Ανώτατο: Ολοκληρώθηκε η υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου
10:43 - 03 Σεπτεμβρίου 2015
Ολοκληρώθηκε ενώπιον του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου η διαδικασία εξέτασης της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.
Το Συμβούλιο επιφύλαξε την ανακοίνωση της απόφασής του «το συντομότερο δυνατόν», αφού άκουσε τις τελικές διευκρινίσεις που έδωσαν οι δύο πλευρές.
Παράλληλα, σε παραίνεση του δικηγόρου του κ. Ερωτοκρίτου, Χρήστου Πουργουρίδη, με την οποία εξάλλου και συμφώνησε και ο εκ των δικηγόρων του κ. Κληρίδη Γιώργος Τριανταφυλλίδης, ότι πρέπει το Συμβούλιο να είναι προσεκτικό ώστε να μην επηρεαστούν τα δικαιώματα του κ. Ερωτοκρίτου στην ποινική υπόθεση, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Μύρωνας Νικολάτος διαβεβαίωσε ότι «θα είμαστε πολύ προσεκτικοί».
Πουργουρίδης: Η συμπεριφορά Ερωτοκρίτου
ήταν «εν βρασμώ» και έτσι πρέπει να κριθεί
«Πεμπτουσία της θέσης μας ως δικηγόρων του είναι ότι η συμπεριφορά του καθ` ου η αίτησης πρέπει να κριθεί στη βάση του πλαισίου μέσα στο οποίο λέχθηκαν όσα λέχθηκαν και έγιναν όσα έγιναν», υπέβαλε ο κ. Πουργουρίδης στο Συμβούλιο.
Αν ο καθ` ου η αίτηση σηκωνόταν ένα πρωί και προχωρούσε στις ενέργειες εκείνες, πολύ πιθανό η συμπεριφορά του να θεωρείτο σύμφωνα με το Σύνταγμα ως ανάρμοστη, είπε.
Αλλά, πρόσθεσε, «ο καθ` ου η αίτηση είπε και έκανε, όσα είπε και έκανε, αισθανόμενος εξευτελισμένος, αισθανόμενος γελοιοποιημένος, αισθανόμενος καταρρακωμένος σαν άνθρωπος και σαν αξιωματούχος του κράτους από τα όσα είπε και έκανε ο Γενικός Εισαγγελέας», σημείωσε.
Το άρθρο του Συντάγματος δεν διευκρινίζει το πλαίσιο είπε ο κ. Πουργουρίδης, απλώς μιλά για ανάρμοστη συμπεριφορά. Υποστήριξε ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει «όλους τους παράγοντες εκείνους που συνιστούν την ανάρμοστη συμπεριφορά ή την επηρεάζουν».
Ανέφερε ακόμη ότι οι δικηγόροι του Γενικού Εισαγγελέα αντί να απαντήσουν στα επιχειρήματά μας προχωρούν με πλήθος αφορισμών και συνθημάτων για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Πουργουρίδη οι δικηγόροι του κ. Κληρίδη ισχυρίζονται ότι με τον τρόπο που οι δικηγόροι του κ. Ερωτοκρίτου χειρίστηκαν το θέμα συνεχίζουν την ανάρμοστη συμπεριφορά του.
«Ουαί και αλίμονο», οι δικηγόροι να έχουν περιορισμούς στο πώς θα χειριστούν την υπόθεσή του πελάτη τους από το φόβο πως η άλλη πλευρά θα ισχυριστεί κάτι τέτοιο, είπε, εκφράζοντας τη θέση ότι κάτι τέτοιο «είναι έξω από το πλαίσιο κάθε σωστής πρακτικής».
Παράλληλα, αναφερόμενος σε δικόγραφα που κατέθεσαν προηγούμενοι δικηγόροι του κ. Ερωτοκρίτου κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου απόσπασμα από αγγλική νομική αυθεντία σύμφωνα με την οποία τα δικόγραφα θεωρούνται απλώς ως εισήγηση του δικηγόρου εκτός και εάν το ίδιο το μέρος ορκιστεί, υπογράψει ή τα υιοθετήσει με άλλο τρόπο (are regarded merely as a suggestion of councel unless sworn, signed or otherwise adopted by the party itself).
