Powered by

Χ. Γεωργιάδης: Καταβάλλονται προσπάθειες για μία εκταμίευση από ΔΝT

Προσπάθειες όπως τεθεί στην ατζέντα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θέμα ολοκλήρωσης της όγδοης αξιολόγησης και εκταμίευσης €125 εκατομμυρίων ευρώ, παρά την καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων του προγράμματος, καταβάλλει η Κυβέρνηση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε εκ νέου πως στόχος είναι μεν να κλείσει το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης στον ερχόμενο Μάρτιο με μια τελευταία θετική αξιολόγηση, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες όπως προηγηθεί μια θετική αξιολόγηση από το ΔΝΤ, λόγω της διαφορετικής και πιο γρήγορης διαδικασίας από την αντίστοιχη της ευρωζώνης, αφού η τελευταία πέραν από τη διαδικασία του Euro Working Group, προϋποθέτει και τη διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια ορισμένων κρατών – μελών της ευρωζώνης, και στη συνέχεια την εντολή εκταμίευσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ).

«Μάλιστα μπορώ να σας πω πως καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, τουλάχιστον η δόση από το ΔΝΤ, αυτή τουλάχιστον και σε κάθε περίπτωση να προχωρήσει», είπε.

Εξήγησε ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής είναι κατά κανόνα κοινό μεταξύ ΔΝΤ, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΕΚΤ, αλλά η διαδικασία λήψης απόφασης είναι αυτή που διαφέρει.

«Συνεπώς καταβάλλουμε προσπάθεια και αν θέλετε, βάζουμε στο τραπέζι την αξιοπιστία μας και την καλή επίδοση που είχαμε τα τελευταία τρία χρόνια, για να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον την ολοκλήρωση με θετικό τρόπο της αξιολόγησης από το ΔΝΤ», είπε, προσθέτοντας όμως ότι χωρίς την τελευταία θετική αξιολόγηση από το Eurogroup η αξιολόγηση θα ήταν ημιτελής.

Αφού ανέφερε πως η ανάγκη για μια τελευταία θετική αξιολόγηση δεν είναι θέμα εισπρακτικό και ταμειακό, ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως «αν και δεν θεωρώ πως έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε στο τραπέζι τόσο προνομιακό δανεισμό, χαμηλότοκο και μακροχρόνιο όπως είναι αυτός που προσφέρει ο ΕΜΣ, είναι περισσότερο ζήτημα αξιοπιστίας, θετικού μηνύματος για την ολοκλήρωση της προσπάθειας, αλλά και ένδειξης για τη διάθεσή μας να συνεχίσουμε με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση της οικονομίας».

Καθώς το μνημόνιο ολοκληρώνεται και επισήμως την 31η Μαρτίου, η Κυβέρνηση έχει ήδη διακηρύξει πως θα ακολουθήσει την «καθαρή έξοδο», χωρίς δηλαδή να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, κάτι που, όπως τόνισε ο Υπουργός, επιβάλλει τη συνέχιση της συνετής διαχείρισης χωρίς «εκείνες τις πρακτικές διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, που συνέβαλαν στον εκτροχιασμό της οικονομίας και κυρίως των δημοσίων οικονομικών».

«Αυτό είναι που χρειάζεται και αν αυτό πράξουμε, κι` αυτή είναι η ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την μετά μνημονίου περίοδο σε σχέση με τα οικονομικά του κράτους, με τη διαχείριση του δημοσίου χρέους ή με την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές ή γενικότερα με την επάρκεια των εργαλείων χρηματοδότησης του κράτους», είπε και συνέχισε: «Πρέπει αυτή η προσπάθεια να έχει και συνέχεια».

Θα κριθούμε από την προώθηση των μεταρρυθμίσεων
Σε ερώτηση ποιο είναι το διακύβευμα για το 2016, που είναι μια χρονιά εκλογών, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως ο ίδιος δεν θεωρεί πως οι εκλογές πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων ή να οδηγήσουν σε αναβολή της προώθησης των μεταρρυθμίσεων.

«Θεωρώ», είπε, «πως οι συμπολίτες μας είναι πολύ πιο μπροστά, πως επιζητούν την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό και κατ` ακρίβεια εκτιμώ πως θα επιβραβεύσουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που θα αναλάβουν το βάρος της ευθύνης και να συναινέσουν και να προωθήσουν αυτές τις αλλαγές που ο τόπος μας και η οικονομία μας έχει ανάγκη».

«Και εδώ είναι που θα κριθούμε το 2016», είπε και συνέχισε:«Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Τις πιο ακραίες πτυχές και εκφάνσεις της οικονομικής κρίσης τις έχουμε ξεπεράσει. Στο σημείο που θα κριθούμε όλοι μας τώρα είναι σε σχέση με τη προσήλωσή μας ακριβώς στην παραπέρα προώθηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας».

Να προωθηθούν τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια πριν τις βουλευτικές
Ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε επικρίσεις ότι η Κυβέρνηση εφάρμοσε τα εύκολα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και άφησε πίσω τις «πολιτικά δύσκολες» μεταρρυθμιστικές δράσεις.

