Powered by

Η μεγάλη αγορά του Ιράν στόχος ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών

Θέσεις μάχης για να «εισβάλλουν» στην «παρθένα» αγορά του Ιράν λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες.

Επιχειρηματικές αποστολές από Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία έχουν, ήδη, επισκεφτεί τη χώρα, αναζητώντας συμμαχίες. Από τους πολλά υποσχόμενους κλάδους, η αγορά αυτοκινήτου έχει προκαλέσει ακόμα και «εμφύλια διαμάχη» στη Γαλλία, μεταξύ Peugeot και Renault.

Οι δύο γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες διεκδικούν μερίδιο στην κρατική Khodro, καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων αναμένεται να εκτοξευτούν, στο Ιράν, μετά την άρση των κυρώσεων.

«Γνωρίζουμε ότι Khodro και Peugeot βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, όπως άλλα εργοστάσια του Ιράν μιλούν με τη Renault. Όμως, μπορούμε να εισάγουμε μόνο νέα προϊόντα αυτών των εταιρειών. Καμία δε θα κάνει νέες επενδύσεις στο Ιράν.» σημειώνει ο οικονομολόγος Σαϊντ Λεϊλάζ.

Η συμφωνία Ιράν- Έξι για το πυρηνικό του πρόγραμμα επετεύχθη τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, η άρση των κυρώσεων μπορεί να ξεκινήσει από την άνοιξη του 2016. Όμως η στάση της Γαλλίας στις διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι πλήττει τα γαλλικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ιρανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Khodro, Χασίμ Γιέκι Ζαρε, δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε, όπως γνωρίζετε, με Renault, Peugeot, και Suzuki και ταυτόχρονα αναζητούμε ως τέταρτο εταίρο μία ισχυρή Ευρωπαϊκή χώρα, εκτός από τη Γαλλία.»

Παρά το καθεστώς των κυρώσεων, ήδη, στους δρόμους της Τεχεράνης αφθονούν τα πολυτελή οχήματα.

Ανήκουν, όμως, σε μία προνομιακή κάστα.Η συμφωνία της Βιέννης «πάγωσε» τις πωλήσεις εν αναμονή της άρσης των κυρώσεων.

Οι απλοί πολίτες περιμένουν την άρση των κυρώσεων για να πέσουν οι τιμές και να βελτιωθεί η ποιότητα των διαθέσιμων οχημάτων.

Ο δημοσιογράφος Αράς Ραχμπάρ, σημειώνει: «Το πιο σημαντικό είναι ότι οι περισσότεροι εν δυνάμει αγοραστές δεν είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν αυτή την περίοδο».

Η αυτοκινητοβιομηχανία του Ιράν είναι η μεγαλύτερη της Μέσης Ανατολής. Στόχος της κυβέρνησης είναι να την καταστήσει σε μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου, με ετήσια παραγωγή τριών εκατομμυρίων οχημάτων, από το 2021.

Από την Τεχεράνη ο ανταποκριτής του euronews Τζαβάντ Μοντατζέρι μεταδίδει: «Παρά τις προκλήσεις, η αυτοκινητοβιομηχανία του Ιράν επανέρχεται στο δρόμο της ανάπτυξης, με την άρση των κυρώσεων, τη στήριξη του Ροχανί και τη συνεργασία με παγκόσμιας κλάσης εταιρείες».

ΠΗΓΗ: euronews.com

 

Δειτε Επισης

Έκατσε στην εξαίρεση η μπίλια για το καζίνο…Αίρεται ο περιορισμός στις συναλλαγές με μετρητά για άνω των 10.000
Ιωάννης Γεωργούλας: Ευκαιρίες από τις ψηφιακές πληρωμές- Ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή
Γιώργος Καρατζιάς: Ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για EMI's και PI's η Κύπρος-Η ρυθμιστική στρατηγική της ΚΤΚ
Σχέδιο στήριξης €14,1 δισ. για αντιμετώπιση των δασμών Τραμπ παρουσίασε ο Ισπανός πρωθυπουργός
Μ. Κωνσταντίνου: Χειρότεροι απ’ ό,τι ανέμενε η αγορά οι δασμοί Τραμπ-Το κρίσιμο ερώτημα της επόμενης μέρας
Στο στόχαστρο της Ε.Ε. οι αμερικανικές big tech μετά τους δασμούς Τραμπ
Παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με τους υψηλότερους δασμούς των τελευταίων 100 ετών-Τι λένε οι αναλυτές(γράφημα)
Τι σημαίνει η επίθεση Τραμπ στο παγκόσμιο εμπόριο-Οι εκτιμήσεις UBS, Citi, Deutsche Bank, Commerzbank και Capital Economics
Πειστικές απαντήσεις από τους εισαγωγείς για τους takata-Tι είπαν ενώπιον της ερευνητικής Τρικωμίτης και εταιρείες
Τ. Γιασεμίδης: Περιορισμένες οι εξαγωγές της Κύπρου στις ΗΠΑ, αλλά απαιτείται εγρήγορση-Ο κίνδυνος για τις επενδύσεις