Προχωρούν τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες
08:26 - 04 Σεπτεμβρίου 2015
Στην ουσιαστική φάση των stress tests μπαίνουν από Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου οι τράπεζες, καθώς ολοκληρώνουν την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου στη Φρανκφούρτη τα ραντεβού με τον SSM προκειμένου να παράσχουν τα τελευταία στοιχεία βάσει των οποίων θα διενεργηθούν τα stress tests.
Παράλληλα, πρόκειται να ζητήσουν διευκρινίσεις για τα AQRs και ενημέρωση για το τι δείχνουν οι πρώτες μελέτες του ελέγχου ποιότητας του ενεργητικού τους.
Τα δεδομένα για τα δάνεια, αλλά και οι παραδοχές των τραπεζών για το πώς θα επηρεαστούν από την πορεία άλλων οικονομικών παραμέτρων, θα αποτελέσουν αντικείμενο "διαπραγμάτευσης" με τον SSM στο διάστημα των δύο επόμενων εβδομάδων. Στο διάστημα αυτό, οι τράπεζες θα επιδιώξουν να "πείσουν" τον SSM για το μικρότερο δυνατό εύρος των επιπτώσεων της κρίσης στα μεγέθη τους προκειμένου να περιορίσουν το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών που θα αναδειχθούν από τα stress tests, όπως εκτιμάται, στις 23 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, η οποία θεωρείται και η δυσκολότερη φάση της συνολικής διαδικασίας των stress tests, αφορά στην εξέταση από τον επόπτη άνω των 4.000 φακέλων επιχειρηματικών δανείων και περίπου 2.000 φακέλων στεγαστικών δανείων.
Πρόκειται για χαρτοφυλάκια με στοιχεία 30/6/2015, τα οποία θα "τεσταριστούν" πλέον παράλληλα με όσα θα προβλέπουν τα stress tests για τα μακροοικονομικά μεγέθη, σε συνθήκες δυσμενείς και σε βάθος διετίας.
Η μεγαλύτερη δυσκολία στη φάση των AQRs και εκεί που εστιάζεται κυρίως το ενδιαφέρον των τραπεζών είναι στο σκέλος των επιχειρηματικών δανείων και δη αυτών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Σε δείγμα περίπου 1.000 δανείων ανά τράπεζα, ο SSM θα αποφανθεί για τη βιωσιμότητα επιχειρηματικών δανείων με βασικότερο κριτήριο την ικανότητα της επιχείρησης να αποπληρώσει τα δάνειά της μέσω της κερδοφορίας της.
Πιο εύκολη πρακτικά είναι η αξιολόγηση του δείγματος των περίπου 500 στεγαστικών δανείων ανά τράπεζα, όπου αξιολογείται η συμπεριφορά του δανειολήπτη κατά την εξυπηρέτηση του δανείου του, σε συνδυασμό με την αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεων που κατέχει η τράπεζα, από τις οποίες θα κριθεί η επάρκεια των προβλέψεων που έχει σχηματίσει.
Ωστόσο, στοιχείο επιβαρυντικό για την αξιολόγηση των στεγαστικών χαρτοφυλακίων είναι η πτώση των τιμών των ακινήτων. Και στο σκέλος αυτό, αντικείμενο της "διαπραγμάτευσης" με τον SSM θα είναι οι παραδοχές για τις τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες εκτιμούν ότι φέτος θα υπάρξει περαιτέρω πτώση της τάξεως του 5% στις τιμές των ακινήτων, επιπλέον της αθροιστικής πτώσης των τελευταίων ετών κατά 38%, αλλά από το 2016 οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά κατά 2% - 3%.
ΠΗΓΗ: capital.gr