Λέγοντας πως η καθυστέρηση δεν οφείλεται στην εκτελεστική εξουσία, η οποία απέστειλε από τον περασμένο Σεπτέμβριο εφτά νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, ενώ ήδη εκκρεμούν τα νομοσχέδια για την ίδρυση της νέας Cyta, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «έχω γράψει στον Πρόεδρο της Βουλής πρόσφατα πως αυτά τα πάρα πολύ σημαντικά νομοσχέδια θα πρέπει να εξεταστούν και θα εγκριθούν από τη Βουλή πριν το νομοθετικό σώμα ολοκληρώσει τις εργασίες του ενόψει βουλευτικών εκλογών».

«Συνεπώς, αυτό είναι πολύ συγκεκριμένο δείγμα γραφής εκ μέρους της Κυβέρνησης. Και για τη Cyta τα νομοσχέδια είναι ενώπιον της Βουλής εδώ και μήνες και το παράδειγμα της νομοθεσίας για τους Δημόσιους Οργανισμούς και τις Κρατικές Επιχειρήσεις είναι ενώπιον της Βουλής. Και τα νομοσχέδια της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και είναι ενώπιον της Βουλής», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Διερωτήθηκε εξάλλου, αφού η δημοσιονομική εξυγίανση ήταν εύκολη «γιατί δεν επιχειρήσαμε την εξυγίανση, το συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών τους καλούς καιρούς, για να μην βρεθούμε εκεί που είχαμε βρεθεί στις αρχές του 2013 με πλήρως εξαντλημένα τα δημόσια οικονομικά, με αποθέματα ενός μηνός, με μια δραματικά δύσκολη κατάσταση όχι μόνο στο τραπεζικό μέτωπο, αλλά και στα δημόσια οικονομικά».

Μία έξοδος στις αγορές το 2016
Ερωτηθείς αν θα επιχειρηθούν δύο έξοδοι στις αγορές το 2016, όπως έγινε και το 2015 ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο προγραμματισμός αφορά σε μία έξοδο, καθώς δεν υπάρχουν άμεσες και μεγάλες ανάγκες, ούτε για τη φετινή ούτε για την επόμενη χρονιά. Έδωσε δε εύσημα για τη υπεύθυνη και σωστή διαχείριση από το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

«Συνεπώς δεν θα χρειαστούν δύο εκδόσεις, μία είναι στον προγραμματισμό για το τέλος ίσως του 2016 με προοπτική, μάλιστα όπως πράξαμε το περασμένο Φθινόπωρο, να διαχειριστούμε λήξεις χρέους περί το 2020», είπε.

Δεν θα μείνουμε στο πρόγραμμα για χάρη του QE
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε πως πως δεν θα υπάρξει μεγάλος αντίκτυπος από την εξαίρεση της Κύπρου από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, καθώς ολοκληρώνεται το μνημόνιο και με τα κυπριακά ομόλογα να βρίσκονται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

«Δεν θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος για την Κύπρο και το όφελος εξάλλου για την Κύπρο είναι κυρίως το όφελος το έμμεσο γενικότερο όφελος από την ποσοτική χαλάρωσης σε επίπεδο ευρωζώνης, αναθερμαίνοντας τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες που αποτελούν και τις δικές μας αγορές.

Λέγοντας ότι εξασφαλίστηκε το πραγματικό όφελος για την Κύπρο, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «συνεπώς το ζητούμενο δεν είναι η παράταση της υπαγωγής μας σε πρόγραμμα για να υπάρξουν ακόμη μία ή δυο αγορές από την ΕΚΤ».

Υπογράμμισε όμως ότι «μέσα από την προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, αλλά και της συνετής διαχείρισης της οικονομίας μας να εξασφαλίσουμε περαιτέρω αναβαθμίσεις».

«Και αυτό είναι ένα περαιτέρω σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να έχουμε υπόψη, ότι εξακολουθούμε να είμαστε κάτω από την κρίση και την αξιολόγηση των οίκων αξιολόγησης και θα είναι σημαντικότερο το όφελος αν συνεχίζοντας αυτή την καλή πορεία, πετύχουμε και επίσημα την επενδυτική βαθμίδα, όχι για να έχουμε πρόσβαση στις αγορές, που την έχουμε ήδη, αλλά θα έχουμε πρόσβαση με ακόμη πιο χαμηλά επιτόκια, με τα οποία η υπόλοιπη ευρωζώνη μπορεί να δανείζεται και το όφελος τότε και για τα δημόσια οικονομικά και για τον προϋπολογισμό θα είναι ακόμη μεγαλύτερο».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις και εντός 2016, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αυτός είναι ο προσανατολισμός, για να προσθέσει ωστόσο ότι τέτοιες κινήσεις δεν ανακοινώνονται χωρίς να μελετηθούν, να αξιολογηθούν και χωρίς να το επιτρέπουν τα οικονομικά δεδομένα.

