H BG «φλερτάρει» με την Αφροδίτη
17:01 - 03 Σεπτεμβρίου 2015
Συνεχίζονται κανονικά οι διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη πώληση του κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, παρά την ανακάλυψη του τεράστιου αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ μεγέθους 30 τρισεκατομμυρίων ποδών (tcf), δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
«Επί του εδάφους συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. Να σας αποκαλύψω ότι από χθες και σήμερα βρίσκεται στην Κύπρο η (βρετανική) BG, η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση τόσο με την κοινοπραξία του τεμαχίου 12 (Noble, Delek και Avner) όσο και με την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) για την αγορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη για το τερματικό φυσικού αερίου στο Ιντκού», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ύστερα από συνάντηση με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και των συνδέσμων καταναλωτών για τις τιμές των καυσίμων.
Ερωτηθείς για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της ανακάλυψης του τεράστιου κοιτάσματος 30 tcf από την ιταλική ΕΝΙ στο κοίτασμα Ζορ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως υπάρχουν δύο διαστάσεις αναφορικά με την εξέλιξη αυτή.
Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, η πρώτη είναι γεωλογική και αφορά το γεγονός ότι η ανακάλυψη έγινε πάρα πολύ κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ σε μια γεωλογική περιοχή στην οποία δεν υπήρχαν ανακαλύψεις. «Οπότε δημιουργούνται οι συνθήκες μιας καινούργιας περιοχής, η οποία μέχρι στιγμής ήταν επί το πλείστον άγνωστη ως προς την γεωλογία της», τόνισε.
Υπενθυμίζοντας πως σε παρόμοια περιοχή είχε κάνει έρευνες η γαλλική Τotal χρησιμοποιώντας διαφορετικό μοντέλο, ο κ. Λακκοτρύπης συμπλήρωσε πως «η εξέλιξη που είχαμε στην Αίγυπτο δείχνει το δρόμο σε άλλες εταιρείες για να ξέρουν ουσιαστικά τι ψάχνουν».
Η άλλη διάσταση, κατά τον κ. Λακκοτρύπη, αφορά την προσπάθεια πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, η οποία «αποτελεί βασικά ερωτηματικό».
«Είμαστε, και τις προηγούμενες μέρες αλλά και τις επόμενες, σε διαβούλευση για να σχηματίσουμε άποψη για το τι σημαίνουν αυτά τα 30 tcf επιπλέον στην περιοχή μας», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Υπουργός.
Έγκυρες πηγές σημείωναν πως η ανακάλυψη των 30 tcf του Ζορ «κλειδώνει την περιοχή», που βρίσκεται περιμετρικά του όρους του Ερατοσθένη, όπου έγιναν γεωτρήσεις στο παρελθόν χωρίς να καταδείξουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα.
Ανέφεραν ενδεικτικά ότι το κοίτασμα Ζορ απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το κυπριακό τεμάχιο 11 και αυτό που απομένει να διερευνηθεί είναι κατά πόσον το τεράστιο αυτό κοίτασμα εκτείνεται και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική Τotal κατέχει τα δικαιώματα του τεμαχίου 11. Ο γαλλικός κολοσσός έχει προχωρήσει σε γεωλογικές έρευνες στο τεμάχιο 10 χωρίς να βρει στόχο για γεώτρηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γαλλική εταιρεία αναμένεται εντός Οκτωβρίου να παραδώσει στον Υπουργό Ενέργειας τα αποτελέσματα νέων γεωλογικών και γεωφυσικών ερευνών για το τεμάχιο 11.
Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν πως το επόμενο διάστημα «θα υπάρξει μια εξέλιξη που θα ταρακουνήσει την Κύπρο», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα θα διευθετηθεί συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Τotal με την αφορμή παρουσίας του Γιώργου Λακκοτρύπη στο Παρίσι στο πλαίσιο εμπορικής αποστολής.
Εξάλλου, ο κ. Λακκοτρύπης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου, Ισμαΐλ Σερίφ και αναμένεται να διευθετηθεί συνάντηση μαζί του.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αύριο το Υπουργείο θα επιδώσει στην αμερικανική Noble τα σχόλιά της επί του σχεδίου ανάπτυξης της Αφροδίτης, ενώ θα ακολουθήσουν νέες διαβουλεύσεις. Η κατάθεση των σχολίων γίνεται στην εκπνοή των 90 ημερών μετά την κατάθεση του σχεδίου στις 10 Ιουνίου.
Εξάλλου, η κοινοπραξία του Αφροδίτη και η ΕΥΚ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με άλλους 10 οργανισμούς για ενδεχόμενη πώληση φυσικού αερίου, περιλαμβανομένης της Union Fenosa που διαχειρίζεται το τερματικό υγροποίησης στη Νταμιέτα (το δεύτερο τερματικό στην Αίγυπτο μετά το Ιντκού), καθώς και οργανισμών που ενδιαφέρονται για αγορά αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, βιομηχανίας και πετροχημικών. Οι ίδιες πηγές διατηρούν ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα κλείσει συμφωνία, καθώς το θέμα είναι δύσκολο και πολυσύνθετο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