Ο κ. Πουργουρίδης υποστήριξε ακόμη ότι ο κ. Ερωτοκρίτου δεν εξέφρασε κατηγορία αλλά υποψίες. «Έχει τεράστια διαφορά το ένα από το άλλο», είπε.
Τριανταφυλλίδης: Είτε εν βρασμώ ψυχής, είτε όχι
είναι αδιανόητο για ένα αξιωματούχο
Τη θέση ότι η συμπεριφορά του κ. Ερωτοκρίτου θα πρέπει να κριθεί «αντικειμενικά και από μόνη της» εξέφρασε ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης.
Εμείς, ανέφερε, λέμε ότι δεν υπήρξε καμία πρόκληση και ανέτρεξε στις πράξεις του Γενικού Εισαγγελέα υποστηρικτικά προς αυτό. Ωστόσο, όπως επιχειρηματολόγησε ενώπιον του Συμβουλίου «είτε εν βρασμώ ψυχής, είτε όχι είναι αδιανόητο για ένα αξιωματούχο».
«Δεν μιλούμε για μια προσωπική διαφορά», είπε, «το θέμα εδώ είναι θεσμικό». Αν βρείτε ότι υπήρξε ανάρμοστη συμπεριφορά, σημείωσε, «δεν έχετε άλλη επιλογή παρά να τον απολύσετε». Η πρόκληση δεν είναι υπεράσπιση ή δικαιολογία στην ανάρμοστη συμπεριφορά, πρόσθεσε.
«Ο σκοπός αυτής της διαδικασίας δεν είναι να τιμωρήσετε τον καθ` ου η αίτηση, είναι να προστατεύσετε το θεσμό του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα», είπε.
Παράλληλα, αναφερόμενος στη δήλωση μετάνοιας στην οποία προέβηκε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας στις 26 Ιουνίου 2015, εξέφρασε τη θέση ότι αυτή έγινε «σε πάρα πολύ καθυστερημένο στάδιο της διαδικασίας», καθώς και ότι «δεν ήταν γνήσια, ούτε ειλικρινής».
Σε σχέση με τα sms του κ. Ερωτοκρίτου που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκείνης της ημέρας ενώπιον του Συμβουλίου, ο κ. Τριανταφυλλίδης στάθηκε στο θέμα των δικογράφων και αντέκρουσε το επιχείρημα του κ. Πουργουρίδη ότι δεν αποτελούσαν θέση του πελάτη του αλλά εισήγηση των δικηγόρων του.
«Τα δικόγραφα είναι οι γραμμές του τραίνου πάνω στις οποίες κινείται το τραίνο της δίκης», είπε. Εδώ μιλούμε για οδηγίες που έδωσε στους δικηγόρους του για να ετοιμάσουν, πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Τριανταφυλλίδης επιχειρηματολόγησε ότι είναι αδιανόητο ο κ. Ερωτοκρίτου να απολογείται και να εμφανίζεται συντετριμμένος και την ίδια ώρα να καταχωρεί μια γραπτή αγόρευση στην οποία καταλογίζει βαρύτατους χειρισμούς στον Γενικό Εισαγγελέα, μεταξύ άλλων ότι είναι ισχυρογνώμονας, ο οποίος ενεργεί με τρόπο ασυμβίβαστο με την ανεξαρτησία το Γενικού Εισαγγελέα και αποκαλεί ύποπτες τις ενέργειές του.
«Ρίχνουν λάδι στη φωτιά», είπε, προσθέτοντας ότι αν η μετάνοια ήταν ειλικρινής αναμενόταν μια «εντελώς διαφορετική αγόρευση». Είναι δικαίωμά τους, ανέφερε, αλλά δικαιούμαστε να εξάγουμε συμπεράσματα από εκείνα τα οποία λέγονται στη γραπτή αγόρευση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ.