Powered by

Χάνονται πολύ περισσότερα από τα €400 εκατ. της δόσης

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να τιναχθούν στον αέρα, όσα έκτισε την τελευταία τριετία, βρίσκεται η Κύπρος, σε σχέση με την ανάκτηση της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας. Και αυτό, εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης των υποχρεώσεών της, που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας στο Μνημόνιο. Ειδικότερα, προκειμένου να εισρεύσει η τελευταία χρηματοδοτική βοήθεια για την Κύπρο, που υπολογίζεται στα περίπου 400 εκατ. ευρώ, η χώρα οφείλει να προχωρήσει στην έγκριση τεσσάρων προαπαιτούμενων νομοσχεδίων πριν από την κρίσιμη για την Κύπρο συνεδρία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που είναι προγραμματισμένη για τις 14 Ιανουαρίου.
 

Οι κίνδυνοι για την Κύπρο
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να δήλωσε ότι δεν θα καταστραφεί η χώρα εάν δεν λάβει την τελευταία δόση των 400 εκατ. ευρώ από τους διεθνείς δανειστές της, ωστόσο οι κίνδυνοι που προκύπτουν για την κυπριακή οικονομία, εστιάζονται στην πορεία της στις διεθνείς αγορές και τον μελλοντικό δανεισμό, στον οποίο θα χρειαστεί να προβεί.
Εκτιμάται ότι ο μέχρι σήμερα δανεισμός με επιτόκιο γύρω στο 4%, τον οποίο πέτυχε η Κύπρος εν μέσω Μνημονίου, αποτελούσε επιτυχία και ήταν το αποτέλεσμα της πιστής τήρησης των δεσμεύσεών της, ενώ μια λοξοδρόμηση στο τέλος μάλιστα της μνημονιακής πορείας της, δύναται να επαναφέρει την Κύπρο στη μαύρη λίστα των διεθνών αγορών.

Σε μια περίοδο, κατά την οποία η χώρα θα μπορούσε να «απολαύσει τους καρπούς» της πειθαρχημένης δημοσιονομικής πολιτικής της, το μήνυμα που στέλνεται, με την μη έγκριση νομοσχεδίων που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών, είναι πως δεν μάθαμε από το πάθημά μας.

Δεν θα χαθεί ο κόσμος, αλλά…
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, έστω και εάν η Κύπρος απολέσει την τελευταία δόση από την Τρόικα, «δεν συνεπάγεται δημοσιονομικό χάος, ωστόσο, θα είναι κρίμα για τη χώρα να χαθεί μια σημαντική δόση χαμηλότοκου δανεισμού», τόνισε.

Μάλιστα, ο Χάρης Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι με αυτά τα δεδομένα, η Κύπρος δεν θα ανέλθει ψηλότερα στις αξιολογήσεις, ενώ σημείωσε ότι επιβάλλεται να συνεχιστεί μια πορεία με θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά. «Δεν είναι απλώς θέμα εικόνας που θα πληγεί, αλλά ουσιαστικών δεδομένων που θα έχουμε ενώπιόν μας», εξήγησε ο Υπουργός.

Τι αναμένουν οι τροϊκανοί
Η τελευταία αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015 και οι εκπρόσωποι της Τρόικας έθεσαν τέσσερα προαπαιτούμενα στην κυπριακή κυβέρνηση, από την έγκριση των οποίων εξαρτάται η παραχώρηση ή όχι της τελευταίας χρηματοδοτικής δόσης για την κυπριακή οικονομία.

Αναλυτικότερα, τα προαπαιτούμενα αφορούν:
- Tην ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου που εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής, το οποίο διέπει την ίδρυση κρατικής εταιρείας Cyta.
- Έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου που θα διέπει τα εργασιακά θέματα των εργαζομένων της Cyta.
-Λήψη απόφασης επί της αρχής από το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τον τρόπο και τη μορφή του διαχωρισμού της ΑΗΚ, με βάση τις αρχές του τρίτου ενεργειακού πακέτου.
-Οριστική επιβεβαίωση από την Τρόικα του περιεχομένου της νομοθεσίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 12 Νοεμβρίου σχετικά με το εποπτικό πλαίσιο για την πώληση των δανείων.

Το αγκάθι της Cyta
Στο παρά πέντε της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο και την επιτήρηση της Τρόικας, το θέμα της αποκρατικοποίησης της Cyta αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, αλλά και γενικότερα της κυπριακής οικονομίας. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα σοβαρότατο τεστ αξιοπιστίας, το οποίο, τουλάχιστον επί του παρόντος, φαίνεται να χάνει η Κύπρος. Συσκέψεις επί συσκέψεων,  διαφωνίες και αντιδράσεις, εμμονές σε νοοτροπίες του παρελθόντος φαίνεται να κρίνουν την τύχη και το μέλλον του οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρεπόρτερ», η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταθέσει τα όπλα και έως και τις τελευταίες μέρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού της κυπριακής οικονομίας με το Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου, θα βρίσκεται σε επαφή μαζί με συντεχνίες και στελέχη της Cyta, προκειμένου να συζητηθεί το κυβερνητικό πλάνο αποκρατικοποίησης του οργανισμού.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση αναμένεται να επιδιώξει την ανατροπή της αρνητικής στάσης των συντεχνιών, εξηγώντας τα βήματα που θα γίνουν σε μεταγενέστερο στάδιο, αλλά και για να αποσπάσει πληροφορίες αναφορικά με τις προθέσεις των συντεχνιών σε σχέση με το πλάνο που έχουν για εκσυγχρονισμό του οργανισμού. Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να επιδιώξει να ανοίξει παράθυρο συγκατάνευσης μέσω πρότασης για μερική αποκρατικοποίηση, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο. Οι τελικές θέσεις και των δύο πλευρών θα ξεκαθαρίσουν σε συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό.

Να αναφερθεί ότι σε σχέση με τον διαχωρισμό και την καταρχήν απόφαση της κυβέρνησης για μη αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ, οι δανειστές απάντησαν αρνητικά και πλέον αναμένεται η απάντηση της Τρόικας για τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης.

Δειτε Επισης

Άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Αναστέλλουν τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει για την Τρίτη στον Δήμο Λάρνακας οι συντεχνίες
ΥΠΕΣ για δήμους: «Οτιδήποτε θα αποφασιστεί θα ισχύει από την επόμενη πενταετία»
Κ. Ιωάννου: Αυξημένη χορηγία προς τους δήμους στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ για το 2025 και την περίοδο 2025 - 2027
ΚΕΒΕ: Πέραν των 60 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Αυστρίας
Αναβάθμιση με ώθηση από ΑΞΕ και headquartering-Η συμβολή του Invest Cyprus και τι δηλώνει ο Ευγένιος Ευγενίου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η δημοσιονομική υπευθυνότητα από πλευράς της Κυβέρνησης φέρνει αποτελέσματα
Θετική και διευρυνόμενη η άνοδος του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο-Ετήσια αύξηση 1,8%
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Επί τάπητος οι προϋπολογισμοί Υπουργείου Εσωτερικών, Υφυπουργείου Ναυτιλίας και Υφυπουργείου Μετανάστευσης