powered by

Ξανά στο προσκήνιο το σενάριο bad bank

Την ώρα που οι προσπάθειες για αναδιαρθρώσεις δανείων εντείνονται, με σκοπό οι τράπεζες να δώσουν απάντηση στον γρίφο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το «θηρίο» των κακών χορηγήσεων φαίνεται ότι πολύ δύσκολα μπορεί να χαλιναγωγηθεί. Τόσο στις μεγάλες κυπριακές τράπεζες όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών γίνονται πλέον σκέψεις για πιο δραστικές λύσεις.

Παράλληλα, η πακετοποίηση δανείων παρουσιάζεται ως ένα εργαλείο που μπορεί να δώσει λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν πρόθεση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, ή δεν θα εξυπηρετήσουν ποτέ τις υποχρεώσεις τους με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και τις πιέσεις που ασκούνται από πολλές πλευρές στην κυπριακή οικονομία.

Ήδη οι τράπεζες επεξεργάζονται τις εναλλακτικές που έχουν, προκειμένου να «ξεφορτώσουν» από τους λογαριασμούς τα κόκκινα δάνεια, ώστε να μπορέσουν να δώσουν νέα δάνεια στην αγορά. Σημειώνεται παράλληλα, ότι οι τράπεζες του τόπου έχουν διαπιστώσει –σε μεγάλο βαθμό- την ποιότητα των αναδιαρθρώσεων, αφού έχουν ήδη κάνει πολλές ενέργειες για διευθέτηση δανείων. Την ίδια στιγμή έχουν διαπιστώσει ότι ποσοστό δανείων, τόσο επιχειρηματικών όσο και δανείων προς νοικοκυριά, αξιολογούνται ως μη ανακτήσιμα την ώρα που οι απαιτήσεις για τους λογαριασμούς και η εποπτεία πιέζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η σημερινή εικόνα
Με τα σημερινά δεδομένα δημιουργία μίας bad bank ή ενός asset management company (οργανισμός διαχείρισης κεφαλαίων) καθίσταται επιτακτική, σύμφωνα με όσα στελέχη τραπεζών αλλά και οικονομολόγοι αναφέρουν, την ώρα που η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική επί του εν λόγω σεναρίου. Παρόλα αυτά, το εγχείρημα είναι σύνθετο, απαιτεί μεγάλο κόστος και βεβαίως σοβαρή εποπτεία καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του.

Κρατικός φορέας
Μία επιλογή θα ήταν η δημιουργία ενός κρατικού φορέα διαχείρισης κακών δανείων, ο οποίος με ένα κεφάλαιο ορισμένων δισεκατομμυρίων, θα αγόραζε –με έκπτωση- από τις τράπεζες κόκκινα δάνεια έχοντας πλέον και τη δυνατότητα για πακετοποίηση. Ο κρατικός φορέας θα διαχειριζόταν τα δάνεια που θα αποκτούσε και θα οδηγούσε προς εκποίηση τα ακίνητα όσων δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, αρμόδιες πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι μια τέτοια λύση θα ήταν ιδανική, αφού ο εν λόγω φορέας δεν θα είχε την πίεση χρόνου και οικονομικών απαιτήσεων που έχουν οι τράπεζες, άρα θα μπορούσε με περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη ευελιξία να χειριζόταν τις υποθέσεις.

Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη ότι δεν θα προχωρήσει σε εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης, λόγω του μεγάλου κόστους που προϋποθέτει η εφαρμογή της. «Δεν πρόκειται να φορτώσουμε τον φορολογούμενο με χρήματα για διαχείριση δανείων. Αυτό πρέπει να γίνει από τις τράπεζες» ανέφερε στο InBusinessNews κυβερνητική πηγή.

Asset management company από τις τράπεζες
Η άλλη επιλογή αφορά τις τράπεζες και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αναλάβουν προκειμένου να θέσουν εκτός των αποτελεσμάτων τους τα κακά δάνεια. Η μία επιλογή που έχουν είναι η από κοινού δημιουργία ενός asset management company, κάτι που επίσης θα έχει κόστος για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί –πριν εφαρμοστεί- από νομικής, οικονομικής και διαδικαστικής άποψης.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το InBusinessNews τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας έχουν επικοινωνία επί του συγκεκριμένου θέματος, με σκοπό να εξετάσουν εάν από κοινού μπορούν να δημιουργήσουν έναν φορέα διαχείρισης κεφαλαίων. Η συγκεκριμένη επιλογή καθίσταται πιο σύνθετη λόγω της ποιότητας και της διάρθρωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου Συνεργατισμού, Ελληνικής και Τράπεζας Κύπρου.

Επενδυτικά ταμεία από το εξωτερικό
Η τρίτη και ίσως πιο εφικτή επιλογή είναι η προσέλκυση επενδυτικών ταμείων από το εξωτερικό, τα οποία θα εξασφαλίσουν πακέτα δανείων που δεν εξυπηρετούνται στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επίσης, η προσπάθεια προσέλκυσής τους μπορεί να γίνει σε συνεννόηση από τις τράπεζες, ενώ η ποιότητα και ο τρόπος λειτουργίας τους για διασφάλιση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ακραία και επιθετική διαχείριση αφορά τόσο τις τράπεζες όσο και την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είναι θετική σε αυτό το σενάριο, θεωρώντας μάλιστα ότι αφενός οι τράπεζες θα ξεφορτωθούν σημαντικά βαρίδια από τα αποτελέσματά τους και αφετέρου ότι συνετή διαχείριση από τα επενδυτικά ταμεία θα δώσει ανάσες ακόμη και στους δανειολήπτες, οι οποίοι βεβαίως είναι πρόθυμοι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, δεν αξιολογεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλά αντίθετα θεωρεί πως μπορεί να περιοριστεί, ωστόσο, με χρόνο, συστηματικές προσπάθειες από τις τράπεζες και υπομονή προκειμένου η ευρύτερη κατάσταση στην οικονομία να βελτιωθεί.

Δειτε Επισης

Οι κολοσσοί του ελληνικού λιανεμπορίου που επενδύουν στα πολυκαταστήματα ERA-Η νέα εποχή μετά την εξαγορά
Γίνεται «παίχτης» για την Κύπρο η ρουμανική αγορά…Περιμένει περισσότερους από 100 χιλιάδες τουρίστες ο Κουμής
Κάποιες ειδοποιήσεις είναι καλύτερο να τις αγνοείς...Καμπάνια ενημέρωσης Συνδέσμου Τραπεζών powered by Mastercard
Στον αστερισμό των 17ων IN Business Awards...Την ερχόμενη Τετάρτη η τελετή απονομής των βραβείων
Όλι Ρεν (EKT): Ναι σε νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο αν το δικαιολογούν οι προβλέψεις
Αναστέλλεται λόγω squeeze out η διαπραγμάτευσης της μετοχής της Ελληνικής Τράπεζας στο ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Πόσες επιπλέον μετοχές απέκτησε μέσω του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών
Πώλησε και τα πολυκαταστήματα ERA η Ermes-Στην Gencom που αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις έναντι του τυπικού ποσού του €1,00
Leptos Calypso Hotels: Ανεβασμένοι τζίροι, προσέλκυση νέων αγορών και απόδοση των ανακαινίσεων
Η ακμάζουσα αγορά ακινήτων της Λευκωσίας και το top 5 των ακριβότερων συναλλαγών