Powered by

Πραγματική μεταρρύθμιση στην Ευρώπη ψάχνουν Κάμερον-Ραχόι

Οι Πρωθυπουργοί Βρετανίας και Ισπανίας κάνουν έκκληση για μια “πραγματική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης", που να θέτει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη και το ελεύθερο εμπόριο, θέτοντας παράλληλα ως βασική προτεραιότητα την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Σε κοινή στήλη τους σε εφημερίδα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (4/9) ενόψει των συνομιλιών τους στη Μαδρίτη, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Κάμερον εκφράζουν την ελπίδα πως μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να οριστικοποιηθεί "αυτό το έτος".

“Συμφωνούμε ότι είναι αναγκαία μια πραγματική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης χωρίς να βλάπτει τα δικαιώματα των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν αποτελούν μέρος του κοινού νομίσματος", αναφέρουν οι δύο ηγέτες στην κοινή τους στήλη που δημοσιεύθηκε στην καθημερινή επιχειρηματική εφημερίδα Expansion.

Η Βρετανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομήθηκε για να προωθήσει την ειρήνη και τη δημοκρατία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 "η ανάπτυξη θα πρέπει τώρα να είναι ο κύριος στόχος της ΕΕ", τονίζουν οι δυο ηγέτες.

Ο Ραχόι, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, και ο Κάμερον, που είναι Πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 2011, αναφέρουν πως οι οικονομίες των δύο κρατών τους ήταν στο "χείλος του γκρεμού" πριν από πέντε χρόνια λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, αλλά έχουν επιστρέψει στην ανάπτυξη, διότι "καθάρισαν" τα δημόσια οικονομικά τους.

 "Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστική και ότι εφαρμόζονται και πάλι σε επίπεδο ΕΕ η δυναμική των εθνικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”, σημειώνουν.

Οι δύο ηγέτες καλούν την ΕΕ να ενοποιήσει καλύτερα την ενιαία αγορά της, επικρίνοντας τα "πολλά εσωτερικά εμπόδια" που εξακολουθούν να υπάρχουν και να εμποδίζουν τις εταιρείες από το να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλη την επικράτεια της Ένωσης.

 "Χρειαζόμαστε ένα `διαβατήριο`”, ιδίως στους τομείς της μηχανικής και της λογιστικής, που θα επιτρέπουν σε κάποιον να λειτουργήσει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όταν κάποιος έχει λάβει το πράσινο φως” για να το πράξει, αναφέρουν οι δύο ηγέτες.

Επιπλέον, Ραχόι και Κάμερον προέτρεψαν την ΕΕ να συνδέσει καλύτερη την αγορά ενέργειας της, δίνοντας, ωστόσο, μεγαλύτερη έμφαση σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Βασική μας προτεραιότητα πρέπει να είναι η επίτευξη της πιο φιλόδοξης διμερής συμφωνίας στην ιστορία: μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ θα ωφελήσει τις εταιρείες σε όλη την (ευρωπαϊκή) ήπειρο, από τις εταιρείες στην Ισπανία μέχρι τους κατασκευαστές αυτοκινήτων στη Βρετανία”, τονίζουν.

"Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό είναι δυνατόν το τρέχον έτος", αναφέρουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν τον Ιούλιο του του 2013 διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου