Κι όμως το Μνημόνιο τώρα αρχίζει

Με πολλά και σημαντικά ζητήματα ανοικτά, με ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με ένα βουνό οικονομικών απαιτήσεων να πιέζουν τα επόμενα χρόνια, αλλά και με τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων να διατηρούν την Κύπρο εντός «σκουπιδιών», μόνο κοντά δεν είναι η Κύπρος στην έξοδο από το Μνημόνιο. Και βεβαίως δεν εννοώ την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης από την Τρόικα, αλλά την ευρύτερη οικονομική διαχείριση που η χώρα απαιτείται να εφαρμόσει τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, τα πρώτα βήματα γίνονται, προκειμένου η χώρα να καταστεί βιώσιμη και τα επόμενα χρόνια να είναι σε θέση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, προς αυτούς που τη δάνεισαν όταν κανένας επενδυτής δεν εμπιστευόταν την Κύπρο.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη καλείται πλέον, έστω και ετεροχρονισμένα, να θέσει υψηλούς στόχους και μέσω φιλόδοξων στόχων να κερδίσει καλές αξιολογήσεις, φθηνό χρήμα για ανάπτυξη, ευελιξία, παραγωγικότητα, εκσυγχρονισμό. Τα δημοσιονομικά δεδομένα που άφησαν στην άκρη σοβαρές κινήσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η αποξένωση κρατικής γης και η προώθηση μεγάλων έργων ανάπτυξης όπως το καζίνο, η νέα διαδικασία για τη μαρίνα Λάρνακας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι δύο χρόνια απομένουν στη σημερινή κυβέρνηση κάτι που συνεπάγεται ότι μετά τα πρώτα, επώδυνα βήματα του Μνημονίου απομένει να γίνουν τα πιο ευφάνταστα, τα διαρθρωτικού χαρακτήρα, τα πιο σημαντικά για τον τόπο.

Παράλληλα, η Κύπρος δεν έχει απεριόριστο χρόνο έως την έναρξη καταβολής δόσεων προς τους δανειστές, αφού όλως τυχαίως οι μεγάλες δόσεις προς την Τρόικα αλλά και τη Ρωσία αρχίζουν την ίδια χρονιά με τις επόμενες Προεδρικές Εκλογές.

Είναι καιρός η κυβέρνηση να ανασκουμπωθεί, να επανασχεδιάσει το πλάνο δράσης της σε επίπεδο οικονομίας και αφού ξεμπερδέψει με τον άμεσο πονοκέφαλο των ιδιωτικοποιήσεων και των αναγκαίων νομοθετημάτων από τη Βουλή, να βαδίσει προς τον πραγματικό δρόμο της πολλάκις εξαγγελθείσας και διαφημισθείσας επανεκκίνησης της οικονομίας.

 

Δειτε Επισης

Η απόφαση της ΕΚΤ να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη δεν προκαλεί έκπληξη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάτησε «στοπ» στις αναφορές βιωσιμότητας: Πώς πρέπει να το εκλάβουν οι επιχειρήσεις;
Οι δασμοί Τραμπ και η ανάγκη διαφύλαξης των εξαγωγών του χαλλουμιού ΠΟΠ
Η εναλλακτική των ακινήτων στους κλυδωνισμούς των χρηματαγορών λόγω δασμών
Ρυθμισμένο lobbying στην Κύπρο: Μια νέα θεσμική πραγματικότητα
Δασμοί και ανταγωνιστικότητα: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;
Startups & ΜμΕ στην Κύπρο: Προκλήσεις, ευκαιρίες και ο ρόλος του κατάλληλου συμβούλου
Μπορούν οι δασμοί του Τραμπ να διασώσουν την αμερικανική οικονομία από το δυσβάσταχτο χρέος;
Ευκαιρίες και προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης
Μειώνει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης τη σημασία των soft skills;