Μεσογειακό Ινστιτούτο: Νέα γεωστρατηγικά δεδομένα

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο θεωρεί πως τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, που διαθέτουν οι γείτονες μας χώρες (Αίγυπτος και Ισραήλ) σε σχέση με το μικρό, προς το παρόν, κοίτασμα Αφροδίτη που διαθέτουμε ως Κύπρος, αλλά και τα νέα γεωστρατηγικά συμφέροντα που αναπτύσσονται στην Αν. Μεσόγειο, θα πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά όσον αφορά τον μελλοντικό μας ρόλο σε αυτό το νέο γεωοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

Σε ανακοίνωσή του, το Μεσογειακό Ινστιτούτο αναφέρει πως “οι κομπασμοί και οι βαρύγδουπες δηλώσεις των προηγούμενων χρόνων περί τεραστίων αποθεμάτων και μετατροπής της Κύπρου στον κατ΄εξοχή προμηθευτή ΦΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ένα παγκόσμιο εξαγωγέα ΦΑ, ανταγωνιστή του Κατάρ και άλλων κολοσσών στην παραγωγή και διακίνηση ΦΑ, θα πρέπει να εκλείψουν και με σύνεση, μετριοπάθεια και όραμα να σχεδιαστεί η νέα μας στρατηγική”.

“Η Κύπρος”, σημειώνει, “έχει την τύχη να βρίσκεται στο μέσο της λεκάνης της Αν. Μεσογείου, σε μια περιοχή με πλούσια αποθέματα υδρογονανθράκων, η οποία διαφαίνεται ότι θα συγκεντρώσει στο άμεσο μέλλον το ενεργειακό και κατ` επέκταση το οικονομικό ενδιαφέρον παγκόσμιων ενεργειακών κολοσσών και των χωρών που αντιπροσωπεύουν. Στο νέο αυτό διαμορφούμενο περιβάλλον, η Κύπρος δεν θα πρέπει να μετρά το ρόλο της μόνο με βάση τα αποθέματα υδρογονανθράκων που ανακαλύπτονται στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά να επενδύσει παράλληλα και στον τομέα που για χρόνια πρωτοπορεί, τον τομέα της παροχής υπηρεσιών για τις ενεργειακές εταιρείες”.

Προσθέτει ακόμα πως “ως η πλέον προωθημένη πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα κομβικό σημείο στην Αν. Μεσόγειο, με υψηλού επιπέδου υποδομές και άρτια καταρτισμένες και στελεχωμένες εταιρείες σε όλους τους κλάδους, και με την πλέον σταθερή εσωτερική δομή μεταξύ των χωρών της περιοχής, θα πρέπει να σχεδιάσει την στρατηγική ενός νέου ρόλου, ο οποίος θα διασφαλίζει την οικονομική ευμάρεια και ανάπτυξη αλλά και την ειρήνη και ασφάλεια στο νησί μας, ανεξάρτητα από την ποσότητα των αποθεμάτων που θα προκύψουν από τις έρευνες στην ΑΟΖ”.

“Τόσο οι συνεργασίες και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών της περιοχής μας όσο και η σταθερή στήριξη και διευκόλυνση των οικονομικών φορέων που σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, θα μας δώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα έτσι ώστε η Κύπρος να καταστεί το κέντρο ενεργειακής διαχείρισης της Αν. Μεσογείου και Μέσης Ανατολής”, αναφέρει.

Επίσης, προσθέτει πως “οι εξελίξεις στον ενεργειακό και γεωπολιτικό τομέα σε ένα συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον απαιτούν την εντατικοποίηση στις προσπάθειες μας για συνομολόγηση συμφωνιών συνεργασίας, συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων και συλλογική ανάλυση της κατάστασης, ετοιμασία εναλλακτικών σχεδίων για αντιμετώπιση κάθε διαφοροποίησης στην υφιστάμενη κατάσταση, ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και ευελιξία”.

Τέλος, σημειώνει, πως “τόσο οι δομές του κράτους μας γενικά όσο και οι δομές και υπηρεσίες των αρμοδίων υπουργείων θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν και αναπροσαρμοστούν άμεσα στις απαιτήσεις των διαμορφούμενων καταστάσεων, έτσι ώστε να συμβαδίζουν με αυτές και να είναι σε θέση να τις αντιμετωπίζουν”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία για τις αποκοπές στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα έξω από το Προεδρικό-Τα αιτήματα
Μικρή πτώση 0,4% στις τιμές πετρελαίου-Πώς διαμορφώθηκαν
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΥΦΑ κατά 70 εκατ. για να ολοκληρωθεί το τερματικό στο Βασιλικό
Σε εξέλιξη η μαζική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ-Οι περιοχές που παίρνουν σειρά
Ενώπιον του Γιώργου Παπαναστασίου οι θέσεις ΕΤΕΚ για τον ηλεκτρισμό-Τι ζητά το Επιμελητήριο
Πιέζεται από γεωλογικές συγκυρίες το γεωτρύπανο στον στόχο «Ηλέκτρα»-Πότε ολοκληρώνεται η γεώτρηση
Από 19% σε 9% από την 1η Απριλίου ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος-Δημοσιεύθηκε το διάταγμα
Παράταση σχεδίου παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για ιδία κατανάλωση
Με κριτική για τις αποκοπές φωτοβολταϊκών εγκρίθηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του ΔΣΜΚ
Νέα άνοδος στις τιμές πετρελαίου με το βλέμμα στα αποθέματα των ΗΠΑ και στους δασμούς