«Δεν είναι με ευχολόγια και υποσχέσεις που θα μειωθούν οι φόροι, είναι μέσα από αυτή τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, την αποφυγή της δημιουργίας ελλειμμάτων, επειδή αυτά τα χρέη κάποιος τελικά θα καλείτο να τα πληρώσει είτε με την μορφή φορολογικών επιβαρύνσεων είτε της διατήρησης των υφιστάμενων φόρων στα σημερινά τους επίπεδα», συμπλήρωσε.

Κορυφαίας προτεραιότητας οι οικονομικές παράμετροι της λύσης
Σε ερώτηση αν ενόψει ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού το 2016 υπήρξαν μελέτες για τη μετάβαση της οικονομίας σε μια ομόσπονδη Κύπρο και υπό το φως ότι η οικονομία των κατεχομένων αποτελεί τον «άγνωστο Χ», ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση θα κάνουν το παν για να εξασφαλίσουμε μια σωστή λύση στο κυπριακό πρόβλημα εντός του 2016 ή το συντομότερο δυνατόν.

«Παρ` όλα αυτά», τόνισε, «οι οικονομικές παράμετροι της επανένωσης είναι κορυφαίας προτεραιότητας».

Λέγοντας πως θα υπάρξει μια τεράστια θετικότατη προοπτική στο πεδίο της οικονομίας μέσα από τη επανένωση, μέσα από την απαλλαγή μας από την κατοχή, μέσα από το άνοιγμα, κυρίως των οικονομικών σχέσεων, του εμπορίου και των συναλλαγών, με την τεράστια τουρκική αγορά, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως «για να επιβεβαιωθεί και να μην διακυβευτεί αυτή η θετικότατη προοπτική πρέπει να ισχύσουν κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις και οι προϋποθέσεις ουσιαστικά αφορούν τίποτα περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο απ` αυτά που προβλέπει η συμμετοχή ενός κράτους και η λειτουργία μιας οικονομίας εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης».

«Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτή είναι η κατεύθυνση και η απαίτηση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης. Τίποτα περισσότερο, αλλά και τίποτα λιγότερο απ` όσα ισχύουν όσα προβλέπει και όσα απαιτεί η συμμετοχή στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη», είπε, εξηγώντας πως αυτό εξυπακούει κανόνες όπως την απαγόρευση ελλειμματικών προϋπολογισμών όχι μόνο για την ομοσπονδία αλλά και για τα δύο συνιστώντα κρατίδια.

Αναγνώρισε δε πως «σήμερα, οι τράπεζες που λειτουργούν στην κατεχόμενη περιοχή λειτουργούν σε ένα άγνωστο και όχι επαρκώς εποπτευόμενο περιβάλλον».

«Άρα», σημείωσε, «προϋπόθεση είναι το τραπεζικό σύστημα σε ολόκληρη την Κύπρο να λειτουργεί κάτω από τους κανόνες και την εποπτεία του ευρωσυστήματος και να ενταχθούν στους πυλώνες αλλά και στους κανόνες της πανευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης».

Κλειστό το θέμα των βουλευτικών εκλογών
Σε ερώτηση αν υπό το φως δημοσιευμάτων που φέρουν τον ΔΗΣΥ να επιδιώκει στην κάθοδό του στις βουλευτικές εκλογές, αν σκέφτεται την επιστροφή στα βουλευτικά έδρανα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ανέκαθεν έδινε μια καθαρή απάντηση ότι «δεν κάνω σκέψεις και είμαι στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενόσω ο Πρόεδρος χρειάζεται τις υπηρεσίες μου».

«Συζήτησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του επανέλαβα αυτή τη θέση αρχής εκ μέρους μου, πως είμαι στη διάθεσή του και πως απ` την στιγμή που με χρειάζεται δεν έχουν θέση στις σκέψεις ή στις επιλογές μου προσωπικοί πολιτικοί σχεδιασμοί, προεκλογικοί αγώνες και οτιδήποτε άλλο σχετικό», είπε, για να προσθέσει πως «και απ` τη στιγμή που ο Πρόεδρος μου επιβεβαίωσε πως εξακολουθεί να χρειάζεται τις υπηρεσίες μου οποιοδήποτε άλλο ζήτημα είναι κλειστό και εκτός συζήτησης».

Δειτε Επισης

Άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Αναστέλλουν τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει για την Τρίτη στον Δήμο Λάρνακας οι συντεχνίες
ΥΠΕΣ για δήμους: «Οτιδήποτε θα αποφασιστεί θα ισχύει από την επόμενη πενταετία»
Κ. Ιωάννου: Αυξημένη χορηγία προς τους δήμους στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ για το 2025 και την περίοδο 2025 - 2027
ΚΕΒΕ: Πέραν των 60 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Αυστρίας
Αναβάθμιση με ώθηση από ΑΞΕ και headquartering-Η συμβολή του Invest Cyprus και τι δηλώνει ο Ευγένιος Ευγενίου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η δημοσιονομική υπευθυνότητα από πλευράς της Κυβέρνησης φέρνει αποτελέσματα
Θετική και διευρυνόμενη η άνοδος του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο-Ετήσια αύξηση 1,8%
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Επί τάπητος οι προϋπολογισμοί Υπουργείου Εσωτερικών, Υφυπουργείου Ναυτιλίας και Υφυπουργείου Μετανάστευσης