθνείς οίκους, παρά τις επιτυχημένες εξόδους της στις αγορές, ενώ ο κίνδυνος εκτροχιασμού από την πορεία ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας καθορίζονται τόσο από εσωτερικούς όσο και από εξωγενείς παράγοντες. Η ολοκλήρωση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων, αποξένωσης κρατικής γης, προσέλκυσης ξένων επενδυτών μέσω έργων όπως το καζίνο και το λιμάνι Λεμεσού, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική πειθαρχεία αποτελούν κλειδιά στη διαδρομή των επόμενων μηνών και ετών για την Κύπρο, χωρίς πλέον την τρόικα.