Powered by

Χ. Γεωργιάδης: Επανένωση με δημοσιονομική πειθαρχία

Η όποια συμφωνία επανένωσης της Κύπρου κινδυνεύει με αποτυχία αν το νέο ομοσπονδιακό κράτος δεν υιοθετήσει δεσμευτικούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι η επανωμένη Κύπρος πρέπει να έχει μία ρήτρα ισοσκελισμένου προϋπολογισμού στο σύνταγμά της. Η ρήτρα αυτή θα επέβαλλε δημοσιονομική υπευθυνότητα όχι μόνο στην κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και στις συνιστώσες πολιτείες.
 
Κατά τον απεσταλμένο της βρετανικής εφημερίδας στη Λευκωσία Τόνι Μπάρμπερ συνιστά «μέτρο της αισιοδοξίας που περιβάλλει τις νεότερες συνομιλίες ειρήνης το ότι οι Κύπριοι πολιτικοί δίνουν σοβαρή προσοχή σε τέτοιες τεχνικές λεπτομέρειες». Προσθέτει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχουν ήδη συμβουλές επί των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών λεπτομερειών της επανένωσης, καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
 
«Είναι επιτακτικής σημασίας η νέα ένωση να μην επιτρέψει στον εαυτό της να έρθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικά ζητήματα, ούτε μία από τις δύο συνιστώσες πολιτείες να παρεκκλίνει της πορείας διότι τότε η ομοσπονδιακή ένωση θα αντιμετώπιζε προβλήματα», σημειώνει ο Χάρης Γεωργιάδης.
 
Προσθέτει ότι ο τουρκοκυπριακός τραπεζικός τομέας θα απαιτούσε μεγάλη προσοχή. Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί με τις τράπεζες στο ψευδοκράτος ως «κάπως σαν κατάσταση άγριας Δύσης». Όπως εξηγεί, «κανένας δε γνωρίζει αρκετά για την ιδιοκτησία, την κεφαλαιοποίηση και την εποπτεία του τουρκοκυπριακού τραπεζικού συστήματος».
 
Ο κ. Γεωργιάδης λέει επίσης ότι κατ’ αρχήν θεωρεί την επανένωση αμοιβαία επωφελή κατάσταση για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους (“win-win situation”). Οι μεν θα ωφελούνταν όχι μόνο από τη δυνατότητα να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε ολόκληρο το νησί, αλλά και από την απόκτηση πρόσβασης στην τεράστια αγορά της Τουρκίας, ενώ οι δε θα ωφελούνταν από την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ και τα κονδύλια περιφερειακής βοήθειας από τις Βρυξέλλες. Ο Υπουργός εκτιμά ότι η κυπριακή ναυτιλία θα διπλασίαζε εν μία νυκτί την επιχειρηματική της δραστηριότητα σε περίπτωση λύσης, ενώ οι Τουρκοκύπριοι θα απολάμβαναν «την ελεύθερη και ανεμπόδιστη ικανότητα να συμμετέχουν σε εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες με τρόπο νόμιμο και ανοιχτό με τον έξω κόσμο».
 
Επικαλούμενος έκθεση του 2014 ο συντάκτης αναφέρει ότι η συμφωνία θα αύξανε το συνολικό ΑΕΠ του νησιού από περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012 σε 45 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2035, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να ανεβαίνει από τις 17.000 στις 28.000 ευρώ.
 
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα πιθανά κέρδη από το φυσικό αέριο, αν και ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι είναι νωρίς να μιλάμε για εξαγωγή αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας: «Κάθε πράγμα στη σειρά του. Για την ώρα δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε εξαγωγή ελαιόλαδου στην Τουρκία πόσο μάλλον πετρελαίου ή φυσικού αερίου».
 
Αναφέρεται, τέλος, ότι οι Ελληνοκύπριοι ελκύονται από τα δυνητικά οικονομικά οφέλη της επανένωσης μετά την ανάγκη διάσωσης της οικονομίας το 2013 από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αν και τονίζεται πως η Κύπρος θα βγει από το τριετές πρόγραμμα διάσωσης στα τέλη Μαρτίου με την οικονομία να επιστρέφει στην ανάπτυξη και τον προϋπολογισμό σχεδόν ισοσκελισμένο. Παρόλα αυτά, συμπληρώνει η εφημερίδα, οι τράπεζες επιβαρύνονται ακόμα από τα πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
 
«Δε θα ήταν δυνατό να δώσουμε μία τελευταία ώθηση για την επανένωση αν ήμασταν βυθισμένοι στη χειρότερη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ» καταλήγει ο Χάρης Γεωργιάδης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Αναστέλλουν τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει για την Τρίτη στον Δήμο Λάρνακας οι συντεχνίες
ΥΠΕΣ για δήμους: «Οτιδήποτε θα αποφασιστεί θα ισχύει από την επόμενη πενταετία»
Κ. Ιωάννου: Αυξημένη χορηγία προς τους δήμους στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ για το 2025 και την περίοδο 2025 - 2027
ΚΕΒΕ: Πέραν των 60 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Αυστρίας
Αναβάθμιση με ώθηση από ΑΞΕ και headquartering-Η συμβολή του Invest Cyprus και τι δηλώνει ο Ευγένιος Ευγενίου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η δημοσιονομική υπευθυνότητα από πλευράς της Κυβέρνησης φέρνει αποτελέσματα
Θετική και διευρυνόμενη η άνοδος του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο-Ετήσια αύξηση 1,8%
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Επί τάπητος οι προϋπολογισμοί Υπουργείου Εσωτερικών, Υφυπουργείου Ναυτιλίας και Υφυπουργείου Μετανάστευσης